“Sorry dat ik te laat ben maar ik heb het heel druk!”. Ze stormt binnen en ploft neer met een diepe zucht. Tina is manager van het sales departement van een internationaal bedrijf. Ze heeft zich, samen met 7 collega’s ingeschreven voor de in-company opleiding ‘Introductie tot mindfulness op het werk’.
Haar mindless intrede tovert een glimlach van herkenning op mijn gezicht. In mijn vorige job als HR manager was ik Tina. Vandaag als welzijnstrainer hoop ik dat deze dag voor haar een kantelpunt mag zijn waarin ze het continuüm tussen mindless en mindful leert herkennen bij zichzelf en bewuster gaat kiezen waar ze zichzelf positioneert.
De groep heeft er duidelijk zin in. Ze zijn gefascineerd, doen en denken vol enthousiasme mee aan het zoeken naar de betekenis en mogelijke invullingen van mindfulness op het werk. Bij de pauze vliegt Tina het lokaal uit.
Een kwartier later beginnen we opnieuw, zonder haar. Bij in-company trainingen hebben deelnemers het wel eens moeilijk om te deconnecteren, net een basisprincipe van mindfulness. Ook andere deelnemers geven toe dat ze snel hun mail zijn gaan checken. Even later komt Tina gehaast toe: “Sorry, er was een probleem met een klant dat ik dringend moest oplossen!”. De geschikte intro voor een stukje over stress!
Bij het begin van de lunch blijft Tina als laatste zitten, voor zich uit starend, peinzend. Ik vraag haar of alles ok is. Ze kijkt me aan en zegt: “Wat je zei over hoe mindfulness ook betekent dat je minder hard en streng mag zijn voor jezelf, raakt me diep. Dit is net mijn probleem.”
Na de lunch starten we met een mindful wandeling. Het is 35° maar iedereen wil naar buiten. Bij het debrief rondje neemt Tina meteen het woord. Ze vertelt hoe ze tijdens de middagpauze het voor haar ondenkbare heeft gedaan. Ze heeft een out of office ingesteld voor de rest van de namiddag en heeft zichzelf beloofd niet meer terug te gaan naar haar dienst. Het team neemt het over. De collega’s in de groep juichen haar toe.
Tina zegt “En er is meer!”. De korte wandeling bleek voor haar een openbaring. Normaal neemt ze geen pauzes tijdens de dag want dat is tijdverlies. Ze luncht zelfs aan haar bureau. Die enkele minuten rondwandelen aan verschillende snelheden en met alle zintuigen goed open, hebben haar doen inzien dat er een hele wereld is waar ze nu gehaast aan voorbij loopt. Ze beschrijft het zalige gevoel van de zon op haar gezicht en haar armen, het gelach van de medewerkers van het buurbedrijf die buiten lunchen, hoe ze voor het eerst in 10 jaar heeft opgemerkt dat er boompjes op de parking staan. De collega’s treden haar bij met gelijkaardige eerste keer observaties, terwijl ze hier elke werkdag komen.
Tijdens de diverse oefeningen en waardevolle, soms openhartige uitwisselingen in de namiddag zie ik Tina meer ontspannen. Bij het afsluitrondje vertelt ze dat ze zich zelden zo rustig heeft gevoeld op het werk en zo verbonden met haar collega’s. Ze heeft de intentie om een mindful weekend door te brengen met haar gezin in plaats van het normale rondcrossen van hot naar her voor de kinderen en het huishouden. Haar grootste take-away van de dag: “Minder moeten – in de eerste plaats van zichzelf – meer willen en zijn. Want goed is soms goed genoeg.”
De groep spreekt af om elkaar accountable te houden voor hun persoonlijk actieplan om meer mindful op het werk te zijn en ze willen hun teambonding verderzetten met concrete initiatieven waarbij ze elkaar ondersteunen en andere collega’s inspireren om mee te doen.
Ik ga met een warm, gelukkig en voldaan gevoel naar huis. Dit was veel meer dan ‘een dagje opleiding geven’. Als trainers bij Tryangle willen we betekenisvolle impact en een positieve gedragsverandering creëren om welzijn, werkgeluk en levenskwaliteit op de werkvloer te verbeteren. Vandaag was deze missie alvast geslaagd.
Ben jij ook benieuwd geworden naar de Tryangle trainingen rond mindful werken? Je kan er hier alles over lezen.
Wil je meer weten over ons team? Neem dan zeker eens een kijkje op www.tryangle.be of neem contact met ons op.