Prachtnieuws: meer en meer bedrijven maken werk van een welzijnsbeleid. Well-being hoeft vandaag dan ook nog weinig uitleg zou je denken, maar in de praktijk blijkt niets minder waar. Onze Chief Happiness Griet Deca bezoekt dagelijks bedrijven in gans België en ver daarbuiten. Ze verzamelde een lijstje aan blunders die ze vaak tegenkomt op de werkvloer. Goedbedoelde inspanningen om tot een welzijnsbeleid te komen kunnen helaas bij een foute aanpak een averechts effect hebben.
Blunder #5:
Je infrastructuur geen deel laten uitmaken van je well-being aanpak
Wil je een geslaagd well-being beleid neerzetten, kijk dan eerst en vooral eens kritisch naar de infrastructuur, het gebouw en de omgeving waarin de medewerkers van jouw organisatie aan de slag zijn. Well-being start met ergonomisch werkmateriaal. Welzijn op het werk draait om frisse lucht kunnen binnenlaten en geen ganse dagen onder fel kunstlicht moeten doorbrengen. Het welzijn van je medewerkers versterk je met goede geluidsisolatie en sla je aan diggelen met luidruchtige open spaces en onder ronkende airco’s.
Als de basics rond well-being in orde zijn qua infrastructuur, kijk dan ook eens verder dan je neus lang is. Wil je medewerkers warm maken om fietsend naar het werk te komen? Top! De vraag is alleen of er douches ter beschikking zijn. Wil je mensen uitnodigen om meer van die stoel af te komen? Geweldig! Zou je de printer of het koffieapparaat niet net iets verder weg kunnen zetten? Infrastructuur kan een bijzonder mooie bijdrage leveren aan een all-round well-being beleid en zonder het te beseffen werkt de werkomgeving net veel te vaak een goed welzijnsbeleid beleid tegen. Jammer!
Blunder #4:
Je well-being beleid beperken tot gratis fruit
“Een welzijnsbeleid? Dat hebben we! Elke maandag krijgen onze medewerkers gratis fruit.” De enthousiaste glimlach van de HR-professional mag dan wel oprecht zijn, een well-being strategie is zoveel meer dan fruit. Als je bovendien weet dat de meest fruitmanden op kantoor te vinden zijn naast de snoepautomaat, dan besef je dat er ruimte is tot verbetering. Gezonde tussendoortjes op kantoor zijn super, maar sus jezelf niet met de overtuiging dat een fruitmand volstaat.
Blunder #3:
Je well-being beleid beperken tot een sportabonnement
Welzijn op het werk? Aaaaahhh, dat gaat over bewegen. En bewegen is sport. Dus flapt de CEO ofwel een joekel van een gymzaal neer die niemand gebruikt of schuift hij iedereen een sportabonnement onder de arm. Maar wat als je nu echt geen sporty spice bent? Dan vinden flink wat managers en zaakvoerders dat je dat dan maar hoogdringend moet worden. En daar knelt het schoentje: het moet…
Naast sporten bestaat well-being uit nog zoveel meer. Denk bijvoorbeeld aan gezonde voeding, bewust ademen of energie-gevende sociale contacten. Sport kan zeker deel uitmaken van een sterke well-being aanpak, maar laat het slechts een onderdeel ervan zijn en niet het ganse beleid uitmaken. Als het “moeten” verdwijnt, komt er misschien wel ruimte om te inspireren. Mensen leren nog steeds het snelst door imitatie van gedrag, dus niets zo inspirerend als je collega zien sporten terwijl jij zelf een heerlijke groentensmoothie drinkt, bijvoorbeeld!
Blunder #2:
Je well-being beleid vol activiteiten proppen (en dan liefst nog tijdens de middagpauze of na de uren)
Een van de meest voorkomende redenen waarom bedrijven Tryangle contacteren, is het gebrek aan motivatie van hun medewerkers. De zuchtende CEO, de wanhopige HR-verantwoordelijke of de verloren teamleader doet z’n stinkende best om de medewerkers in beweging te krijgen en dan gebeurt er niks, noppes, nada. De wekelijkse zumba trekt geen volk. Yoga op kantoor was hot bij de start, maar liep een paar sessies later leeg en ook het loopgroepje dat werd opgestart heeft zich verengd tot een of twee die hards. Het gevolg laat zich raden: dan organiseren we maar beter niets meer want in ons bedrijf willen ze geen welzijnsinterventies…
Als je dan kijkt naar wat er wanneer precies georganiseerd wordt, dan zie je al snel waar er opportuniteiten liggen. Het mag immers niet verbazen dat je tijdens de middagpauze geen enthousiastelingen trekt want je kan tijdens de cross fit training geen boterhammetjes opeten. Een lunch & learn tijdens diezelfde broodnodige pauze is voor sommigen niets anders dan opnieuw naar een scherm turen en op een stoel zitten – net wat ik niet nodig heb. En ook na de uren is een welzijnsinterventie niet het beste idee: de hardwerkende mens is niet enkel moe, maar wil ook gewoon graag naar huis voor hopelijk wat quality time met zijn of haar VIP’s (trouwens ook een levensbelangrijk element binnen welzijn!). Bovendien gaan heel wat bedrijven in overdrive en proppen een well-being agenda overvol met elke dag een of meerdere activiteiten. Laat ons vooral niet vergeten dat de geëngageerde medewerker graag goed werk levert, dus qua tijdsbesteding moeten er keuzes gemaakt worden.
Blunder #1:
Je well-being beleid beperken tot een plan op papier
In tegenstelling tot de voorgaande blunder, is een welzijnsbeleid dat zich beperkt tot een checklist echter veruit het ergste wat een organisatie kan overkomen. Op papier is zowat elke organisatie in België in orde wat de welzijnswet betreft, maar in realiteit beperkt die vertaling zich veel te vaak tot een van hogervermelde blunders.
Een goede welzijnsstrategie is een strak plan waarin mogelijkheden worden geboden en ruimte voorzien is voor eigen inbreng. Het is een plan dat duurzaamheid uitstraalt en dat de medewerkers ondersteunt en inspireert om goed voor zichzelf te zorgen, zowel mentaal als fysiek. In zijn uitvoering covert het alle drivers van welzijn (slaap, gezonde voeding, beweging, ademhaling, ontspanning en verbinding) zonder verplicht te willen zijn. And last but not least: het betrekt alle medewerkers over alle functies, statuten en rangen heen waardoor naast het individuele welzijn ook reeds aan de brug wordt gebouwd naar sociale cohesie en werkgeluk. Samen sterk voor welzijn op het werk!
Wil je gericht, concreet en relatief snel inzetten op (welzijn) en werkgeluk in jouw organisatie?
Maak gebruik van een interne werkgeluk ambassadeur!