Heb jij last van hyperconnectiviteit? Digitale overprikkeling?
We leven in intense tijden waarin ons mentaal welzijn steeds opnieuw op de proef wordt gesteld. Vaak realiseren we ons: “wat een geluk dat we in een digitaal tijdperk leven.” Dankzij digitale communicatie blijven we moeiteloos in contact met collega’s, klanten, familie en vrienden. Van videomeetings tot WhatsApp-berichten: we zijn meer dan ooit verbonden. En dat is een zegen… al maken we er soms misschien iets té veel gebruik van.
Telecommunicatie biedt ons immers fantastische mogelijkheden waar we zo graag gebruik van maken dat het tot digistress kan leiden: digitale stress door een overload aan digitale communicatie én werkmiddelen. Met als gevolg: concentratieverlies, nervositeit en/of uitputting. Door te vaak op onze (smartphone)schermen te kijken, lopen we het risico op een overdosis.
Digitaal deconnecteren is de sleutel naar mentaal welzijn
Digitaal deconnecteren betekent het bewuster omgaan met digitale communicatiemiddelen. Laat dat nu net voor velen minder evident zijn dan het lijkt. Via de smartphone hebben we 24/7 toegang tot onze (professionele) e-mail, een onuitputtelijke stroom van informatie via sociale media en WhatsApp. De risico’s zijn duidelijk: de grenzen tussen privé en werk vervagen in die mate dat het stressniveau serieus kan stijgen. Voortdurend verbonden zijn kan op die manier overspanning en op lange termijn een burn-out in de hand werken.
Hoe bedoel je?
We horen het vaak tijdens onze workshops of coachingtrajecten: mensen voelen zich op het einde van de werkdag compleet leeg. Niet omdat ze fysiek uitgeput zijn, maar eerder mentaal. De dag zit vol digitale interacties: van Teams-meetings en Zoom-sessies tot Slack-berichten, WhatsApps en e-mails. Tussendoor nog snel iets posten op LinkedIn, reageren op een berichtje van een collega via Messenger, en dan piept de gsm alweer met een melding van een andere app. En ‘s avonds, in de privé sfeer, gaat dat gewoon door met weer een hele reeks andere digitale tools.
Het gevoel dat je voortdurend van alles moet bijhouden, verschillende tools, platformen en verwachtingen, weegt door. Mensen vertellen ons dat ze het overzicht verliezen, tijd verliezen, én energie verliezen. Ze voelen dat ze ‘aan’ staan, maar tegelijk het gevoel hebben nergens écht grip op te krijgen.
Wat we bijvoorbeeld vaak horen:
• Veel tijd gaat naar het checken en beantwoorden van berichten
• De gsm ligt altijd binnen handbereik en trekt de aandacht weg van belangrijke taken
• De grens tussen werk en privé vervaagt
• Er is onrust: waar stond die ene vraag ook alweer? In Teams? In een mail? Of toch WhatsApp?
• De kern van het werk raakt ondergesneeuwd door communicatie
Die constante digitale belasting leidt tot vermoeidheid, concentratieverlies en uiteindelijk ook ongezonde en overmatige stress. En hoewel digitale tools ons helpen om flexibel en verbonden te blijven, is het net zo belangrijk om ook mentale rust en structuur in te bouwen.
Het goede nieuws? Het kan écht anders! Dankzij bewuste keuzes, heldere afspraken en praktische gewoontes die je opnieuw grip geven op je aandacht.
4 concrete tips voor minder digistress
Tip 1: Zorg steeds voor minimaal 15’ pauze tussen 2 online sessies. Of het nu gaat om online meetings of het volgen van een presentatie, je brein heeft even rust nodig. Even de tijd om je glas water terug te vullen, je benen te strekken of een koffietje te gaan halen.
Tip 2: Zorg voor een “cleandesk”, ook op je computerscherm. Pak alle zaken die zouden kunnen afleiden aan: papieren waar je nog mee bezig bent, andere programma’s die nog open staan op je computer. Sluiten die boel, opruimen en uit het zicht leggen. En jawel, dat geldt ook voor die smartphone!
Tip 3 : Koop een wekker of laat je smartphone uit je slaapkamer en verbeter je slaapkwaliteit. Volgens onderzoekers wordt je biologische klok immers beïnvloed door de mentale stimulatie van het online verbonden willen blijven.
Tip 4 : Volg onze opleiding “Digitaal Deconnecteren”. We loodsen je doorheen een digital detox, en neen, we gaan het digitale niet afzweren, integendeel! Wat mag je verwachten: inzichten in je eigen digistress, een beter gevoel bij digitaal communiceren, beter afgestemde communicatiekanalen en minder verleiding tot afleiding.
Meer weten over dit topic?
Wie op zeer korte termijn hiermee aan de slag wil gaan kan altijd contact opnemen voor meer informatie rond een in-company opleiding.
Mentaal en digitaal Deconnecteren is een veelgevraagd topic, waarrond we dan ook regelmatig verdiepende online workshops organiseren in open aanbod. Neem een kijkje in onze kalender voor de eerstvolgende live online training.