Micro-inclusies: De sleutel tot een gezondere werkplek

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor diversiteit en inclusie op de werkvloer. Een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien aspect van inclusie, zijn micro-inclusies, een concept dat net zo veel aandacht verdient als micro-agressies, kleine, meestal onbewuste, beledigingen of kwetsende opmerkingen.

Micro-inclusies versus micro-agressies

Micro-inclusies zijn kleine, positieve acties die bijdragen aan een gevoel van erbij horen en waardering op de werkvloer. Het gaat vaak om subtiele acties en gedragingen die mensen zich welkom, geapprecieerd en gerespecteerd laten voelen. Dit kunnen de meest simpele handelingen zijn, zoals het begroeten van collega’s bij binnenkomst, oprechte complimenten geven en actief luisteren tijdens vergaderingen.

Micro-inclusies kunnen gezien worden als het tegenovergestelde van microagressies. Zinnetjes als “ Wat spreek jij goed Nederlands.” “Ben jij niet te jong om al manager te zijn?”  “Deze kandidaat wil vast niet naar het buitenland reizen, ze heeft kinderen.” Op het eerste zicht onschuldige – niet slecht bedoelde, dus vaak onbewuste – , maar kwetsende uitspraken die als onderliggende boodschap meegeven dat iemand anders is, er niet bij hoort.

In een inclusieve (werk)omgeving wordt bewust ingezet op het herkennen en vermijden van micro-agressies, maar daarnaast kan het actief bevorderen van micro-inclusies een nog krachtiger effect hebben op de werkcultuur.

Het belang van micro-inclusies

Op welke manier maken deze kleine gebaren een verschil in hoe werknemers zich voelen over hun werkplek en hun collega’s?

– Ze zorgen voor een verhoogde betrokkenheid en productiviteit: Micro-inclusies dragen bij aan een positieve werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en geaccepteerd voelen, waardoor de motivatie toeneemt om hun beste werk te leveren en bij te dragen aan het succes van het team en de organisatie.

– Ze leiden tot verminderd verloop en lager ziekteverzuim: Een inclusieve werkomgeving het gevoel van loyaliteit en verbondenheid en vermindert de kans dat medewerkers zich buitengesloten voelen. Medewerkers die zich gesteund en onderdeel van het team voelen, ervaren meer veerkracht, blijven langer bij het bedrijf, en zijn minder vaak afwezig.

– Ze geven een boost aan de creativiteit en innovatie: Inclusiviteit zorgt voor een open cultuur waar diverse perspectieven naar voren kunnen komen. Wanneer iedereen zich vrij voelt om unieke ideeën en perspectieven te delen zonder angst voor afwijzing of kritiek, ontstaat er een bredere waaier aan oplossingsmogelijkheden en een openheid voor voortdurende verbetering, waarin medewerkers proactief problemen oplossen en kansen grijpen.

Micro-inclusies in de praktijk

Voor HR-medewerkers en leidinggevenden zijn er verschillende manieren om micro-inclusies te integreren in de dagelijkse werkcultuur:

– Erkenning en waardering: Geef regelmatig erkenning en waardering aan medewerkers voor hun inspanningen en prestaties en moedig leidinggevenden en werknemers aan om hetzelfde te doen binnen hun eigen teams. Dit kan variëren van een eenvoudig ‘dank je wel’ tot een handgeschreven kaartje. Een ander voorbeeld: “Verderbouwend op wat Anne zei, …”

– Actief luisteren: Luister actief naar de ideeën en zorgen van medewerkers. Laat zien dat hun mening telt en dat je bereid bent om met hun input iets te doen. Betrek iedereen in discussies of brainstormings. Vraag bv. de introverte collega op voorhand al naar ideeën of inzichten of geef actief het woord aan collega’s die niet spontaan reageren.

– Inclusieve taal: Gebruik inclusieve taal in communicatie. Vermijd jargon en termen die bepaalde groepen kunnen uitsluiten. Denk bv. aan ‘beste reizigers’ i.p.v. “dames en heren” in de trein of “persoon met een migratieachtergrond” i.p.v. “allochtoon”.

En tot slot

Micro-inclusies gaan niet zomaar over ‘vriendelijk’ zijn (wat natuurlijk nog steeds mag en Random Acts of Kindness bijvoorbeeld een belangrijk fundament kunnen vormen voor een fijne en positieve werkomgeving 🙂 ). Het gaat vooral over het waarderen van ieders bijdrage en het ondersteunen van medewerkers om verder te te groeien en te ontwikkelen.

Wil jij nog meer te weten komen omtrent het versterken van diversiteit en inclusie in jouw team of organisatie?

Wist je dat bedrijven die diversiteit hoog in het vaandel dragen 36% winstgevender zijn? Maar hoe creëer je een inclusieve bedrijfscultuur in de praktijk? We ondersteunen leidinggevenden en HR-professionals met tools en inzichten om dit aan te pakken!
Voor leidinggevenden en HR-professionals: “D&I voor meer werkgeluk”
We zoomen in op de voordelen en uitdagingen rond diversiteit en inclusie op de werkvloer, en enkele belangrijke aandachtspunten om D&I op de werkvloer te omarmen en hoe dit het werkgeluk en de prestaties van medewerkers kan versterken. Samen challengen we deze begrippen, de invulling ervan in jouw organisatie of team, brengen we de verbeterpunten in kaart, ondersteunen de concrete toepassing in de praktijk en geven communicatietechnieken mee om onmiddellijk mee aan de slag te gaan.
Voor leidinggevenden en HR-professionals: “Intergenerationeel samenwerken: De meerwaarde van diversiteit en inclusie dankzij diverse generaties op de werkvloer”
Vandaag zijn er heel wat generaties actief op de werkvloer en dat is een zegen. Alleen beseft men dat vaak te weinig omdat de verschillende generaties andere drijfveren en denkkaders kennen en op een heel andere manier communiceren. We vertellen je alles over hoe je elke generatie bereikt, hoe je hen warm maakt, (de)motiveert en optimaal laat samenwerken.

Benieuwd naar deze (en andere) workshops?

Werken aan welzijn en werkgeluk met Tryangle

Tryangle biedt verschillende diensten (zowel offline als online training, consulting, coaching, teambuilding en inspiratie zoals keynotes, webinars en blogs) rond alle mogelijke deelthema’s van welzijn en werkgeluk, en dus ook rond veerkracht, stress en burn-out. Wil je meer weten over wat wij nog meer zouden kunnen betekenen op vlak van corporate well-being en happiness at work voor jouw organisatie en jouw collega’s?
Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan je maar al te graag te woord. Of download onze folder en krijg een overzichtelijk beeld van al onze diensten en thema’s.

Over de auteur van dit artikel

Kim Hilgert is Corporate Well-Being Expert en co-founder van Tryangle. Als welzijnstrainer en -consultant ondersteunt ze bedrijven bij het ontwikkelen en uitvoeren van een duurzame welzijnsstrategie of werkgelukbeleid. Haar missie? Mensen (terug) in hun kracht zetten voor meer engagement, hogere productiviteit en minder absenteïsme.
Kim is een enthousiaste trainer, consultant, webinar host en coach. Ze nodigt graag uit tot interactieve deelname, learning by doing en kritisch nadenken. Kim gaat het liefst aan de slag met oefeningen, wetenschappelijk onderbouwde inzichten en technieken die onmiddellijk toepasbaar zijn.
Je leest hier andere Tryangle blogs van haar hand, maar je kan Kim ook aan het werk zien en horen in SOS werkgeluk en de Try a Different Angle Podcast. Je kan tevens meer over haar lezen in publicaties zoals op De Morgen, Baanbrekende werkgever en #ZigzagHR Brainpickings of je kan connecteren met haar op LinkedIn.

You might be interested in …