Tijdsdruk en leiderschap: is een verkorte werkweek wel haalbaar?

In een training omtrent zelfzorg en veerkracht, specifiek gericht op leidinggevenden in een internationale organisatie, geeft een groepje middle managers aan dat ze zich eigenlijk vaak gewrongen voelen tussen de KPI’s vanuit het management team, de verzuchtingen en noden van hun collega-medewerkers en hun rol als people manager of coach.

Herkenbaar? De eeuwige evenwichtsoefening tussen voldoende aandacht besteden aan zowel de resultaten als de relaties in het team en dan ook nog een beetje tijd en ruimte vinden/maken voor jezelf…

En toen volgde de interessantste vraag van de dag: hoe zou kan dit dan werken indien we zouden overwegen om naar een 4-dagen werkweek over te schakelen? Er is nu al te weinig tijd om alles bol te werken…!

Verschillende rollen als leidinggevende

Er bestaat helaas geen pasklaar antwoord op deze vraag. Zoals altijd wanneer we het hebben over arbeidsduurvermindering, moeten we durven nuanceren. En een poging wagen om de relatie tussen de verschillende rollen en verantwoordelijkheden van de leidinggevende en tijd(sgebruik) te ontrafelen.

En overweeg je op dit moment niet om minder uren per week te werken, dan nog kunnen de volgende tips leidinggevenden ongetwijfeld inspireren om gezonder met het evenwicht tijd en verantwoordelijkheden om te gaan:

“Ik heb sowieso al te veel operationeel werk”

Wanneer we samen met leidinggevenden onderzoeken waar ze het grootste deel van hun schaarse tijd aan besteden om opportuniteiten voor efficiëntie te kunnen vinden, merken we steevast dat er heel wat leidinggevenden zijn die behoorlijk operationeel meedraaien met het team. Dat hypothekeert natuurlijk de beschikbare tijd voor zowel strategische taken als people coaching.

Hierbij adviseren we doorgaans om heel kritisch na te gaan of de helpende handen van de leidinggevende werkelijk en structureel nodig zijn om alles gedaan te krijgen.

Gaat het om een goedbedoeld initiatief om de werkdruk bij de medewerkers wat lichter te maken en wordt er sporadisch bijgesprongen in zeer drukke momenten? Dan gaat het om een vorm van sterk teamwerk waarbij iedereen op elkaar kan rekenen!

Gaat het over een langdurig, structureel en organisatorisch verhaal, dan is het absoluut nodig om hier oplossingen voor te bedenken. In een voorbereidend traject naar een kortere werkweek is dit dan ook precies waarmee we aan de slag gaan.

Gaat het eerder om de persoonlijkheid van de leidinggevende, en legt het misschien een nood bloot om expertise te willen tonen of een uitdaging rond micro-management, dan is er natuurlijk ook steeds ruimte voor individuele coaching rond autonomie en delegeren.

“Ik breng mijn tijd meest door in meetings”

Vergaderitis neemt toe met de trapjes op de ladder van de hiërarchie. Horen we opmerkingen rond het aantal vergaderingen, dan stellen we ons de vraag of deze meetings nuttig en functioneel zijn, laat staan efficiënt?

We moeten durven kritische kijken naar de vergadercultuur in bedrijven én naar de assertiviteit van leidinggevenden – maar dat geldt wat ons betreft evengoed voor alle medewerkers – om ‘nee’ te durven zeggen tegen uitnodigingen voor vergaderingen waarvan je de win-win niet ziet.

Leidinggevenden kunnen enorm veel tijd winnen door bewuster om te gaan met meetings. Bovendien krijgen andere medewerkers op deze manier ook meer tijd vrij om hun werk te doen. De vrijgekomen tijd kan dan enerzijds gebruikt worden om meer zichtbaar te zijn als leidinggevende of als coach, maar kan in een verkorte werkweek natuurlijk ingezet worden om minder uren te presteren.

“Als ik ook nog tijd moet maken om met iedereen te connecteren, dan krijg ik helemaal niets gedaan”.

Een intrigerend verhaal van de kip of het ei… Wat als je al jouw tijd en energie steekt in het managen van projecten en medewerkers, behaal je dan de gevraagde resultaten sneller/beter? Aan deze stelling durven we twijfelen, want door het menselijk aspect over het hoofd te zien dreig je onderweg mensen (en hun werkplezier en werk’goesting’) te verliezen.

Wat als je eerst gaat zorgen dat je medewerkers kunnen werken in een gezonde en (psychologisch) veilige context? Door hun talenten, achtergronden en manier van werken goed te kennen, te weten wat er leeft en aandacht te hebben voor hun noden en struikelblokken en hen de nodige ondersteuning te bieden van waaruit ze het beste van zichzelf kunnen geven?

Door het om te draaien, bespaart je later tijd op het ‘repareren’ van verstoorde relaties of het oplossen van productiviteits-uitdagingen of personeelstekort als gevolg van frustratie, demotivatie of ziekte. Bovendien zijn er heel wat wetenschappelijke resultaten die onderstrepen dat een team van energieke en gemotiveerde medewerkers de broodnodige resultaten beter en sneller behalen, dus dubbele winst!

 

Conclusie? Met of zonder het initiatief van een verkorte werkweek, leidinggevenden kunnen sowieso creatief aan de slag met het concept tijd om zowel zinvolle resultaten en als sterke relaties vorm te geven op de werkvloer.

Wil je zelf aan de slag met een échte vierdagenwerkweek? 

Wil jij als organisatie in Vlaanderen graag te weten komen of een 4-dagen werkweek iets voor jou is?

Tryangle slaat de handen in elkaar met 4 Day Week Global om het wereldwijde experiment rond een verkorte werkweek met loonbehoud naar België te brengen.
Organisaties kunnen zich van juni tot oktober 2024 inschrijven om deel te nemen aan een 6-maand durende pilootstudie. Onze lokale én internationale experten begeleiden alle deelnemende bedrijven doorheen een uitgebreid traject gebaseerd op de succesvolle tools en inzichten die ontelbare andere organisaties reeds implementeerden.
Benieuwd? Je kan alle details terugvinden via 4dagenwerkweek.be.
Wil je ZEKER niets missen?
– Volg ons op LinkedIn en klik op de bel.
– Ontdek het antwoord op alle vragen over het pilootproject in het Q&A webinar.
– Schrijf je met onderstaande knop in voor de dedicated newsletter omtrent dit Belgische pilootproject en we houden je op de hoogte.

Werken aan welzijn en werkgeluk met Tryangle

Tryangle biedt verschillende diensten (zowel offline als online training, consulting, coaching, teambuilding en inspiratie zoals keynotes, webinars en blogs) rond alle mogelijke deelthema’s van welzijn en werkgeluk, en dus ook rond veerkracht, stress en burn-out. Wil je meer weten over wat wij nog meer zouden kunnen betekenen op vlak van corporate well-being en happiness at work voor jouw organisatie en jouw collega’s?
Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan je maar al te graag te woord. Of download onze folder en krijg een overzichtelijk beeld van al onze diensten en thema’s.

Over de auteur van dit artikel

Kim Hilgert is Corporate Well-Being Expert en co-founder van Tryangle. Als welzijnstrainer en -consultant ondersteunt ze bedrijven bij het ontwikkelen en uitvoeren van een duurzame welzijnsstrategie of werkgelukbeleid. Haar missie? Mensen (terug) in hun kracht zetten voor meer engagement, hogere productiviteit en minder absenteïsme.
Kim is een enthousiaste trainer, consultant, webinar host en coach. Ze nodigt graag uit tot interactieve deelname, learning by doing en kritisch nadenken. Kim gaat het liefst aan de slag met oefeningen, wetenschappelijk onderbouwde inzichten en technieken die onmiddellijk toepasbaar zijn.
Je leest hier andere Tryangle blogs van haar hand, maar je kan Kim ook aan het werk zien en horen in SOS werkgeluk en de Try a Different Angle Podcast. Je kan tevens meer over haar lezen in publicaties zoals op De Morgen, Baanbrekende werkgever en #ZigzagHR Brainpickings of je kan connecteren met haar op LinkedIn.

You might be interested in …