Burn-out bestrijden door digitaal welzijn te ondersteunen

De laatste jaren worden we steeds vaker geconfronteerd met verontrustende trends op het vlak van ons fysieke en mentale welzijn. Negatieve stress, burn-outs en depressies blijven stijgen en de cijfers over langdurige ziekteverzuim en de stijgende werkdruk spreken boekdelen.

Onze hersenen worden zwaar op de proef gesteld. De overvloed aan informatie – ook wel “infobesitas” genoemd – neemt alsmaar toe en put ons mentaal uit. De pandemie heeft deze trend versneld: digitale tools brachten ons dichter bij elkaar wanneer fysiek contact niet mogelijk was, maar hun overmatig gebruik heeft ook een keerzijde. De constante stroom aan meldingen, berichten en online vergaderingen veroorzaakt digitale overbelasting.

Ons (mentaal) welzijn staat onder druk

We worden steeds vaker opgeslorpt door digitale prikkels en werkdruk, waardoor we de nodige rustmomenten missen. Dit heeft een directe impact op onze concentratie, energie en veerkracht.

  • We werken te veel en te lang online, en nu ook vanuit huis.
  • Er zijn onduidelijke afspraken over bereikbaarheid, waardoor we 24/7 e-mails en berichten beantwoorden.
  • Te weinig pauzes zorgt ervoor dat we nog meer en langer neerzitten.
  • De verleiding tot afleiding op zowel computer als smartphone is groter dan ooit.

Digistress

Digistress en digitale onrust zijn inmiddels voor velen een vast onderdeel van het dagelijkse leven geworden, iets wat “erbij hoort”. Maar laten we niet vergeten: dit is pure brandstof voor burn-out, een energielek dat onze veerkracht ondermijnt.

We verdrinken in digitale informatie. Wist je dat wij in één dag meer informatie verwerken dan iemand in de middeleeuwen gedurende zijn hele leven? Onze mentale batterijen lopen leeg door de constante onderbrekingen en het gebrek aan focus. Smartphones en meldingen vechten continu om onze aandacht, terwijl eindeloze online meetings ons brein uitputten.

Het is tijd om de balans te herstellen. Hoe kunnen we digitale rust creëren in een wereld vol prikkels? Het begint bij bewustwording, duidelijke grenzen en slimme strategieën om onze mentale energie te beschermen.

Motiveer medewerkers om bewuster te werken en leven met digitale communciatie

We weigeren te aanvaarden dat digistress een onvermijdelijk onderdeel is van onze huidige maatschappij en geloven dat we gezonder en bewuster kunnen omgaan met digitale middelen.

Hoe kun jij jouw medewerkers of organisatie helpen om digistress in te dijken en ruimte te creëren voor focus, creativiteit en productiviteit?

We geven alvast enkele basis tips:

– Plan geen back-to-back vergaderingen:
Net zoals bij fysieke meetings heeft je brein tijd nodig om te schakelen. Voorzie minstens 10 minuten pauze tussen online meetings.
Neem échte pauzes, weg van je werkplek:
Sta recht, haal een drankje, loop even buiten of aai je huisdier. Vermijd andere schermen tijdens je pauze!
Overweeg een telefoongesprek in plaats van een videocall:
Soms is een telefoontje efficiënter en minder belastend dan een videovergadering. Gebruik een handige kieswijzer om de juiste keuze te maken.
Voorkom onnodige afleidingen:
Leg je smartphone stil en uit het zicht wanneer je geconcentreerd wil werken, schakel je meldingen uit (met uitzonderingen van hoogdringende opties) en maak ruimte voor focus.
Geef jouw medewerkers nog meer tips en tools:
Ontdek ons aanbod rond digitaal welzijn op de werkvloer, waarin we met keynotes, inspiratiewebinars of workshops de digistress in jouw team of organisatie in kaart brengen. Samen zoeken we naar concrete oplossingen en een actieplan voor meer digitaal comfort en minder stress.

Geef burn-out geen kans, werk aan jouw digitaal comfort op de werkplek!

Schrijf je in voor het gratis webinar op vrijdag, 25 april (9u)
“Disconnect to reconnect: grip op digistress voor meer welzijn”
Bij Tryangle geloven we dat werkgeluk en welzijn hand in hand gaan met gezonde (digitale) gewoontes. In dit webinar reikt corporate well-being expert Kim Hilgert concrete strategieën aan om digistress aan te pakken en mentale deconnectie te stimuleren. Zo helpen we bedrijven, leidinggevenden en medewerkers om een gezonde, productieve en gelukkige werkomgeving te creëren, waarin iedereen zich mentaal opgeladen en veerkrachtig kan voelen.

Meer inspiratie rond digitaal welzijn en het belang van deconnecteren?

Bekijk dan zeker eens onze (in-company) workshops die specifiek op dit topic ingaan.

Voor iedereen: Digital Detox inspiratiesessie
In deze uiteenzetting ontdek je wat digitale detox precies is, wat de voordelen ervan zijn, hoe je digitaal kan deconnecteren, en hoe dit leidt tot meer mentale welzijn. Een sessie boordevol concrete tips en tools voor minder digistress!
Voor medewerkers: Van digitale onrust naar digitaal comfort
In deze workshop gaan we samen aan de slag met praktijkoefeningen en concrete tips voor maximaal digitaal welzijn. We hebben het onder andere over de negatieve gevolgen van hyperconnectiviteit op welzijn en productiviteit en de impact van stoorzenders, en bouwen een afsprakenkader en/actieplan voor digitale en mentale deconnectie.
Voor leidinggevenden: Deconnectiebeleid
We delen inzichten en best practices voor leidinggevenden omtrent het recht op deconnectie en digitaal welzijn, het vermijden van valkuilen bij hybride werken, de balans tussen technologie en efficiëntie, en praktische tips voor digitaal comfort, inclusief e-mail- en vergadertiquette.

Benieuwd naar deze (en andere) workshops?

You might be interested in …