Stimuleer je medewerkers om vakantie te nemen… en op reis te gaan

vakantie

 

Ben jij er ook van overtuigd dat zelfontplooiing enkel kan wanneer je opleiding of coaching volgt? Fout! Om jezelf echte groeikansen te geven, heb je iets heel anders nodig: vakantie. En het liefst trek je weg uit je gekende omgeving. “Stretching the comfortzone”, weet je wel.

Onbekend terrein

Heb jij als leidinggevende het beste voor met de mensen in jouw team? Geef hen dan het mooiste geschenk: de kans om uit de gekende omgeving te komen. Heel wat medewerkers snakken ernaar, maar velen hebben flink wat remmende overtuigingen én feiten die hen tegenhouden: te weinig verlofdagen, te veel werk, geen geld, … In plaats van erop uit te trekken, blijven ze zitten waar ze zitten en steken nog een tandje bij. De verhoogde risico’s op (mentale) problemen laten zich raden…

Niets dan voordelen

Bij Tryangle weten we al langer hoeveel deugd het kan doen om je horizonten te verruimen. Je laadt je batterij op, geeft je zelfontwikkeling een heuse groeispurt en wanneer je terugkeert naar je gekende woon- en werkplek, spat de energie eraf met flink wat bruisende creativiteit als gevolg. Ook de collega’s hebben er baat bij wanneer een teamlid opgeladen terug aan de slag gaat. Het werkgeluk van alle medewerkers stijgt.

Feit is dat vakantie iets doet met een mens. Zeker wanneer je nieuwe plekken hebt ontdekt of andere culturen opsnuift, verander je. Groei je. Die spurtjes van zelfontwikkeling dragen niet enkel bij tot de persoon die je bent, maar ook voor het werk dat je doet en de manier waarop je dat doet. Vakantie of vrijaf nemen stimuleren, is dus een absolute must. Hoe je dat best kan aanpakken?

Hierbij alvast enkele best practices.

#1 Ban de machocultuur die “druk, drukker drukst” verheerlijkt.

Nog te vaak wordt drukte als statussymbool gezien. Velen scheppen erover op hoe ze amper slapen en vinden het een troef dat ze tientallen uren aan een stuk doorwerken. Met dank aan Tony Crabbe weten velen ondertussen beter, maar nog niet iedereen. Hoor je stoefen over overuren? Maak er korte metten mee. Werk aan een cultuur waarin grenzen normaal zijn en ontspanning centraal staat. Dit doe je onder andere door als leidinggevende zelf het goede voorbeeld te geven.

#2 Trek er als leidinggevende zelf geregeld op uit.

“Leading by example” betekent dat je ook je eigen comfortzone durft te stretchen. Trek er zelf geregeld op uit en deel met je medewerkers wat die tripjes je opleveren? Breng nieuwe inzichten mee vanuit je professionele én privéreizen naar de werkvloer.

#3 Nodig je medewerkers uit om postkaartjes te sturen.

Niets zo sterk als tonen dat je aan iemand denkt. Je zou kunnen stellen dat het reizen net als doel heeft om los te koppelen van de werkvloer. Klopt, maar net zoals een smsje geen zeer doet, geldt dat ook voor een postkaartje. Helemaal fijn wordt het als die kaartjes een leuke plek krijgen in een gemeenschappelijke ruimte of de achtergrond worden van de computers van de teamleden bijvoorbeeld.

Op die manier ontstaat er gespreksstof die op een heel positieve manier bijdraagt tot de teamspirit. Misschien las je wel de blogs “Het verschil tussen onkruid en een bloem is …” of “Het effect van verhalen op ons brein”. Dan weet je hoe impactvol het is om verhalen te delen. Daar dragen postkaartjes perfect toe bij: ze nodigen uit tot vragen stellen en verhalen vertellen.

#4 Stimuleer “workation” en werken van op afstand.

Moeten jouw medewerkers echt op kantoor zijn om hun job te doen? Indien niet – of toch niet altijd -, stimuleer dan het werken van op afstand waarbij een “workation” (werken vanuit een vakantiebestemming) helemaal de kers op de taart is. Een “workation” brengt immers verlichting van de werkdagen waardoor het werk zowel kwaliteitsvol uitgevoerd wordt maar de medewerker ook zijn of haar energiebatterijen oplaadt.

Wel opletten dat niet elke vakantie een “workation” wordt, want echte vrije periodes zonder werk op het bord blijven een echte aanrader. Om vooral die medewerkers tegemoet te komen die nood hebben aan andere lucht, maar er om welke reden dan ook niet toe komen, kan het mogelijk maken van “workations” een zeer goed idee zijn.

#5 Bezorg je medewerkers een onverwachte fijne attentie bij de start van hun vakantie

Wil je de vakantie van jouw medewerker helemaal met een grote glimlach laten starten? Bezorg hem of haar dan een onverwachte fijne attentie. Gaande van een fijn berichtje, een doosje chocolade of een cadeaubon voor een smoothie onder de zon of nog iets helemaal anders. Wat het is, maakt niet uit. Zolang het maar onverwacht is én van harte gemeend.

#6 And last but not least

Gaat je medewerker terug aan de slag na een vakantieperiode? Met stip op één in jouw agenda: vragen hoe die vakantie geweest is. Wat werd er beleefd en fijn bevonden? Wat zijn de learnings? Een ongedwongen babbel vanuit oprechte interesse doet de tongen loskomen zodat verhalen gedeeld worden en de reisstimulans je team binnensluipt op teenslippers en met de wind in de zeilen.

 

You might be interested in …