Burn-out lijkt soms als een dief in de nacht toe te slaan, maar dat dat absoluut niet het geval is, kan je ontdekken in onze blogposts rond stress herkennen en brown-out. Je (kleine) stresssignalen ongemerkt laten passeren staat helaas garant voor een one-way-ticket richting burn-out en the point of no return is een heel duidelijke, vet omlijnde stip op de horizon: een totale crash in je energiereserves maakt dat je misschien nog heel graag wil, maar gewoonweg niet meer kan. En dat punt kom je liever niet tegen op je pad…
Urban legends
Helaas bestaan er heel wat urban legends rond burn-out en die helpen het fenomeen dat al zo moeilijk echt te diagnosticeren is aan een louche reputatie. Denk maar aan de fashionista’s van deze wereld die pronken met hun miniburn-out die hen een drietal weekjes thuishield of aan de luie werkmens die nood heeft aan een carrièrepauze en die op basis van de klassieke symptomen een burn-out faket. Ook de onzekere huisarts voor wie stress een moeilijk definieerbaar probleem blijft, schermt nog te gemakkelijk met de term burn-out zonder goed te weten wat er eigenlijk precies speelt. Zolang de huisartsen niet grondig mee zijn in het stressverhaal, blijven dit soort cowboypraktijken tot de realiteit horen, zowel aan artsenkant als bij de patiënten. En dat is jammer want in de grijze zone ontstaan ware slachtoffers die door de tsunami van ongezonde stress ten onder gaan.
Uitslaande brand
Niets zo moeilijk ook als van een effectieve burn-out genezen. Vergelijk het met een brand: een kleine steekvlam in je kookpot pak je koelbloedig aan, maar eens de vlammen uit het dak slaan, is je brandblusser niet veel meer waard. Dan heb je hulp nodig van professionals in de hoop nog zoveel mogelijk te kunnen redden. Net daarom pleiten we bij Tryangle voor maximaal inzetten op stress- en burn-outpreventie.
Staan je medewerkers in hun kracht? Top! Let’s keep them that way en ondersteun hen op alle mogelijke manieren om in hun kracht te blijven. Noteer je tekenen van stress? No problem! Let’s talk business en geef je medewerkers de kans om met hun stresssignalen constructief aan de slag gaan. Is het tijd om de brandweer te bellen? Ook dan kan je op ons rekenen, maar natuurlijk spreken we hier over een veel tijdsintensiever traject.
De kost van burn-out
Time is money en dat mag je in dit geval heel letterlijk nemen, vooral als je de tijd gaat berekenen die de ziekgevallen werknemer heeft genomen om tot het punt te komen dat de stekker er werd uitgetrokken: alle voorafgaande weken, maanden en vaak jaren presteerde deze persoon onder zijn of haar maximum waardoor de ROI daalt.
Die ROI zien we ook dalen als de relaties op de werkvloer vierkant draaien. Heel wat burn-outs vinden hun oorsprong in relationele problemen die maken dat mensen zich geen deel (meer) voelen van een geheel, hun fut verliezen door een gebrek aan appreciatie en de zin van hun job in vraag stellen.
Investeren in constructieve communicatie is dan ook altijd een goed idee, zowel lateraal, top-down als bottom-up. En laat Tryangle op dat vlak nu net flink wat expertise in huis hebben om jou en je collega’s stevig te ondersteunen!