5 Signalen van overmatig sociale media gebruik

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We gebruiken ze om in contact te blijven met vrienden, familie en collega’s, maar soms kan die connectie omslaan in afhankelijkheid. Tijdens periodes van thuiswerken en isolatie is ons gebruik van sociale media exponentieel gegroeid, en dat gedrag zet zich vaak voort, zelfs wanneer de omstandigheden veranderen.

Maar wanneer wordt social media-gebruik problematisch? Hier zijn vijf signalen die aangeven dat jouw relatie met sociale media misschien niet meer helemaal gezond is.

Je begint en eindigt je dag met sociale media

Grijp je ‘s ochtends als eerste naar je telefoon om sociale media te checken? Doe je hetzelfde vlak voor je gaat slapen? Dit kan erop wijzen dat je onbewust verslaafd bent aan die constante informatiestroom en digitale prikkels.

Je gebruikt sociale media als ontsnapping tijdens het werk

Merk je dat je tijdens moeilijke taken of lange vergaderingen snel even sociale media opent? Dit kan een gewoonte zijn geworden die je productiviteit en focus ondermijnt.

Je voelt je ongemakkelijk zonder toegang tot sociale media

Geeft een slechte internetverbinding of een dag zonder sociale media jou een onrustig gevoel? Voel je de drang om steeds te checken wat er online gebeurt? Dit zijn tekenen dat je digitale afhankelijkheid een impact heeft op je welzijn.

Je laat je gemoedstoestand beïnvloeden door online interacties

Merk je dat het aantal likes of reacties op je posts je stemming beïnvloedt? Sociale media zouden een leuke manier moeten zijn om te verbinden, niet een bron van stress en onzekerheid.

Je verwaarloost offline activiteiten

Worden hobby’s, sport of sociale momenten in het echte leven steeds vaker vervangen door scrollen op sociale media? Dit kan een teken zijn dat je digitale wereld een te grote rol is gaan spelen in je dagelijks leven.

Wat kan je doen?

Merk je één of meerdere van deze signalen bij jezelf? Dan is het tijd om bewuster met je sociale media-gebruik om te gaan. Hier zijn enkele praktische tips:

  • Stel bewuste limieten: Bepaal hoe vaak en wanneer je sociale media checkt en houd je eraan.
  • Schakel meldingen uit: Verminder de verleiding door notificaties uit te schakelen voor niet-essentiële apps.
  • Creëer offline momenten: Plan tijd in voor activiteiten zonder schermen, zoals sporten, lezen of tijd doorbrengen met vrienden.
  • Reflecteer op je gebruik: Vraag jezelf af: “Wat haal ik hier écht uit?” Als het geen toegevoegde waarde heeft, laat het dan los.
  • Maak afspraken met jezelf en anderen: Bespreek jouw intenties met vrienden, familie of collega’s. Ze kunnen je ondersteunen bij een evenwichtiger digitaal gebruik.

Sociale media zijn een krachtig hulpmiddel, maar het is belangrijk om de controle te behouden. Door bewust om te gaan met je online tijd, zorg je ervoor dat je niet alleen digitaal, maar ook in het echte leven écht geconnecteerd blijft.

Geef burn-out geen kans, werk aan jouw digitaal comfort op de werkplek!

Schrijf je in voor het gratis webinar op vrijdag, 25 april (9u)
“Disconnect to reconnect: grip op digistress voor meer welzijn”
Bij Tryangle geloven we dat werkgeluk en welzijn hand in hand gaan met gezonde (digitale) gewoontes. In dit webinar reikt corporate well-being expert Kim Hilgert concrete strategieën aan om digistress aan te pakken en mentale deconnectie te stimuleren. Zo helpen we bedrijven, leidinggevenden en medewerkers om een gezonde, productieve en gelukkige werkomgeving te creëren, waarin iedereen zich mentaal opgeladen en veerkrachtig kan voelen.

Meer inspiratie rond digitaal welzijn en het belang van deconnecteren?

Bekijk dan zeker eens onze (in-company) workshops die specifiek op dit topic ingaan.

Voor iedereen: Digital Detox inspiratiesessie
In deze uiteenzetting ontdek je wat digitale detox precies is, wat de voordelen ervan zijn, hoe je digitaal kan deconnecteren, en hoe dit leidt tot meer mentale welzijn. Een sessie boordevol concrete tips en tools voor minder digistress!
Voor medewerkers: Van digitale onrust naar digitaal comfort
In deze workshop gaan we samen aan de slag met praktijkoefeningen en concrete tips voor maximaal digitaal welzijn. We hebben het onder andere over de negatieve gevolgen van hyperconnectiviteit op welzijn en productiviteit en de impact van stoorzenders, en bouwen een afsprakenkader en/actieplan voor digitale en mentale deconnectie.
Voor leidinggevenden: Deconnectiebeleid
We delen inzichten en best practices voor leidinggevenden omtrent het recht op deconnectie en digitaal welzijn, het vermijden van valkuilen bij hybride werken, de balans tussen technologie en efficiëntie, en praktische tips voor digitaal comfort, inclusief e-mail- en vergadertiquette.

Benieuwd naar deze (en andere) workshops?

You might be interested in …