7 lessen voor meer werkgeluk uit het World Happiness Report 2025

Het gloednieuwe World Happiness Report 2025 is gepubliceerd! Zoals elk jaar kijken we met een Tryangle-bril naar wat wetenschappelijk onderzoek ons kan leren over geluk en welzijn – en vooral: wat we daaruit kunnen meenemen naar de werkvloer.

De centrale focus dit jaar? “Goed doen voor een ander doet goed” en het effect van geloven in de goedheid van de ander en hoe ons dat gelukkiger kan maken. Twee inzichten die perfect aansluiten bij wat wij al jaren uitdragen als basisprincipes voor een werkgelukbeleid: werkgeluk is geen toeval, maar het resultaat van doordachte keuzes en structurele inspanningen, gedragen door oprechte zorg voor mensen.

Wat kunnen organisaties doen om dit in de praktijk te brengen? We vertalen de belangrijkste lessen uit het rapport naar concrete acties die je vandaag al kan inzetten:

1. Draag zorg voor je medewerkers

Werknemers die geloven – en voelen – dat hun werkgever om hen geeft, voelen zich meer gemotiveerd, meer geëngageerd en gelukkiger in hun job. Toon dat hun inzet gezien wordt, hou rekening met noden en bied ondersteuning waar nodig – van collega’s, leidinggevenden én directie. Nee, je kan niet elke wens inwilligen, maar met oprechte luisterbereidheid en flexibiliteit op de juiste momenten, bouw je aan duurzame goodwill én vertrouwen die ook in een professionele contact voor maximale impact kan zorgen.

2. Stimuleer een zorgzame en behulpzame bedrijfscultuur

Zorgzaamheid komt niet alleen van bovenaf – ook collega’s maken het verschil. Moedig behulpzaamheid en random acts of kindness aan. Maak het aantrekkelijk om elkaar spontaan te helpen bij projecten op de werkvloer of erken ook sociale inzet buiten de werkcontext. Geef maatschappelijke betrokkenheid een plaats binnen de bedrijfscultuur, bijvoorbeeld via erkenning, beloning of tijdsbesteding. Zo versterk je het gevoel van samen bijdragen, ook buiten de eigen functie of afdeling.

3. Vergroot de positieve perceptie van collega’s

Het rapport toont aan: als we een positief beeld hebben van anderen, zijn we geneigd om beter samen te werken. Gebruik teambuildingsmomenten dus niet enkel voor de fun, maar ook om positieve eigenschappen van teamleden in de kijker te zetten.
Deel verhalen over vriendelijkheid en samenwerking om wederzijds vertrouwen te versterken of overweeg praktische tools zoals complimentenkaartjes of feedbackformats die positiviteit versterken.

4. Maak sociaal contact een prioriteit – zeker in hybride teams

Mensen hebben nood aan verbondenheid, ook op het werk. Mensen willen van nature “ergens bijhoren” en aangezien we veel tijd op of met ons werk doorbrengen, heeft de werkplek een fundamenteel sociale rol te vervullen. En in een hybride of remote context komt sociaal contact niet altijd vanzelf en liggen er risico’s op de loer. Dus is het van belang om bewust ruimte te maken voor voldoende informele interactie: teamlunches, koffiepauzes, wandelvergaderingen, virtuele check-ins… Het hoeft niet groots te zijn, zolang het maar oprecht en structureel is ingebed in de werkcultuur.

5. Stimuleer gezamenlijke verantwoordelijkheid

In een maatschappij die steeds individualistischer wordt, kan de werkvloer net een plek zijn van gedeelde zingeving. Naast het faciliteren van sociaal contact, kan je als organisatie ook inzetten op gemeenschappelijke doelstellingen en verantwoordelijkheid. Door bijvoorbeeld te werk met buddy-systemen, zodat medewerkers elkaar kunnen ondersteunen en nieuwe collega’s zich sneller thuis voelen. Of het opzetten van werkgroepen of projecten waar collega’s van verschillende afdelingen samenwerken.

6. Ondersteun mentaal welzijn via prosociale acties

Het World Happiness Report onderlijnt met “wie goed doet, goed ontmoet” hoe krachtig het is om iets te doen voor anderen. Altruïsme is goed voor de samenleving en heeft daarenboven ook een bewezen positief effect op ons geluksgevoel en mentaal welzijn. Als organisatie kan je die kracht versterken door bewust ruimte te creëren voor maatschappelijke projecten en vrijwilligerswerk en medewerkers hiervoor aan te moedigen.
Denk aan teambuildings met een maatschappelijk doel, acties rond duurzaamheid of gezondheid, vrijwilligersdagen, of samen inspirerende goede doelen kiezen waar medewerkers écht achter staan. Deze gedeelde ervaringen vergroten niet alleen het gevoel van betekenis en verbondenheid, maar versterken ook het teamgevoel en de trots op de organisatie. Zo wordt “goed doen” een hefboom voor welzijn én cultuur en draag je tegelijk bij aan SDG’s.

7. Maak positieve impact zichtbaar

Walk your talk, talk your walk! Goed doen is één ding, erover communiceren is minstens even belangrijk. Vier kleine en grote successen en toon medewerkers hoe hun inzet bijdraagt aan de positieve werkcultuur. Gebruik bijvoorbeeld maandelijkse updates, interne nieuwsbrieven of een ‘Wall of Fame’. Toon tastbare resultaten van goede daden binnen en buiten de organisatie, zoals succesverhalen van medewerkers die anderen hebben geholpen. Moedig leidinggevenden aan om de voorbeelden en de impact van sociale acties te delen en te vieren.

Wist je dat België op plaats 14 staat in de wereldranglijst voor algemene levenstevredenheid? We brengen een groot deel van onze tijd op het werk door, dus de impact van een positief werkklimaat valt niet te onderschatten.

Zet jij mee de stap naar meer werkgeluk? Misschien klimmen we volgend jaar samen een paar plaatsjes omhoog 😉.

Meer inspiratie rond het belang van corporate well-being en werkgeluk?

Bekijk dan zeker eens onze (in-company) workshops die specifiek op dit topic ingaan.

Voor iedereen: Welzijn op het werk: Mythe of realiteit?
Een duurzame corporate well-being aanpak staat voor alle informatie en tools die een bedrijf ter beschikking kan stellen rond vitaliteit en gezonde gewoonten voor lichaam en geest. In deze sessie gaan we dieper in op het belang van welzijnsinterventies en zetten we management, leidinggevenden en medewerkers aan het denken te zetten over hun impact op welzijn op de werkvloer en ontdekken deelnemers alvast heel wat do’s en don’ts.
Voor leidinggevenden: Een positieve employee experience creëren voor je medewerkers
Vandaag is het niet meer voldoende om je medewerkers een goed loon en goede arbeids-voorwaarden te bieden om hen aan jou te binden en om toptalent aan te trekken. De Employee Experience (EX) speelt een steeds grotere rol. In deze opleiding ga je concreet aan de slag met alle sleutelmomenten van de employee journey in jouw organisatie, van selectie tot exit, en ontdek je de mogelijkheden om het gesprek hierover aan te gaan met je medewerkers.
Voor leidinggevenden en HR professionals: Hoe je SDG’s kan realiseren door in te zetten op mensen
De duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN winnen binnen het bedrijfsleven aan belang. Wat zijn die SDG’s precies en welke zijn van belang om mensgericht te werken? In deze sessie formuleren we praktische manieren om de SDG’s een plaats te geven in jouw organisatie met de focus op o.a. duurzame loopbanen, diversiteit en inclusie en het streven naar gezonde mensen op een gezonde werkplek.

Benieuwd naar deze (en andere) workshops?

Wil je op nog meer manieren inzetten op welzijn op het werk en sterke samenwerking? Check dan zeker ons aanbod!

Op basis van ons eigen piramidemodel maken we organisaties bewust van de componenten, opportuniteiten en ROI van welzijn en geluk op het werk. 
We reiken oplossingen aan voor zowel organisaties als leidinggevenden en individuele medewerkers omdat we overtuigd zijn van de gedeelde verantwoordelijkheid van de werkgever én de werknemer. We ontwikkelen steeds interventies op maat van de bedrijfscultuur en volgens de prioriteiten en de noden van de organisatie. 
Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?
Ontdek onze diensten of thema’s of download onze folder

Over de auteur van dit artikel

Kim Hilgert is Corporate Well-Being Expert en co-founder van Tryangle. Als welzijnstrainer en -consultant ondersteunt ze bedrijven bij het ontwikkelen en uitvoeren van een duurzame welzijnsstrategie of werkgelukbeleid. Haar missie? Mensen (terug) in hun kracht zetten voor meer engagement, hogere productiviteit en minder absenteïsme.
Kim is een enthousiaste trainer, consultant, webinar host en coach. Ze nodigt graag uit tot interactieve deelname, learning by doing en kritisch nadenken. Kim gaat het liefst aan de slag met oefeningen, wetenschappelijk onderbouwde inzichten en technieken die onmiddellijk toepasbaar zijn.
Je leest hier andere Tryangle blogs van haar hand, maar je kan Kim ook aan het werk zien en horen in SOS werkgeluk en de Try a Different Angle Podcast. Je kan tevens meer over haar lezen in publicaties zoals op De Morgen, Baanbrekende werkgever en #ZigzagHR Brainpickings of je kan connecteren met haar op LinkedIn.

You might be interested in …