Hoe beweging negatieve stress kan verzachten

beweging om stress te verzachten

 

Het eerste dat vaak wegvalt als mensen onder ongezonde stress komen te staan, is gezonde beweging. De negatieve stress wordt veroorzaakt door druk die maakt dat de tijd om te bewegen ontbreekt. Bovendien vreet die slechte stress aan je energiepeil, waardoor je überhaupt geen puf meer hebt om te bewegen. Het idee alleen al maakt je moe! Over een spijtige vicieuze cirkel gesproken. Beweging is immers de ideale manier om je negatieve stress van je af te schudden. We zoomen graag in op een aantal feiten die je helpen begrijpen hoe beweging leidt tot ontspanning.

Feit: Fysiek bewegen ontspant het lichaam

Ongezonde stress vertaalt zich in ons lichaam door spierspanning. Spieren verkrampen onder invloed van stress waardoor ze krimpen en dus inkorten. Hoe minder je ze gebruikt, hoe korter ze worden. Met vaak flink wat lichamelijke klachten tot gevolg. Denk bijvoorbeeld maar aan de spieren rond je gewrichten: als zij korter worden, trekken ze de gewrichtsonderdeeltjes dichter bij elkaar zodat je soepelheid verliest en sneller forceert.

De enige manier om deze lichamelijke spanning weg te werken, is door gezonde beweging. Denk hierbij aan zachte bewegingsvormen zoals wandelen, tai chi, ontspannen fietsen of yoga. Intensiever bewegen zoals bijvoorbeeld cross fit of zumba spaar je best voor wanneer je energiepeil voldoende op punt is om net dat ietsje meer van je lichaam te kunnen vragen. Een gezond lichaam heeft nood aan een gezonde voeding, voldoende rust, regelmatige ontspanning en fysieke uitdaging op maat van de spieren en de gewrichten.

Bewegen hoeft dus geen synoniem van sporten te zijn. Belangrijk is wel dat je regelmatig beweegt en dat je kiest voor een beweging op jouw maat. Stem de uitdaging af op wat jouw lichaam aan kan en kies een vorm van beweging die je ook leuk vindt. Beweging die je “moet” doen, leidt tot een idee van “inspanning”, waardoor er nog meer negatieve stress kan ontstaan.

Feit: Fysieke beweging ontspant de geest

Als je een bewegingsvorm gevonden hebt die je leuk vindt, wordt beweging het licht aan het einde van de tunnel! Het wordt een moment om naar uit te kijken en je lichaam ontspant al bij de gedachte aan dit fijne vooruitzicht. Naast fysieke ontspanning kan beweging ook zorgen voor geestelijke ontspanning, vooral wanneer je zo kan opgaan in de fysieke beweging dat je de wereld rondom vergeet. Dit zien we vaak wanneer je kiest voor een bewegingsvorm waar je wat concentratie bij nodig hebt, zoals bijvoorbeeld pilates.

Ook heel erg stressreducerend is elke beweging die zich repetitief aanbiedt: fietsen zit bijvoorbeeld vol herhaalde bewegingen, net als wandelen of zwemmen. Door in een cadans te komen, ontspant niet enkel je lichaam, maar ook je geest. Heel vaak zien we tijdens die bewegingsvormen het fenomeen van mindwandering optreden: je geest dwaalt plots alle richtingen uit en komt zelfs creatief uit de hoek. Prachtig, toch? Wel opletten dat piekergedrag niet ongemerkt van de gelegenheid gebruik maakt om binnen te sluipen.

Feit: Fysiek bewegen boost je endorfines

Beweging brengt dus een flinke meerwaarde voor je fysieke en mentale gezondheid. Bovendien boost het ook de productie van endorfines waardoor je een heerlijk warm gevoel krijgt. Je hebt ongetwijfeld al wel eens gehoord van de runners high. Misschien heb je al een keertje de bikers high ervaren? Het lijkt wel alsof je in een roes terechtkomt en jezelf lichamelijk en geestelijk overstijgt. Dit heerlijke gevoel doet wat met je eigenwaarde en wordt veroorzaakt door het extra shot endorfines dat je jezelf toedient door beweging.

Beweging leidt dus tot heel wat positieve effecten die stuk voor stuk bijdragen tot jouw welzijn en gezondheid. Bewegen kan puur voor de fun, maar het mag ook functioneel zijn. Laat ons vooral ook niet vergeten hoe de weg naar succes niet voorzien is van een lift, maar wel bestaat uit een trap vol uitdagende treden.

Laat je je graag begeleiden en inspireren? Dan zijn deze workshops zeker een aanrader.

 

You might be interested in …