We raken allemaal wel eens verstrikt in een web van stress, frustraties, tijdsdruk, eindeloze to do’s en piekergedachten. We komen immers dagelijks en zowel in onze privé omgeving als op de werkvloer in contact met vele prikkels, kleine en grote uitdagingen en de bijhorende indrukken en verwachtingen. Gelukkig kunnen we door bewust om te gaan met (potentiële) stress factoren tijdig ingrijpen en een negatieve spiraal voorkomen, want er zijn verschillende tools om op een gezonde manier met stress om te (leren) gaan.
Twee grote pijlers die hierin meespelen zijn het herkennen van ongezonde stress en het opbouwen van voldoende veerkracht. Het tijdig en effectief opladen van de batterijen en het vullen van de verschillende “vaatjes van welzijn” creëert immers een gezonde buffer en een waardevolle sleutel voor meer drive, energie en betrokkenheid. Daarnaast is het ook een leuke extra dat die veerkracht ook een spill-over effect kan hebben op anderen in de directe omgeving, omdat al die positieve energie nu eenmaal enorm aanstekelijk werkt. Want, feeling good is contagious.
Kortom, het is dus zeker nuttig om overmatige stress te herkennen bij jezelf en bij collega’s. Ook als organisatie kan je medewerkers een heel eind op weg helpen om hun veerkracht een boost te geven indien je ruimte helpt creëren voor welzijnsinitiatieven.
(On)gezonde stress?!
Stress is zeker niet altijd negatief. Stress kan er ook voor zorgen dat we in actie komen op het juiste moment, of net dat beetje extra energie en schwung in de strijd kunnen gooien om een spannende uitdaging aan te gaan. Zolang we na een korte periode van stress maar weer voldoende tijd nemen om te herstellen en de batterijen weer op te laden. Je kan op verschillende manieren bouwen aan meer veerkracht en energie: De zes vaatjes van welzijn bieden gevarieerde mogelijkheden om de fysieke en mentale energie tijdig weer aan te vullen.
1. Slaap
Voldoende en kwalitatieve slaap is een belangrijke motor van ons welzijn. Na een verkwikkende nachtrust sta je steviger in je schoenen, voel je je helderder en ben je productiever. Onze Australische collega Dr. Jenny Brockis schreef er dit artikel over.
2. Voeding
Dat gezonde voeding enorm veel fysieke en mentale voordelen heeft is al lang geen geheim meer. Bewust omgaan met wat je eet, de juiste focus en een goede voorbereiding zijn krachtige sleutels voor meer welzijn. Je leest er hier meer over hoe je erin kan slagen om ook doorheen een drukke werkdag gezond te eten.
3. Ademen
Een gouden tool voor je (mentale) welzijn die geweldig onderschat wordt: je ademhaling! Je kan immers ademen op heel wat verschillende manieren en de ene wijze helpt ons welzijn al een flink pak meer dan de andere.
4. Bewegen
Zitten is het nieuwe doodgaan. Ons lichaam is niet gemaakt om langdurig te zitten en toch brengen we talloze uren per dag al zittend door. Aan het bureau, in de auto, aan tafel, in de zetel,… Studies tonen aan dat Vlaamse volwassenen dagelijks gemiddeld 8,3 uur zitten. Fysieke beweging (en dat is dus niet noodzakelijk een synoniem voor sporten) ontspant lichaam en geest en draagt ontegensprekelijk bij aan ons fysieke en mentale welzijn en onze gezondheid. We schreven er eerder al dit blogartikel over. Lees ook dit artikel voor extra inspiratie.
5. Ontspannen
De boog kan niet altijd gespannen staan. Onze hersenen zijn trouwens niet gemaakt om altijd ‘aan’ te staan en productief te zijn en presteren pas optimaal wanneer we regelmatig even de pauzeknop indrukken. In dit artikel ontdek je 10 wetenschappelijk onderbouwde manieren om te ontspannen. Ook yoga is een zeer effectieve tool om voor ontspanning te zorgen, en zo ben je ook nog eens aan het bewegen! Twee vliegen in één klap.
6. Verbinding
De mens is een sociaal wezen en zonder sociale relaties en connecties met anderen zouden we al snel helemaal wegkwijnen. Ook in een werkomgeving beïnvloeden onze relaties met collega’s en leidinggevenden hoe goed we ons in ons vel voelen en hoe we in die omgeving presteren. Een positieve omgeving en bedrijfscultuur zijn daarom één van de belangrijkste pijlers van welzijn en geluk op het werk.
Meer tips voor meer welzijn op de werkvloer
De bovenstaande tips rond de vaatjes van welzijn bieden heldere handvatten voor meer veerkracht en zijn natuurlijk niet enkel van toepassing in onze privé omgeving. In ons gratis e-book bieden we nog meer concrete tips om mee aan de slag te gaan, specifiek gericht op de werkomgeving, voor meer weerbaarheid tegen werkstress.
Download hier het gratis e-book.
Nog extraatjes
Onze Chief Happiness geeft regelmatig gratis webinars met boeiende tips voor meer welzijn en geluk op het werk. Je kan ons in de gaten houden op LinkedIn of Facebook om zo’n webinars zeker te kunnen meepikken.
Wie zelf meteen aan de slag wil of team members wil inspireren of ondersteunen om meer rust in hun professionele leven te brengen, kan vandaag al van start met onze online cursus ‘mindful werken’.
Welzijnsinterventies
Tryangle ontwikkelde een reeks welzijnsworkshops voor werknemers om hen inzichten mee te geven en tools aan te leren, zodat ze zelf kunnen ingrijpen wanneer stress en werkdruk hen te veel zouden worden. Deze workshops kunnen zowel in real life als digitaal worden gegeven. Naast de waardevolle tips die op lange termijn bruikbaar zijn binnen een professionele context, merken we dat de deelnemers aan onze workshops al meteen een directe positieve impact rapporteren:
85% van de deelnemers aan onze welzijnsinterventies voelt zich na afloop niet meer gestresseerd.
Wil je nog meer weten over onze diensten? Dat kan via deze link.
Wil je als manager, leidinggevende of HR verantwoordelijke op een strategische manier aan de slag rond stress- en burn-out preventie en via een duurzaam welzijnsbeleid ervoor zorgen dat jouw werknemers optimaal kunnen presteren? Ontdek ons volledige aanbod via tryangle.be.