Constructieve feedback geven: zo kan je het veilig oefenen!

Herken je deze situatie? De presentatie van een collega is ok, maar zou nog sterker kunnen worden… Je wil graag jouw ideeën delen, maar je wil niet betweterig of als criticaster overkomen. Je kent de basisregels van constructieve feedback (specifiek, gericht op gedrag en niet op de persoon en met suggesties voor verbetering), maar je voelt je niet echt op je gemak…

Dan hebben we goed nieuws! Je kan vandaag oefenen en/of uitproberen dankzij ChatGPT.  Deze AI-tool leert zelf het meest via constructieve feedback: welke stukken van de tekst zijn zoals je zou willen en waar kan de stijl of inhoud nog beter? Dus, waarom niet eens luisteren wat AI te bieden heeft?

Hier zijn enkele stappen en tips die je kunt volgen om dit effectief te doen:

Gebruik realistische scenario’s en omschrijf de context

Of je nu een toekomstig gesprek wil voorbereiden of algemeen wil oefenen, ChatGPT heeft input nodig. Wat is de context van de feedback? Een hiërarchische relatie of eerder onder collega’s? In functie van een formele evaluatie of gaat het om een informeel gesprek? Heeft het te maken met relaties of resultaten?

Geef zo veel mogelijk informatie, indien mogelijk ook over de persoonlijkheid van de ontvanger (zoals bijvoorbeeld iemand introvert, gevoelig, detaillistisch…). Op die manier krijg je de beste resultaten.

Oefenen met ChatGPT

Geef een voorbeeld van feedback die jij gaf of zou willen geven en vraag ChatGPT om suggesties te geven op basis van jouw input.

Voorbeeld: <<ChatGPT, kun je me feedback geven op mijn feedback aan mijn collega over hun presentatie? Ik zei: “Je hebt echt een goede presentatie gegeven, maar ik denk dat je meer grafieken had kunnen gebruiken om je punten te illustreren.”>>

Vraag de tool om verbeteringen en voorbeelden omtrent hoe je je feedback nog constructiever kan maken.

Voorbeeld: << Ik wil feedback geven op het rapport van mijn collega. Hier is wat ik wil zeggen: “Je hebt echt goed werk geleverd met het verzamelen van de gegevens en het presenteren ervan. Echter, ik merkte dat de conclusie niet helemaal duidelijk was en dat er enkele grammaticale fouten waren. Zou je deze punten kunnen verbeteren?” Hoe kan ik dit constructiever formuleren?>>

Vraag om scenario’s om mee te oefenen.

Voorbeeld: <<Kan je me een aantal scenario’s voorstellen waarbij ik als leidinggevende kan inoefenen om constructieve feedback te geven in de jaarlijkse evaluatiegesprekken?>>

En daarna?

Ga in de praktijk aan de slag met de tips en maak er jouw eigen verhaal van: gebruik je eigen woorden en stijl, volg het ritme van het gesprek en ga in dialoog!

Véél succes!

Wil jij nog meer ontdekken over de basisprincipes van sterke feedback en communicatie?

Tryangle helpt medewerkers en teams om voor positieve relaties en communicatie te kiezen door boeiende trainingen rond thema’s zoals verbinding – ook op afstand, assertieve communicatie, geweldloze communicatie, feedback geven en ontvangen,…
Voor medewerkers: “Feedback ontrafeld: Constructief feedback geven, vragen en ontvangen”
Feedback is een cruciaal aspect binnen gezonde communicatie. Hoe zeggen we wat we denken, hoe brengen we onze boodschap zo constructief mogelijk, welke bouwstenen leiden tot een gezonde feedbackcultuur?
Voor iedereen: “De impact van stress op communicatie”
Negatieve stress heeft een stevige impact op onze communicatie. De ene slaat dicht onder spanning terwijl de ander er net dingen uitfloept. In deze training ontrafelen we het mechanisme van stress en kom je te weten hoe je stress je niet langer tot conflicten, misverstanden of agressieve communicatie te laten brengen.
Voor leidinggevenden en HR-professionals: Een speak-up cultuur creëren
Ontdek tips en technieken voor een gezonde, assertieve communicatie en speak-up cultuur. We zien communicatie als gedeelde verantwoordelijkheid waarin we allemaal kunnen bijdragen tot een bedrijfscultuur die uitnodigt tot zich durven uitspreken met het stellen van grenzen, verbindend nee zeggen, hulp vragen, gezond omgaan met conflicten, …

Benieuwd naar deze (en andere) workshops?

Werken aan welzijn en werkgeluk met Tryangle

Tryangle biedt verschillende diensten (zowel offline als online training, consulting, coaching, teambuilding en inspiratie zoals keynotes, webinars en blogs) rond alle mogelijke deelthema’s van welzijn en werkgeluk, en dus ook rond veerkracht, stress en burn-out. Wil je meer weten over wat wij nog meer zouden kunnen betekenen op vlak van corporate well-being en happiness at work voor jouw organisatie en jouw collega’s?
Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan je maar al te graag te woord. Of download onze folder en krijg een overzichtelijk beeld van al onze diensten en thema’s.

Over de auteur van dit artikel

Kim Hilgert is Corporate Well-Being Expert en co-founder van Tryangle. Als welzijnstrainer en -consultant ondersteunt ze bedrijven bij het ontwikkelen en uitvoeren van een duurzame welzijnsstrategie of werkgelukbeleid. Haar missie? Mensen (terug) in hun kracht zetten voor meer engagement, hogere productiviteit en minder absenteïsme.
Kim is een enthousiaste trainer, consultant, webinar host en coach. Ze nodigt graag uit tot interactieve deelname, learning by doing en kritisch nadenken. Kim gaat het liefst aan de slag met oefeningen, wetenschappelijk onderbouwde inzichten en technieken die onmiddellijk toepasbaar zijn.
Je leest hier andere Tryangle blogs van haar hand, maar je kan Kim ook aan het werk zien en horen in SOS werkgeluk en de Try a Different Angle Podcast. Je kan tevens meer over haar lezen in publicaties zoals op De Morgen, Baanbrekende werkgever en #ZigzagHR Brainpickings of je kan connecteren met haar op LinkedIn.

You might be interested in …