Een oud zen-gezegde stelt “Mediteer elke dag twintig minuten, behalve als je het te druk hebt: Mediteer dan een uur”. Telkens wanneer we dit idee delen tijdens een van onze welzijnstrainingen, beginnen mensen te lachen. Het lijkt op het eerste zicht best wel een humoristische uitspraak, maar tegelijk zit er ook een fundamenteel principe in van mindfulness: word je bewust van je realiteit en als je merkt dat je het daarvoor te druk hebt, neem dan nog wat extra tijd om er bewust van te worden.
De versnellingsval
In het Frans zegt men wel eens “reculer pour mieux sauter”: je terugtrekken om beter te kunnen springen. En daar valt wat voor te zeggen. Zo ontdekte wetenschappers in Zwitsers onderzoek dat er zoiets bestaat als “de versnellingsval”: onder druk of vanuit een heuse passie, duwen we het gaspedaal steeds dieper in. We gaan sneller en sneller waardoor het risico van onszelf voorbij te lopen en zelfs op te branden groter en groter wordt.
Preventief vertragen
De remedie? Vertragen. En dat doe je best preventief.
Preventief vertragen kan je op verschillende manieren:
- Neem dagelijks, tijdens je werkdag, een paar minuutjes tijd voor jezelf. Zo kan je je buigen over belangrijke vragen: Hoe voel je je? Wat heb je nodig om efficiënter, productiever of gelukkig(er) te zijn? En wat kan jij in dat kader realiseren?
- Voorzie wekelijks een aantal momenten van me-time. Dit plan je best in want als je jezelf influistert dat je dat wel zal nemen wanneer je daar de tijd voor hebt, dan maak je jezelf iets wijs. Er zal altijd wel iets belangrijker zijn – zeker als je een zorgzaam karakter hebt waardoor je voor iedereen zorgt, behalve voor jezelf! Doe op die momenten van me-time wat jij leuk vindt. Dit kan een hobby zijn, sport, iets met vrienden, familie of je gezin, maar even goed iets heerlijks op je eentje.
- Neem regelmatig vakantie en gun het jezelf van werkelijk te deconnecteren. Dit kan gaan over een zogenaamde digital detox (minder schermtijd doet wonderen!), maar dit gaat ook over loskomen van je beslommeringen en projecten op het werk.
Exit machocultuur
Vertragen heeft vandaag nog steeds een wat twijfelachtige reputatie en dat is jammer want door regelmatig en voldoende rust te nemen, borrelt je creativiteit en bruist je energie. De Fransen hebben het dus bij het juiste eind: je raakt een heel eind verder als je durft te vertragen. De machocultuur die overuren als statussymbool koestert, is gelukkig aan haar hoogtepunt voorbij, met dank aan Tony Crabbe die moedig schreef “Enkel sukkels hebben het druk”.
Toch blijven veel mensen ervan overtuigd dat we hard moeten werken (tot aan ons pensioen!) als we ergens willen komen in het leven. De vraag of dit model wel klopt, mag in heel wat middens nog steeds niet gesteld worden.
Bewust kiezen
Zonder te willen pleiten voor luiheid – met mate nochtans bijzonder gezond! – of profitariaat, delen we wel de conclusie van verschillende experten die stellen dat we ziekmakende modellen zoals “Ik leef om te werken” achter ons moeten durven laten om resoluut te durven kiezen voor een job waarin we kunnen leren, een uitdaging die ons boeit en een functie waarin we zinvol werk leveren.
Door daarvoor te kiezen en bewust geregeld te vertragen door te pauzeren – want pauze werkt zoals een commercieel soepmerk het al langer van de daken schreeuwt -, zorgen we ervoor dat we goed in ons vel zitten. Dit vel gaat hopelijk ook na onze pensioensgerechtige leeftijd goed van pas komen, dus draag er zorg voor en vertraag vandaag.
Meer weten?
Wil je jouw veerkracht en stress-bestendigheid op het werk – of die van je collega’s en medewerkers – een boost te geven? Ontdek dan de Tryangle welzijnsinterventies!
Of informeer naar onze e-learning of (digitale) workshops “mindful werken“, waarin we de principes van mindfulness toepassen op de werkrealiteit, of de training “digitaal deconnecteren” waarin we je meer vertellen over hoe je digistress kan aanpakken door gezonder gebruik te maken van je communicatiemiddelen.
Gratis e-book: 10 tips om digitale stress aan te pakken
In dit gratis e-book vertellen we je meer over hyperconnectiviteit en de ongezonde digitale gewoonten die ongemerkt ons leven binnensluipen en aan ons fysiek en mentaal welzijn knagen. Je komt meer te weten over de voordelen van een zogenaamde “digital detox” voor een gezonder gebruik van je digitale tools en je krijgt alvast 10 concrete tips om je digistress op de werkvloer aan te pakken.