Duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Hoe begin je er aan?

Tegen 2050 zal bijna de helft van de bevolking ouder zijn dan vijftig. Dit demografische feit benadrukt de noodzaak voor bedrijven om nu te innoveren en te investeren in de vaardigheden van hun medewerkers. Met de nieuwe arbeidsdeal die opleidingsplannen verplicht stelt en het recht op opleiding en disconnectie benadrukt, is het duidelijk: de toekomst vraagt om een proactieve aanpak.

Wat is duurzame inzetbaarheid en waarom is het belangrijk?

Eenvoudig gezegd betekent duurzame inzetbaarheid dat organisaties hun medewerkers zo lang mogelijk en in verschillende rollen kunnen blijven inzetten.

Wil je als organisatie in 2050 nog bestaan is het cruciaal dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en een balans vinden tussen hun technische kennis en hun emotionele en fysieke capabiliteit om het werk te kunnen uitvoeren. Daarnaast is het belangrijk dat jij jouw mensen stimuleert om uit hun comfortzone te stappen.

In essentie houdt duurzame inzetbaarheid dus rekening met People, Planet en Profit — de drie essentiële componenten voor hedendaags ondernemen.

Essentiële strategieën voor het verbeteren van duurzame inzetbaarheid

Hoe zorg je nu ervoor dat mensen graag blijven werken, niet opbranden en ontwikkelingskansen krijgen en ook grijpen? Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid voor de organisatie en individu.

Bouw volgende strategieën in jouw beleid en zet al grote stappen naar een duurzame inzetbaarheid:

Pauzebeleid: Efficiënter werken dankzij korte pauzes. Stimuleer korte pauzes waarin medewerkers kunnen ontspannen en reconnecten. Een goede vuistregel is dat men na 25 tot 50 minuten intensief werk een pauze nodig heeft. Sta recht, ga weg van die bureau, hou die koffieklets.

Retentiebeleid: Creëer een aantrekkelijke werkomgeving. Loon is al lang niet meer het belangrijkste om te komen werken. Ontwikkel een werkomgeving waar mensen graag deel van uitmaken. Gebruik bijvoorbeeld die koffieklets als informeel gesprek waarin je vraagt naar hun toekomstplannen. Gaat een medewerker de organisatie verlaten? Gebruik dan dat moment als een transparante constructieve exitgesprek en vraag waarom ze afscheid nemen. Deze momenten zoveel waardevolle verbetermogelijkheden voor de organisatie.

Opleidingsbeleid: Bied volop kansen voor ontwikkeling. Geef medewerkers genoeg mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen en moedig hun aan om die kansen te grijpen. Communiceer hierover en gebruik het als motivator voor andere medewerkers.

Gen Z: Betrek de jongste generatie. Vecht niet tegen de nieuwe werkmentaliteit maar ga in dialoog met Gen Z. Zij benaderen werk met een frisse blik, stellen duidelijke grenzen en prioriteren welzijn.

Gedeelde verantwoordelijkheid. Duurzame inzetbaarheid vraagt ook verantwoordelijkheid van de medewerker zelf. Durf te deconnecteren, pak die noodzakelijke pauzes en zie elke fout als een kans om te leren.

Leiderschap en duurzaamheid. Voor mensen met een leidinggevende functie is het hun taak om als hefboom te spelen voor verandering en ontwikkeling binnen de organisatie. Het credo ‘Hire for attitude, train for skill’ is relevanter dan ooit.

 

Ga voor een duurzame aanpak

Met deze tips werk je vandaag al gerichter aan het ethisch-sociale aspect van ondernemen. Besef wel dat om future proof te zijn, er meer komt kijken dan enkel een duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Wil je écht duurzaam ondernemen?

Ga voor een echt diepgaande aanpak en breng de sterktes en verbeterpunten in kaart op zowel ethisch-sociaal, ecologisch en economisch vlak. Zo blijft je organisatie niet alleen nu, maar ook in de toekomst, robuust en relevant.

Ontdek de Allanta Triple E-scan

Artikel zoals verschenen op Allanta.be nav onze samenwerking rond de duurzaamheidsscan.

Wil jij meer weten over duurzaam ondernemen ​​​​​​​dankzij je ethisch-sociale aanpak? Bekijk dan dit on-demand webinar.

Triple E, de duurzaamheidsscan van Allanta, focust niet voor niets op het ethisch-sociale aspect van ondernemen. Dankzij de juiste “people approach” kan je immers duurzaam ondernemen. Alleen reist de vraag: hoe dan?
Deze vraag beantwoordt welzijnsexperte Griet Deca tijdens dit inspiratiewebinar. Ze schetst waarom het zo belangrijk is om je als bedrijf nu te buigen over de duurzame inzetbaarheid van medewerkers, zeker de jongste generatie.

Werken aan welzijn en werkgeluk met Tryangle

Tryangle biedt verschillende diensten (zowel offline als online training, consulting, coaching, teambuilding en inspiratie zoals keynotes, webinars en blogs) rond alle mogelijke deelthema’s van welzijn en werkgeluk, en dus ook rond veerkracht, stress en burn-out. Wil je meer weten over wat wij nog meer zouden kunnen betekenen op vlak van corporate well-being en happiness at work voor jouw organisatie en jouw collega’s?
Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan je maar al te graag te woord. Of download onze folder en krijg een overzichtelijk beeld van al onze diensten en thema’s.

You might be interested in …