Goede resultaten alleen zijn niet voldoende voor werkgeluk

goede resultaten

 

Als je werkgeluk wil bereiken, moet je goed zijn in je job. De mens wil immers bijdragen tot iets groter dan zichzelf, waarde creëren en een verschil maken – allemaal belangrijke aspecten voor werkgeluk. Net daarom is het zo belangrijk dat je een job kan doen waar je goed in bent, een job die je trots, voldoening, groei en meerwaarde brengt.

Ondersteuning voor maximale resultaten

Om hun medewerkers te ondersteunen in het uitoefenen van hun job, focussen bedrijven meestal op vier domeinen:

  1. Vaardigheden: training, coaching on the job, …
  2. Infrastructuur: IT-systeem, kantoor, …
  3. Structuur: strategische doelen, teamdoelstellingen, persoonlijke objectieven, budgetten, …
  4. Ondersteuning: peer support, mentorschap, …

Deze vier domeinen zijn belangrijk om tot goede resultaten te komen. Als jouw bedrijf je niet actief steunt op die vier domeinen, hoe kan jij je job dan goed doen? Het antwoord is eenvoudig: niet! En laat heel wat bedrijven nog een mooie marge hebben op de eerder beschreven domeinen.

Verbeterpunten?

Vooral als het gaat over infrastructuur, een basisvoorwaarde om te komen tot jobtevredenheid – niet voor niets aan de basis van de Tryangle-driehoek die leidt naar werkgeluk – schieten organisaties vaak tekort. Hoe vaak hoor je niet klagen over bijvoorbeeld open spaces waar te veel prikkels elke kans op concentratie hypothekeren?

Wanneer we werkgeluk willen ondersteunen, kunnen we er dus best alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze medewerkers de best mogelijke resultaten kunnen behalen.

We kunnen hen bijvoorbeeld de training geven die ze nodig hebben en de tools en de omgeving waarin ze op hun best kunnen presteren. En toch mogen we niet vergeten dat dit een goede basis legt voor werktevredenheid, maar nog geen garantie biedt op werkgeluk. Er zijn immers al heel wat mensen die zeer goede resultaten neerzetten in hun professionele context, en toch voelen ze zich niet goed. Als je je niet goed voelt, kan je onmogelijk werkgeluk bereiken en alle positieve aspecten die dat met zich meebrengt.

The next step

En daar maken veel bedrijven een cruciale fout: ze stellen alles in het werk om hun medewerkers in de mogelijkheid te brengen om goede resultaten te behalen en ze zijn onvoldoende bezig met hoe hun medewerkers zich voelen over die resultaten. Dat is een heuse gemiste kans! Als je duurzaam wil inzetten op motivatie, productiviteit en creativiteit om zo toxische stress en risico op burn-out te verlagen, moet je immers durven werken aan werkgeluk.

Werken aan werkgeluk zorgt er dus voor dat je medewerkers, je collega’s en de mensen in je team niet enkel steengoede resultaten neerzetten, maar zich er ook nog eens geweldig goed over voelen.

Drie dingen kunnen ons goed doen voelen over onze behaalde resultaten:

  1. Zingeving

Het is cruciaal te weten wat je moet doen op je job, maar minstens even belangrijk is te weten waarom je doet wat je doet. Zo wordt ons werk zinvol. Belangrijk hierin is dat het werk niet enkel zinvol is voor de organisatie, maar ook voor de werknemer in kwestie. Als jij je goed wil voelen over je job, moet je werk kunnen doen dat zinvol is voor jou. Dit bereik je niet door enkel te focussen op doelstellingen. Help je medewerkers begrijpen op welk vlak hun werk een positief verschil maakt. Online schoenhandel Zappos is hierin een toonbeeld. Waar de meeste klantendiensten worden geëvalueerd op het aantal telefoongesprekken en/of mails ze behandelen, meet Zappos hoe blij hun medewerkers hun klanten maken.

  1. Autonomie

Wanneer je de vrijheid – en dus het vertrouwen! – krijgt om je job te doen op je eigen manier, zal je veel sneller trots zijn op je resultaten en je goed voelen bij je prestaties. Dit wordt heel erg moeilijk wanneer je geconfronteerd wordt met een leidinggevende die gebukt gaat onder micromanagement. Wanneer je baas je vertelt wat je moet doen, hoe en wanneer je dat moet doen, is de kans heel klein dat jij je identificeert met de resultaten. Je zal ernaar kijken vanop een afstand en je zal ze niet beschouwen als jouw resultaten.

In het ideale scenario kan je als medewerker zelf bepalen

  • Waarop je wanneer werkt
  • Met wie je werkt
  • Op welke manier je werkt
  • Waar en wanneer je werkt

In Skandinavië kennen ze de “truken van de foor” al langer natuurlijk. Het mag dan ook niet verbazen dat een Deense bank reeds in 2011 in het vizier van CNN kwam omdat ze hun werknemers enorme vrijheid gaven – en nog steeds geven trouwens. Hun toenmalige HR Director zei er het volgende over: “Je zou versteld staan van wat er gebeurt wanneer mensen de mogelijkheid krijgen om beslissingen te nemen.”

  1. Appreciatie

Wat ons heel erg goed doet voelen over ons werk is appreciatie krijgen voor wat we doen. Harvard Business School professoren Teresa Amabile en Steven Kramer hebben het erover in hun boek The Progress Principle. Ze vatten hun boek als volgt samen:

“Of all the things that can boost emotions, motivation, and perceptions during a workday, the single most important is making progress in meaningful work.

Even a small win can make all the difference in how people feel and perform.”

Dankzij appreciatie creëer je op een heel eenvoudige manier een bedrijfscultuur van positieve feedback. Laat dat nu net een van de krachtigste manieren zijn om medewerkers een goed gevoel te geven over hun behaalde resultaten.

Een heel fijne oefening rond appreciatie die we leerden dankzij Woohoo Inc is The Poncho. Test het eens uit!

 1 + 1 = 3

Het is dus niet voldoende om te streven naar goede resultaten. Als je wil komen tot werkgeluk, moet je ook durven stilstaan bij hoe mensen zich voelen over die resultaten en ernaar streven om dit gevoel zo positief mogelijk te maken.

Door in te zetten op zinvol werk, autonomie en appreciatie kan je dat vrij makkelijk bereiken. Het is in elk geval een eenvoudiger proces dan het steeds maar verbeteren van de resultaten! Het is vooral ook een heel effectief proces! Want als we niet weten hoe we ervoor kunnen zorgen dat er een goed gevoel ontstaat over de prestaties, dan is werkgeluk onhaalbaar en zullen de prestaties er uiteindelijk toch onder lijden.

Meer weten?

Wil je weten hoe werkgeluk jouw resultaten naar een hoger niveau kan tillen? Wens je concreet en meer uitgebreid te ontdekken op welke uiteenlopende vlakken je kan werken aan werkgeluk binnen jouw onderneming of voor jouw team? Wil je weten welke werkgeluk componenten het meest resultaat kunnen opleveren? Wil je alles weten over hoe je een werkgeluk strategie maakt op maat van de uitdagingen in jouw organisatie?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

 

You might be interested in …