Heeft België een vierdagenwerkweek?

Is de Belgische vierdagenwerkweek 32 uur of 36 uur?

Als Belgische country partners van 4 Day Week Global, werpen we bij Tryangle in dit artikel een blik op het verleden, het heden en de toekomstige plannen van België voor een vierdaagse werkweek – een 32-urige werkweek met een voltijds loon.

Hoe België de vierdaagse werkweek introduceerde

Eind 2022 introduceerden Belgische beleidsmakers de Arbeidsdeal: een reeks maatregelen om de arbeidsmarkt te hervormen met als doel meer flexibiliteit en een betere werk-privébalans. Eén van de pijlers draait om de vierdagenwerkweek. Echter, deze specifieke Belgische opzet verschilt van de globale pilootprojecten onder dezelfde naam, zoals bijvoorbeeld in het VK: werknemers in België kunnen naast de 5 werkdagen van 8u nu kiezen voor 4 langere werkdagen van 9,5u.

Hoe gebruikelijk is de vierdagenwerkweek momenteel in België?

We zien wel wat beweging op de arbeidsmarkt naar aanleiding van dit initiatief, maar toch blijft het succes relatief beperkt: Volgens cijfers van Acerta telde België eind oktober 2023 zo’n 1,9% van de werkgevers die mensen in dienst heeft met een voltijdse vierdagenwerkweek volgens dit Belgische 38u of 40u principe.

Hoeveel uur werken mensen in België?

Sinds 2003 is de arbeidsduur in België niet meer geëvolueerd. Twintig jaar later ziet de wereld er ondertussen wel heel anders uit. Is dit misschien een signaal dat de vijfdaagse werkweek hoog tijd plaats mag maken voor een 32uren werkweek?

België test vierdagenwerkweek in 2024

Pioniers introduceerden het concept eerder al in België, zoals Femma in 2019. Ook Tryangle schakelde in september 2023 over naar 32u werken als voltijds werkregime. Op dit moment buigt ook UGent en het Federaal Planbureau zich over een pilootstudie* om zicht te krijgen op de resultaten van 80% arbeidstijd en 100% loon. (*Inschrijvingen voor deze studie zijn ondertussen afgerond, maar we houden sowieso vinger aan de pols in verband met de resultaten en learnings!)

Debat in België rond de vierdaagse workweek

In februari 2024 ontstond nog een levendig debat naar aanleiding van het voorstel van PS-voorzitter Paul Magnette over een collectieve arbeidsduurvermindering naar een vierdaagse werkweek van 32 uur zonder loonverlies. Als speelbal van het verkiezingsdebat doen de Belgische politiekers de 32u-week oneer aan door ongefundeerde verwijten over en weer te gooien en een monoloog af te steken over de hoge loonkost in België waardoor een kortere werkweek onbetaalbaar zou zijn.

Onze mening? Rome is niet op één dag gebouwd en verandering is nu eenmaal geen makkelijk proces..

Carl Jung zei het al – Er is geen verandering van duisternis naar licht, van stilstand naar beweging, zonder emotie. Onze maatschappij verandert aan een sneltempo. Technologische verbeteringen en de impact van AI denderen over ons heen. Thuiswerk, remote werk, hybride meetings en zelfs workations zijn niet meer weg te denken uit onze professionele realiteit.

De stress- en burn-out epidemie, de arbeidsmarkt die in brand staat, maar ook de komst van nieuwe generaties met uitgesproken wensen en verwachtingen omtrent werk, flexibilisering en work-life balans doen organisaties nadenken over hoe het anders kan.

Uitzoeken hoe we arbeid anders kunnen organiseren, hoe we slimmer en effectiever, maar ook gezonder, leuker en gelukkiger kunnen werken, eventueel aangepast aan individuele voorkeuren en levensfasen hoort daar zeker bij!

Waarom zou België een vierdagenwerkweek moeten uitproberen?

De 32 urenweek is wat ons betreft één van de vele boeiende initiatieven die in dit kader mee op tafel mag gelegd worden in de zoektocht naar een win-win oplossing met meer aandacht voor zowel welzijn als productiviteit.

Nee, het is geen stand alone verhaal, noch een mirakeloplossing, die overal zonder meer kan uitgerold worden. Het kan wél onderdeel uitmaken van grotere bedrijfsstrategie met verschillende pijlers, en waarbij de beste resultaten gehaald worden door een totaalaanpak, op maat van de noden en cultuur van het bedrijf, met de nodige trial en error, ondersteunende maatregelen op alle niveaus en goede praktische afspraken.

Op deze manier kunnen meer mensgerichte oplossingen, een positieve en constructieve werkcultuur, sterk leiderschap en inclusieve samenwerking leiden tot heel wat indrukwekkende besparingen en voordelen, zowel op vlak van welzijn als prestaties, en dus een stevige ROI opleveren.

Ik ben een Belgisch bedrijf dat een vierdaagse werkweek wil testen. Wat nu?

Neem contact op met Tryangle om de volgende stappen te zetten in het testen van een vierdagenwerkweek met de steun en expertise van 4 Day Week Global, ‘s werelds toonaangevende organisatie in minder uren werken.

Wil je zelf aan de slag met een échte vierdagenwerkweek? 

Wil jij als organisatie in Vlaanderen graag te weten komen of een 4-dagen werkweek iets voor jou is?

Tryangle slaat de handen in elkaar met 4 Day Week Global om het wereldwijde experiment rond een verkorte werkweek met loonbehoud naar België te brengen.
Organisaties kunnen zich van juni tot oktober 2024 inschrijven om deel te nemen aan een 6-maand durende pilootstudie. Onze lokale én internationale experten begeleiden alle deelnemende bedrijven doorheen een uitgebreid traject gebaseerd op de succesvolle tools en inzichten die ontelbare andere organisaties reeds implementeerden.
Benieuwd? Je kan alle details terugvinden via 4dagenwerkweek.be.
Wil je ZEKER niets missen?
– Volg ons op LinkedIn en klik op de bel.
– Ontdek het antwoord op alle vragen over het pilootproject in het Q&A webinar.
– Schrijf je met onderstaande knop in voor de dedicated newsletter omtrent dit Belgische pilootproject en we houden je op de hoogte.

Wil je zelf aan de slag met een échte vierdagenwerkweek? 

Ben je een organisatie in Vlaanderen en heb je interesse in het 4 Day Week pilootprogramma?

Tryangle slaat de handen in elkaar met 4 Day Week Global om het wereldwijde experiment rond een verkorte werkweek met loonbehoud naar België te brengen.
Organisaties kunnen zich vanaf deze zomer inschrijven om deel te nemen aan een 6-maand durende pilootstudie. Onze lokale én internationale experten begeleiden alle deelnemende bedrijven doorheen een uitgebreid traject gebaseerd op de succesvolle tools en inzichten die ontelbare andere organisaties reeds implementeerden.
Benieuwd? Je kan alle details terugvinden via 4dagenwerkweek.be.
Wil je ZEKER niets missen?
– Volg ons op Linkedin en klik op de bel.
– Schrijf je met onderstaande knop in voor de dedicated newsletter omtrent dit Belgische pilootproject en we houden je op de hoogte.

Over de auteur van dit artikel

Griet Deca is Chief Happiness en co-founder van Tryangle Happiness and Well-Being at Work en begeleidt organisaties, managers, teams en medewerkers om samen te bouwen aan meer welzijn en geluk op de werkvloer. 
Als keynote speaker met glimlach-garantie, auteur en doorgewinterde trainer en consultant heeft Griet een missie van 2 millimeter: Ervoor zorgen dat iedereen na de werkdag naar huis gaat met de mondhoeken 2 millimeter de hoogte in. En dat zorgt voor zo’n andere wereld dan wanneer je thuiskomt met je mondhoeken die 2 millimeter naar beneden hangen…
Je vindt hier nog meer Tryangle blogs van Griet of je kan haar aan het werk zien in dit rondetafelgesprek van Baanbrekende Werkgever. Je kan haar ook overal ten velde terugvinden met opiniestukken zoals op #ZigzagHR, Bloovi, Jobat of via haar eigen website of LinkedIn pagina.

Over de auteur van dit artikel

Kim Hilgert is Corporate Well-Being Expert en co-founder van Tryangle. Als welzijnstrainer en -consultant ondersteunt ze bedrijven bij het ontwikkelen en uitvoeren van een duurzame welzijnsstrategie of werkgelukbeleid. Haar missie? Mensen (terug) in hun kracht zetten voor meer engagement, hogere productiviteit en minder absenteïsme.
Kim is een enthousiaste trainer, consultant, webinar host en coach. Ze nodigt graag uit tot interactieve deelname, learning by doing en kritisch nadenken. Kim gaat het liefst aan de slag met oefeningen, wetenschappelijk onderbouwde inzichten en technieken die onmiddellijk toepasbaar zijn.
Je leest hier andere Tryangle blogs van haar hand, maar je kan Kim ook aan het werk zien en horen in SOS werkgeluk en de Try a Different Angle Podcast. Je kan tevens meer over haar lezen in publicaties zoals op De Morgen, Baanbrekende werkgever en #ZigzagHR Brainpickings of je kan connecteren met haar op LinkedIn.

You might be interested in …