Voel jij je ook gevangen in een druk en overweldigend professioneel en/of privéleven? Klinkt dit herkenbaar: Je bent slaaf van je agenda. Je moet van alles. Je staat continu op “AAN”. Je praat, loopt en eet snel. Je wordt overladen met prikkels?
Wat brengt dit je eigenlijk? Wat zijn de gevolgen? Geen wonder dat je zoekt naar een uitweg. Wil je hier graag uitstappen maar is het niet duidelijk hoe je dat precies aanpakt?
Nadenken
Denk eens na waarom je eigenlijk aan deze race meedoet. Ergens heb je een keuze gemaakt om er aan deel te nemen, anders zat je er niet middenin. Wat zijn jouw overtuigingen over jezelf? Wil je ergens bij horen door het zo druk te hebben? Loop je ergens voor weg door steeds bezig te zijn? Zit hard werken in je opvoeding?
Allereerst proficiat dat je hierbij stilstaat. Het betekent dat je bezig bent de kwaliteit van je leven te verbeteren en meer rust te creëren. Er zijn trouwens verschillende manieren om dit te gaan doen.
Door mindfulness en meditatie in je leven in te bouwen kan je investeren in het gezonder omgaan met je emoties en gedachten, wat het dan weer makkelijker maakt om vitaal aan het werk te blijven.
In deze blog geven we 8 tips om wat gas terug te nemen en meer ‘innerlijke rust’ (met andere woorden: rust in je hoofd) te creëren.
1. Bewust ademen
Tijdens een werkdag worden we geconfronteerd met allerlei taken, mensen, situaties die onze aandacht opeisen en soms overweldigend kunnen zijn. Dit heeft een impact op de manier waarop we ademen.
Hoe vaak sta je erbij stil hoe je aan het ademen bent? Heb je een diepe en ontspannen ademhaling of is het eerder een korte, gestreste adem hoog in je borst? Een versnelde ademhaling leidt ertoe dat je te veel koolzuurgas uitademt waardoor er weinig koolzuurgas in het bloed blijft. Wat dan weer benauwdheid en een opgejaagd gevoel kan veroorzaken. Bewust ademen helpt je om je lichaam gezond te houden.
Een ander voordeel van bewuste ademhaling is dat het je terugbrengt naar het hier-en-nu. Even weg van het mentaal gepieker. Je kan niet én helemaal bij de ademen zijn én op hetzelfde moment ook helemaal in je hoofd zitten. Focus op de adem brengt je geest tot rust waardoor je nadien helderder kunt denken.
Onderzoek toont aan dat als je regelmatig een pauze neemt (een paar minuten is al voldoende) en bijvoorbeeld focust op je ademhaling, je concentratie en efficiëntie zullen toenemen. Bovendien ben je minder uitgeput op het einde van de dag. Kortom, iedereen heeft er baat bij: werknemer, werkgever & je dierbaren.
TIPS om te oefenen met bewust ademen:
* Kies enkele vaste momenten per dag om met je ademhaling aan de slag te gaan. Door bijvoorbeeld elke keer net voor je een mail beantwoordt even bewust diep in en uit te ademen.
* Voel je je ergens door overspoeld? Laat even alles voor wat het is gedurende 3 minuten en neem een adempauze. Breng je aandacht helemaal bij de bewegingen van je ademend lichaam. Uitademen met een diepe zucht kan ook heel ontspannend zijn.
2. Leading by example
Als werkgever of leidinggevende beïnvloedt jouw gedrag dat van je werknemers en collega’s. Geef het goede voorbeeld door bijvoorbeeld buiten de werktijden geen werk-gerelateerde mails of berichten te sturen. Maak duidelijk dat je het privéleven en ontspanningsmomenten van anderen en van jezelf respecteert.
3. Neem de tijd om te genieten van aangename momenten
Neem af en toe de tijd om stil te staan bij wat je voelt, hoort, ziet, ruikt en proeft. Drink een kopje koffie of thee en ga even helemaal in het moment op zonder aan iets anders te denken of iets anders te doen. Gebruik bewust al je zintuigen wanneer je je maaltijd nuttigt.
4. Vertraag
Als je in tijdsnood bent, kan je proberen nog sneller te werken. Maar is dit echt efficiënt? Of zorgt dit niet voor nog meer stress? Probeer eens het tegenovergestelde wanneer je merkt dat je in de ‘snelmodus’ staat. Ga net even vertragen – door bijvoorbeeld trager door de wandelgangen te stappen – en voel de impact. Merk tijdens het wandelen op hoe je systeem waarschijnlijk protesteert, maar negeer dit. Door het fysiek rustiger aan te doen, wordt het ook rustiger in je hoofd.
5. Wees mild en vriendelijk
We zijn vaak veeleisend tegenover de anderen en vaak zelfs nog meer tegenover onszelf. Ben je jezelf aan het bekritiseren en denkt je weleens dat je niet goed genoeg bent in je werk? Word je dan bewust van die innerlijke criticus en kies ervoor om wat vriendelijker met jezelf om te gaan. Geef jezelf bijvoorbeeld de toestemming fouten te maken. 80% is niet perfect maar wel goed genoeg.
6. Ontspannen
Ontspanning werkt wonderbaarlijk goed. Gewoon even helemaal niets doen of iets doen dat je helemaal weghaalt uit de oneindige cyclys van zorgen en gepieker. Ga even uitwaaien in de natuur, geniet van een sauna bezoekje, kies ervoor om thuis te cocoonen (zonder gsm of laptop!), lees een boek,….
Waar kan jij heerlijk van genieten? Waar word je blij van? Wat laadt je batterijen op? Maak tijd voor deze momenten. En focus op het goede gevoel dat de ontspannende activiteit teweegbrengt.
Stel je ook af en toe de vraag: “Ben ik niet aan het overdrijven? Is dit echt zó belangrijk waar ik mij nu druk in maak?” Het antwoord is zeker en vast: eigenlijk niet! Dus relativeren, loslaten en ontspannen.
7. Mindset
Moet jij ook steeds van alles? Verlammend, niet? Moeten voelt dwangmatig, en kan verstikkend werken. Kijk eens hoe je anders naar de dingen kan kijken? Wat kan je concreet veranderen of welke regels kan je aanpassen zodanig dat het als “kunnen”, “willen”, “mogen” aanvoelt. Wat ervaar je dan?
Vaak kan dit een enorm gevoel van vrijheid laten ontstaan.
We hebben veel meer invloed op de dingen dan we denken. Steven Covey legt dit zeer goed uit als hij het heeft over ‘de cirkel van invloed’. Neem nu het heel eenvoudig voorbeeld ‘vastzitten in de file’. Je kan je er iedere dag enorm druk in maken OF je kan ervoor kiezen om het anders aan te pakken en er net een me-time moment van te maken. Door bijvoorbeeld te luisteren naar muziek, iemand op te bellen en een leuk gesprek te voeren, een podcast of audioboek te beluisteren, ademhalingsoefeningen te doen, het openbaar vervoer te nemen zodat je een boek kan lezen,…. Probeer het eens uit en kijk hoe het voelt.
8. Mediteren
“Mediteer elke dag 20 minuten, behalve als je geen tijd hebt, mediteer dan een uur.”
Het is vaak geen kwestie van tijd maar van prioriteit. Waar leg jij de focus?
Ben je het niet gewoon te mediteren? Je kan altijd een app gebruiken die je hierin kan begeleiden, zoals bijvoorbeeld meditation moments, insight timer, petit bambou, headspace, calm, …
Artikel van Nathalie Tverdy
Meer weten?
In dit blogartikel ontdek je aan de hand van 5 bijkomende mindfulness principes hoe je nog een stapje verder kan gaan om de ratrace helemaal achter je te laten.
Mindful werken
Dat mindful leven stress vermindert, is al langer bewezen. Tryangle helpt werknemers mindfulness ontdekken en leert hen deze toe te passen in de eigen werkomgeving. Stress, piekeren en concentratieproblemen kunnen worden gereduceerd door bewust te zijn van wat we doen op dit moment in plaats van te piekeren over gisteren of morgen.
Met webinars en workshops, diepgaandere dag-trainingen of e-learning modules inspireren we organisaties, teams en hun medewerkers omtrent de verschillende aspecten van mindfulness op het werk. In elke interventie geven we inzichten en concrete tips mee en leren we technieken aan om minder stress toe te laten en meer rust te creëren.
Welzijnsinterventies
In onze in-company welzijnsinterventies leren medewerkers technieken die zowel curatief als preventief kunnen worden toegepast voor meer veerkracht en vitaliteit. We werken aan de weerbaarheid van werknemers tegen stress en verhoogde werkdruk door in te zetten op verschillende welzijnspijlers (zoals ademhalingsoefeningen, stressreductieve oefeningen, aandachts- en ontspanningstechnieken. Tevens helpen we hen bewust te worden van de eigen energiegevers en -nemers waardoor ze ook zelf (pro-)actief kunnen ingrijpen als de balans in het gedrang komt.
Wil je er meer over weten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.