In de podcast & videoreeks “SOS Werkgeluk” brengen we korte episodes waarin we op zoek gaan naar concrete tips omtrent een specifieke uitdaging rond welzijn of werkgeluk.
SOS Werkgeluk – Aflevering 16
Een van onze trouwe volgers bezorgde ons deze zeer boeiende vraag: “Hoe weet ik of ik zelf, als collega of als leidinggevende, misschien toxisch ben in de ogen van mijn collega’s of mijn medewerkers?” Een straffe, zelfreflecterende vraag die Kim en Griet graag aansnijden!
Een positief signaal
Eerst even dit: Als jij jezelf afvraagt of jouw gedrag anderen mogelijk negatief beïnvloedt, is dat alvast een zeer positief signaal dat je op de goede weg bent, aangezien je openstaat voor zelfreflectie en groei. Introspectie en het erkennen van de impact die jouw acties hebben op anderen is van vitaal belang voor het creëren van een gezonde en productieve werkomgeving. Laten we je dus gerust stellen, mensen die echt toxisch gedrag vertonen, stellen zichzelf doorgaans heel weinig in vraag en leggen verantwoordelijkheid vooral niet bij zichzelf. Wil je echt graag weten of anderen jou misschien als toxisch ervaren, dan kan je met de volgende tips aan de slag:
Tip 1: Observeer zelf
Zelfobservatie is een eerste krachtig instrument bij het beoordelen van onze eigen impact op anderen. Hoe reageren mensen op jou? Voelen anderen zich vrij om hun eigen mening te uiten, of overheerst jouw eigen visie altijd? Voelen jouw collega’s zich comfortabel genoeg om vragen te stellen en om hulp te vragen, of heerst er een sfeer van angst en terughoudendheid?
Kijk ook eens rond: wordt er gefluisterd als jij in de buurt bent en gaan mensen lopen als jij richting de koffiemachine wandelt of wordt jij betrokken bij het aanwezige groepje en kunnen jullie samen lachen? Dergelijke reflecties helpen om te begrijpen hoe anderen jouw aanwezigheid ervaren.
Tip 2: Spontane feedback
Ga eens na of mensen jou spontaan groei feedback komen geven. Hullen ze zich enkel in stilte en komen medewerkers altijd alleen maar vertellen wat er goed gaat? Of voelen ze zich comfortabel om vrijuit te spreken en creatieve ideeën aan te brengen? Durven anderen aansnijden waar ze werkpunten zien (bij jou, bij zichzelf of bij anderen) en waar er potentieel iets nog kan verbeterd worden? Dit vertelt je in welke mate jij al bijdraagt aan een omgeving van psychologische veiligheid aangezien dit soort ‘contributor safety’ en ‘challenger safety’ immers gedrag is dat je niet zal terugvinden wanneer anderen de professionele relatie als toxisch beschouwt.
Tip 3: Ga op zoek naar feedback
Naast de input die je spontaan ontvangt is het altijd nog een goed idee om ook expliciet (andere) medewerkers of collega’s naar hun input te vragen. Hoe zien zij jou? Hoe ervaren ze de samenwerking? Wat vinden ze dat je goed doet? Waarmee zou je moeten stoppen en wat kan beter?
Ofwel krijg je hier uitgebreide en eerlijke feedback waar je altijd mee aan de slag kan. Mocht de cultuur of relatie toch nog niet helemaal psychologisch veilig voelen, dan kan je hier mogelijks een sociaal wenselijk antwoord krijgen, maar ook dat an sich verklapt je wel waar je mee aan de bak moet. Daarnaast zal je ook uit de lichaamstaal ook één en ander kunnen afleiden. Dus de vraag stellen is sowieso een goed idee.
Bekijk deze episode via ons Youtube kanaal.
Leg jouw vraagstuk voor aan onze experten!
Onze topics zijn gebaseerd op echte cases en reële vragen, dus ook jij kan jouw concrete vragen doorsturen en wij zullen ons best doen om deze te beantwoorden in onze video’s. Voel je comfortabel om elke gewenste vraag te stellen, in deze reeks behandelen we elke voorbeeld dan ook anoniem.
Nog meer inspiratie?
Heb je iets meer tijd? Dan kan je terecht in onze Try a Different Angle Podcast, waarin we dieper ingaan op werkgeluk hero cases en sterke welzijnsinitiatieven van specifieke organisaties.
Ontmasker en ontmijn toxiciteit op de werkvloer:
Blogs, webinars en praktische tips voor een gezondere werkcultuur
Heb je genoeg van toxische werkculturen, ongezonde relaties met collega’s of destructief leiderschap? Laat je dan inspireren en ondersteunen door onze inzichten!