Hoe voorkom je dat je werkgeluk en welzijn afnemen en je langzaam verandert in een ‘bedrijfscactus’? Een vraag die we onszelf vaker zouden moeten stellen. Vaak herkennen we de ‘cactus’ in ons team, maar zelfreflectie is een stuk lastiger. Toch is dit een waardevol thema om te onderzoeken en bespreken.
We geven je enkele tips mee in onze blog:
Tip 1: Signalen oppikken
Niemand start een nieuwe job als ‘bedrijfscactus’. In het begin is er motivatie en enthousiasme, maar herhaalde teleurstellingen kunnen ervoor zorgen dat iemand langzaam verandert – vaak zonder het zelf te beseffen.
Let daarom op de signalen om je heen:
- Zijn collega’s minder geneigd om met je samen te werken?
- Worden gesprekken korter en afstandelijker?
- Merk je dat mensen zich snel uit de voeten maken als je eraan komt?
Soms durft een collega je rechtuit vragen waar je positieve energie gebleven is. Neem dat serieus in plaats van het weg te wuiven. Ook familie en vrienden kunnen je waardevolle feedback geven. Hoe spreek je over je werk? Kom je al een tijdje niet meer fluitend thuis? Zit je op zondagavond met een donderwolk e-mails te checken? Dit soort inzichten helpen je beseffen hoe je je écht voelt, in plaats van op automatische piloot door te gaan. Wie geen bedrijfscactus wil worden, moet deze vroege signalen herkennen en er iets mee doen.
Tip 2: Zelfinzicht in jouw werkgeluk
Wat maakt jou gelukkig in je job? Regelmatig stilstaan bij deze vraag is cruciaal. Is het de samenwerking met collega’s, de inhoud van je werk, een passend salaris, de bedrijfscultuur of de zingeving die je eruit haalt?
Door jouw energiegevers te identificeren en te koesteren, bouw je een sterke basis voor je werkgeluk. Wanneer deze energiebronnen onder druk komen te staan of verdwijnen en er steeds meer energievreters opduiken, kan dat een negatieve spiraal in gang zetten. Op tijd opmerken wat er verandert en actie ondernemen, voorkomt dat je motivatie langzaam afbrokkelt. Plan dus regelmatig een zelfcheck-in: voel je je nog even enthousiast en betrokken bij je werk?
Tip 3: Stimuleer zelfreflectie en teamdialogen
Niet iedereen denkt actief na over werkgeluk, en daarom is het waardevol als organisaties en leidinggevenden hier regelmatig bij stilstaan. Een eenvoudige vraag kan al veel betekenen: “Hoe gaat het met jou in deze functie? Voel je je nog op je plek? Waar wil je naartoe? Wat zijn je ambities?”
Door in gesprek te blijven gaan, help je medewerkers hun eigen behoeften en doelen helder te krijgen. Bovendien worden sluimerende mismatches sneller opgemerkt, waardoor je samen tijdig oplossingen kan bedenken. Denk bijvoorbeeld aan job crafting, team crafting of een herontwerp van taken en rollen.
Voorkomen is beter dan genezen
Een bedrijfscactus herken je niet alleen aan de dorens, maar ook aan het feit dat hij zich afsluit en steeds minder groeit. Wil je dat voorkomen? Wees je bewust van de signalen, blijf in gesprek en zorg ervoor dat je werk blijft aansluiten bij wat jou energie geeft.
🌿 Want met de juiste aandacht en verzorging kan iedereen blijven groeien! 😊
Nog meer inspiratie?
In de podcast & videoreeks “SOS Werkgeluk” brengen we korte episodes waarin we op zoek gaan naar concrete tips omtrent een specifieke uitdaging rond welzijn of werkgeluk.
Heb je iets meer tijd? Dan kan je terecht in onze Try a Different Angle Podcast, waarin we dieper ingaan op werkgeluk hero cases en sterke welzijnsinitiatieven van specifieke organisaties.