Op het werk spelen persoonlijkheidsverschillen een belangrijke rol in teamdynamiek en productiviteit. Diversiteit kan de samenwerking verrijken, creativiteit bevorderen en bijdragen aan betere en diepgaandere resultaten, maar kan soms ook leiden tot misverstanden en uitdagingen in communicatie en samenwerking. Een van de zeer uitgesproken verschillen, deze tussen introverte en extraverte medewerkers, is een topic waar we steeds vaker rond werken, aangezien er heel wat misverstanden en hokjes denken bestaan waardoor deze “uitersten” vaak verkeerd begrepen worden.
In deze blog gaan we wat dieper in op kenmerken en strategieën om een werkomgeving te creëren waarin iedereen de beste versie van zichzelf kan zijn.
Wat is introversie en extraversie?
Introversie en extraversie vinden hun oorsprong in het werk van Carl Jung aan het begin van de 20e eeuw. Jung stelde vast dat deze eigenschappen verband hielden met de manier waarop individuen omgaan met de wereld om hen heen. Dit heeft niet alleen invloed op hun interactiestijlen, maar ook op hun neurologische processen, zoals de verwerking van dopamine.
Extraverte mensen worden gemotiveerd door externe prikkels, zoals sociale interactie en groepsactiviteiten. Hun energie neemt toe door dynamische contacten en omgevingen en gaan zoveel mogelijk dopaminepieken opzoeken door actief deel te nemen aan gesprekken, nieuwe ervaringen op te doen,..
Introverte mensen voelen zich over het algemeen meer aangetrokken tot innerlijke gedachten en emoties. Introverten laden hun batterijen op door tijd alleen door te brengen en vinden hun energie in rustige, stille momenten. Ze geven de voorkeur aan diepere, meer innerlijke reflecties ook in de inhoudelijke contacten met anderen. Ze zijn geneigd om dopamine op een meer gematigde wijze te verwerken en hebben tijd nodig om op te laden na drukke of sociale situaties.
Ambiverten: Tussen deze twee uitersten bevindt er zich daarnaast nog een persoonlijkheidstype dat introverte en extraverte eigenschappen combineert. Ambiverte mensen kunnen zich makkelijker aanpassen aan verschillende situaties, afhankelijk van de omstandigheden.
Introversie en extraversie worden vaak gezien als twee tegenovergestelde persoonlijkheidstypes, maar in werkelijkheid vormen ze een continuüm, waarbij geen enkel individu volledig introvert of extravert is. De meeste introverten of extraverten hebben misschien wel een overwegende voorkeur, maar kunnen zeker ook schakelen tussen de verschillende eigenschappen, afhankelijk van de situatie, zoals sociale context, werkdruk of psychologische veiligheid.
Geen zwart-wit verhaal dus, maar eerder een flexibel en dynamisch onderscheid. Door deze verschillen en dynamieken beter te begrijpen, kunnen leidinggevenden en teams beter inspelen op de sterke punten van alle medewerkers en effectiever samenwerken.
De invloed van cultuur op gedrag op het werk
Historisch gezien zijn introversie en extraversie geëvolueerd in lijn met culturele en sociale veranderingen. In het industriële tijdperk van Henry Ford bijvoorbeeld, ontstond de ‘persoonlijkheidscultuur’, die sociale vaardigheden en het vermogen om zich te handhaven in groepen waardeerde. Deze verandering werd nog verder versterkt door werken zoals die van Dale Carnegie die het belang van sociale vaardigheden en communicatie in professionele relaties benadrukte.
In onze moderne maatschappij, zoals ook aan bod komt in het boek Quiet van Susan Cain, worden introverten, die vaak rustiger, bedachtzamer en gereserveerder zijn, vaak ondergewaardeerd. Ondanks hun sterke eigenschappen zoals diepgaande reflectie, luistervaardigheid en focus en de voordelen die dit meebrengt op de werkplek!
Anders dan in het Oosten, bijvoorbeeld, waar bescheidenheid, bedachtzaamheid, aandacht voor anderen en het tonen van terughoudendheid in sociale interacties wordt aangemoedigd en gewaardeerd, wordt in onze professionele realiteit extraversie meer gezien als de norm. Eigenschappen zoals uitbundigheid, assertiviteit en sociale vaardigheden worden vaker beloond, met name in omgevingen waar netwerken, teamwork en zichtbaarheid belangrijk zijn.
Door meer bewustzijn en ruimte te geven aan de waarde van beide persoonlijkheidstypes kunnen we een inclusievere werkomgeving creëren waar zowel extraverte als introverte kwaliteiten tot hun recht kunnen komen, en dat brengt héél wat voordelen met zich mee!
De implicaties voor de moderne werkplek
Ongeveer 33-50% van de Europese bevolking zou introvert zijn, wat betekent dat teams binnen bedrijven bestaan uit mensen met heel verschillende behoeften en voorkeuren. Introverte mensen voelen vaak de druk om meer extravert gedrag aan te nemen om erbij te horen, maar deze aanpassing kan voor hen ook extra vermoeiend en contraproductief zijn.
Aan de andere kant kunnen extraverte mensen discussies ook domineren en de aandacht van hun managers opeisen, waardoor introverte mensen daardoor te veel op de achtergrond belanden.
Het is essentieel dat managers zich bewust zijn van onze culturele achtergrond, voorkeuren en vooroordelen die extravert gedrag in de hand werken en de kracht van introverten onderwaarderen.
Hoe creëer je een inclusieve werkomgeving
Om een werkomgeving te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn en zijn talenten kan maximaliseren, is het belangrijk om de specifieke behoeften van introverte en extraverte mensen te begrijpen en ze ook te respecteren. Hier volgen enkele praktische tips:
- Zorg voor psychologische veiligheid: Introverte mensen kunnen het moeilijker vinden om hun ideeën te uiten in een lawaaierige of competitieve omgeving. Het creëren van rustigere momenten voor reflectie of feedback kan een evenwichtigere deelname aanmoedigen.
- Elkaars unieke bijdragen erkennen: Introverte mensen blinken vaak uit in diepgaande analyse, probleemoplossing en intiemere interpersoonlijke relaties. Extraverte mensen brengen daarentegen een communicatieve energie mee die essentieel is voor teamcohesie.
- Stimuleer open communicatie: Het aanmoedigen van een eerlijke discussie over elkaars voorkeuren kan helpen om werkstijlen aan te passen. Introverte mensen kunnen bijvoorbeeld proberen om meer informeel contact te initiëren, terwijl extraverte mensen hun introverte collega’s meer rust kunnen bieden.
- Stel diverse teams samen: Evenwichtige teams die bestaan uit een mengeling van introverten en extraverten zijn vaak effectiever, omdat ze profiteren van een verscheidenheid aan perspectieven en werkmethoden.
Verander de wereld, begin bij jezelf
Als je je eigen persoonlijkheidsstijl beter wilt begrijpen, zijn er heel wat introversie/extraversie-analyses beschikbaar, zoals bijvoorbeeld deze snelle vragenlijst. Hiermee kan je meer te weten komen over je eigen voorkeuren en nagaan hoe jij jouw gedrag op het werk zou kunnen aanpassen, of wat jij precies nodig hebt van je leidinggevende of je collega’s, om meer in overeenstemming te kunnen werken met je natuurlijke sterke punten.
Als manager of teamleider, maar ook als collega, is het waardevol om een beeld te vormen van de persoonlijkheidstypen binnen je team. Neem eens een spreekwoordelijke foto van je team en reflecteer over de dynamiek tussen je collega’s en hun verschillende introverte en extraverte eigenschappen. Of nog beter, ga het samen met hen na om hun voorkeuren, behoeften en communicatiestijlen te ontdekken.
Moedig iedereen aan om te benoemen wat zij nodig hebben en gebruik het om elkaar tegemoet te komen. Een team oefening waarbij voorbeelden, misinterpretaties of grappige gebeurtenissen op een luchtige, veilige manier kunnen besproken worden, kan heel wat mooie anekdotes opleveren en de teamdynamiek én het begrip voor elkaar versteken.
Meer weten
Wil je graag meer weten over dit topic? Wil je graag een opleiding volgen die dieper ingaat op de verschillen tussen introverte en extraverte medewerkers, en de tips en tools om elkaar beter te begrijpen? Of wil je graag een teambuilding of team oefening laten op de juiste manier te begeleiden om meer inzicht te krijgen in jouw team samenstelling én hen dichter bij elkaar te brengen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen! De Tryangle tribe helpt je graag.