Kan een kortere werkweek in de zorgsector het personeelstekort oplossen?

Gezondheidszorg over de hele wereld verkeert in crisis. Het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden en te behouden. Een recente studie omtrent de redenen waarom werknemers de sector vermelt onder andere verlies van zingeving en de moeilijkheid om werk en privéleven te combineren. Daarnaast gaat de sector gebukt onder alarmerende cijfers op vlak van werkdruk, stress en burn-out.

Is het tijd voor een andere aanpak? Kan een 4-dagen werkweek bijdragen aan een oplossing voor de uitdagingen in deze sector?

Een kortere werkweek kan heel wat kostenbesparingen realiseren

Pilootstudies van 4 Day Week Global leveren baanbrekende resultaten op voor de honderden bedrijven die wereldwijd een verkorte werkweek hebben uitgeprobeerd. Ze rapporteerden o.a.:
– 25% omzet stijging tov het vorige jaar
– 32% daling in aantal werknemers dat ontslag neemt
– 54% toename van de productiviteit van medewerkers
– 66% minder burn-out onder werknemers
– 37% minder werkstress en 33% minder angstgevoelens
– 83% hogere aantrekkingskracht voor rekrutering
– 94% wil de 4-dagen week verder zetten

Een recente peiling bij FNV, de grootste vakbond van Nederland, toont eveneens aan dat een nieuwe manier van werken een oplossing zou kunnen betekenen in de zorgsector.

‘De resultaten van deze peiling zeggen iets over de heersende denkrichting om het groeiende personeelstekort aan te pakken. Niet meer uren, maar juist minder uren werken.’

Het werk aantrekkelijker maken klinkt als een dooddoener, maar zou zijn effect niet missen als we de resultaten mogen geloven van een enquête onder meer dan 3300 ziekenhuismedewerkers over het onderwerp van een 4-daagse werkweek en de mogelijke invloed ervan op de gezondheidszorg.

“Een kortere voltijdsnorm zou een reden zou om weer in de zorg te gaan werken”
“De werkdruk is zo hoog, dat een kortere werkweek klinkt als een verlossing naar betere tijden!”

De enquête bracht namelijk boven water dat
– 82% van de ziekenhuismedewerkers gelooft dat een kortere werkweek een positief effect heeft op het aantrekken en behouden van collega’s
– 93% van de respondenten verwacht een positief of zelfs zeer positief effect op de werktevredenheid als de werkweek korter wordt.

Enkele kritische vragen die meteen komen bovendrijven:

Betekent minder werken niet dat de kwaliteit van de zorg eronder zou lijden?

Minder dan 20% van de respondenten verwacht dat een kortere voltijdnorm een negatief effect zal hebben op de kwaliteit van de zorg. 81% denkt dat het een positief effect heeft of staat er neutraal tegenover.

Hoe kan de werktijd verminderd worden als het al zo druk is? 

Wanneer minder uren gewerkt worden, moet er onder meer kritisch gekeken worden naar hoe het werk anders gedaan kan worden. Een meerderheid van de respondenten uit het Nederlandse onderzoek geeft aan dat er wel wat pistes te vinden zijn in de sector:

– Gebruik technologie om bepaalde taken en werkprocessen kan optimaliseren.
– Verbeter de coördinatie tussen de verschillende afdelingen.
– Stoot overbodige taken af, zoals (dubbele) administratie, aftekenlijsten, onnodige overleggen en het zelf bijvullen van karren en zoeken naar materialen.

Moet er dan niet meer personeel aangenomen worden?

Er staat inderdaad een kost tegenover het extra aanwerven van personeel – dat trouwens makkelijker zal gevonden kunnen worden door de aantrekkelijkere werkomstandigheden.
Deze investering wordt echter ruim terugverdiend door de combinatie van
– (tijds)besparingen door de ander manier van werken
– de enorme besparingen door de daling van de werkdruk en het ziekteverzuim

Lees meer over het onderzoek en de berekeningen van het FNV via deze link.

Is de 4-dagen werkweek een mirakeloplossing?

Een verkorte werkweek is geen stand alone verhaal noch een mirakeloplossing, die overal zonder meer kan uitgerold worden. Het kan wél onderdeel uitmaken van grotere bedrijfsstrategie met verschillende pijlers, en waarbij de beste resultaten gehaald worden door een totaalaanpak, op maat van de noden en cultuur van het bedrijf, met de nodige trial en error, ondersteunende maatregelen op alle niveaus en goede praktische afspraken.

Op deze manier kunnen meer mensgerichte oplossingen, een positieve en constructieve werkcultuur, sterk leiderschap en inclusieve samenwerking leiden tot heel wat indrukwekkende besparingen en voordelen, zowel op vlak van welzijn als prestaties, en dus een stevige ROI opleveren.

De 32 urenweek is wat ons betreft één van de vele boeiende initiatieven die in dit kader mee op tafel mag gelegd worden in de zoektocht naar een win-win oplossing met meer aandacht voor zowel welzijn als productiviteit.

Wil je zelf aan de slag met een échte vierdagenwerkweek? 

Wil jij als organisatie in Vlaanderen graag te weten komen of een 4-dagen werkweek iets voor jou is?

Tryangle slaat de handen in elkaar met 4 Day Week Global om het wereldwijde experiment rond een verkorte werkweek met loonbehoud naar België te brengen.
Organisaties kunnen zich van juni tot oktober 2024 inschrijven om deel te nemen aan een 6-maand durende pilootstudie. Onze lokale én internationale experten begeleiden alle deelnemende bedrijven doorheen een uitgebreid traject gebaseerd op de succesvolle tools en inzichten die ontelbare andere organisaties reeds implementeerden.
Benieuwd? Je kan alle details terugvinden via 4dagenwerkweek.be.
Wil je ZEKER niets missen?
– Volg ons op LinkedIn en klik op de bel.
– Ontdek het antwoord op alle vragen over het pilootproject in het Q&A webinar.
– Schrijf je met onderstaande knop in voor de dedicated newsletter omtrent dit Belgische pilootproject en we houden je op de hoogte.

You might be interested in …