Help!? Menopauze op het werk? Zo ondersteun je je collega

1 op 10 vrouwen neemt ontslag omwille van de (peri)menopauze. 55% van de vrouwen ondervindt er hinder van op het werk. Slechts 8% vindt dat het onderwerp bespreekbaar is met collega’s en leidinggevenden. De cijfers liegen er niet om: de menopauze heeft impact op de werkvloer. Maar het kan ook anders.

Wij geven je in dit blogartikel alvast 3 concrete tips om je menopauzale collega te ondersteunen, zodat ze het uitdagende veranderingsproces niet lijdzaam en in stilte hoeft te ondergaan. En daar vaart ook je organisatie wel bij.

1 – Informeer en sensibiliseer

Jezelf informeren over de menopauze is een belangrijke eerste stap. Ja, ook als je een man bent, of nog helemaal niet toe aan de menopauze. Het is zo veel meer dan de bekende opvliegers, waar nog te vaak lacherig over gedaan wordt. Wist je dat er maar liefst 35 symptomen zijn? En dat die zowat het hele fysieke, mentale en emotionele welzijn van een vrouw kunnen beïnvloeden? Helaas zijn nog te veel vrouwen (en hun mannelijke collega’s, leidinggevenden…) te weinig geïnformeerd over de (peri)menopauze.

Door zelf een baken van informatie te zijn, maak je het verschil. Je zal het sneller opmerken als een collega er mogelijk last van heeft, en zo ook makkelijker rekening houden met wat je collega nodig heeft. Misschien
wil ze wel dichtbij het raam zitten, om te kunnen verkoelen wanneer ze dat nodig heeft. Misschien kiest ze liever voor een wandeloverleg, omdat sporten haar helpt om ’s avonds de slaap te vatten. Misschien wil ze liever een gezonde lunch dan het standaard broodje, omdat haar vertering dit nu beter verdraagt. Het zijn maar enkele voorbeelden.

2 – Maak het bespreekbaar

Uit stap 1 volgt stap 2. Als je weet wat de menopauze precies inhoudt, zal het ook makkelijker worden om erover te praten. Veel vrouwen hebben het extra moeilijk om met alle veranderingen om te gaan, omdat het onderwerp – laat ons eerlijk zijn – nog steeds taboe is. Ze zijn bovendien bang om gestigmatiseerd te worden, en willen liefst zo ‘normaal mogelijk’ kunnen doen. Alleen: achter de schermen speelt er zich een ingrijpend veranderingsproces af. Dat proberen weg te duwen, maakt het er niet makkelijker op.

Dus zie je een collega die het proces lijdzaam en in stilte probeert te ondergaan? Creëer dan wat ruimte voor haar om erover te praten. Kaart misschien zelf voorzichtig het onderwerp aan. Een klankbord of luisterend oor hebben, kan een hemelsbreed verschil maken. En zodra het taboe doorbroken wordt, kunnen er samen oplossingen gezocht worden om de impact op het werk en het welzijn zo goed mogelijk te beperken. Wedden dat het de verbinding in je team ten goede komt?

3 – Benoem de sterktes, ervaring en waarde van je collega

Je collega in de menopauze is veel meer dan alleen maar een vrouw in de overgang. Wat zijn haar talenten? Welke ervaring heeft ze door de jaren heen opgebouwd? Hoe kan je haar waardevolle competenties ten volle inzetten? Misschien is ze de ideale vertrouwenspersoon voor je organisatie. Of het perfecte klankbord voor starters en nieuwkomers. Misschien kan ze een sterk voorbeeld zijn omdat ze eindelijk durft uit te spreken wat er echt speelt.

Kortom: dat idee dat medewerkers per definitie afgeschreven zijn als ze ouder worden, mag echt in de vuilbak. Er zit zo veel waarde in de wijsheid die de menopauze met zich meebrengt. Hoe kan je die ten volle inzetten, zodat je collega zich goed blijft voelen én de organisatie er wel bij vaart?

Interessant om weten

Op maandag 19 februari 2024 stemde het Adviescomité voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen het voorstel van resolutie teneinde een menopauzebeleid uit te stippelen (Senaat nr. 7-422). Daarna werd het voorgelegd aan de plenaire zitting van de Senaat en goedgekeurd op vrijdag 8 maart 2024 – internationale vrouwendag.

Daarin wordt onder meer opgeroepen tot meer onderzoek naar de impact van de menopauze op het werk, eventuele discriminatie, gemiste promoties… én tot meer richtlijnen voor bedrijven om maatregelen te nemen om hun organisatie menopauze-inclusief te maken. Weer een belangrijke stap voorwaarts!

Meer weten? 

Wil je graag meer informatie over het belang van menopauze-inclusiviteit voor organisaties en teams?
Download dan zeker dit beknopte e-book!

Op weg naar een menopauze-inclusieve organisatie
In dit e-book geven we de belangrijkste inzichten en cijfers mee voor HR-professionals en managers om een menopauzebeleid op te stellen.
Maar het kan ook interne ambassadeurs helpen om een draagvlak voor het thema te creëren binnen hun (management)team én inzichten en sleutels bieden om zelf alvast bij te dragen aan een menopauze-inclusieve bedrijfscultuur.

Een halfuurtje tijd voor wat meer informatie? 

Voel je je aangesproken als collega om een voorbeeld te zijn op het vlak van het waarderen van de menopauze op het werk?
Bekijk dan zeker dit gratis webinar boordevol inspiratie.

On-demand webinar: “Maak je organisatie menopauze-inclusief” 
Tryangle wil vrouwelijke medewerkers in de (peri)menopauze, maar ook hun collega’s, HR medewerkers en leidinggevenden ondersteunen om krachtiger met dit topic om te gaan en de organistie menopauze-inclusief te maken.
Tijdens dit webinar met menopauze-expert Inge Delva en Chief Happiness Griet Deca kom je meer te weten over de symptomen van de (peri)menopauze, de effecten die het op de prestaties kan hebben en hoe we samen een ondersteunende omgeving kunnen creëren.

Graag nog een stap verder?

Dan kan je samen met Tryangle concreet aan de slag rond dit topic op uiteenlopende manieren:
– Met een sensibiliserend webinar of een keynote voor al je medewerkers
– Met een workshop voor leidinggevenden en hr die het onderwerp bespreekbaar helpt te maken
– Met een workshop voor je vrouwelijke medewerkers in de (peri)menopauze die hen tools en ondersteuning biedt in deze transitie
– Of kies voor 1:1 menopauzecoaching die je vrouwelijke medewerkers begeleidt doorheen hun proces

Benieuwd naar deze (en andere) aanbod items?

Over de auteur van dit artikel

Inge Delva is menopauzecoach, schrijver en spreker. Ze geeft webinars en informatiesessies in bedrijven over de (peri)menopauze.
Daarnaast organiseerde ze de voorbije jaren al diverse workshops, trajecten en lessen voor vrouwen in de (peri)menopauze. Daarbij zet ze steevast in op informeren, sensibiliseren, empowerment en mindset. Inge heeft een ruime corporate ervaring in marketing, communicatie en sales.

You might be interested in …