In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor diversiteit en inclusie op de werkvloer. Een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien aspect van inclusie, zijn micro-inclusies, een concept dat net zo veel aandacht verdient als micro-agressies, kleine, meestal onbewuste, beledigingen of kwetsende opmerkingen.
Micro-inclusies versus micro-agressies
Micro-inclusies zijn kleine, positieve acties die bijdragen aan een gevoel van erbij horen en waardering op de werkvloer. Het gaat vaak om subtiele acties en gedragingen die mensen zich welkom, geapprecieerd en gerespecteerd laten voelen. Dit kunnen de meest simpele handelingen zijn, zoals het begroeten van collega’s bij binnenkomst, oprechte complimenten geven en actief luisteren tijdens vergaderingen.
Micro-inclusies kunnen gezien worden als het tegenovergestelde van microagressies. Zinnetjes als “ Wat spreek jij goed Nederlands.” “Ben jij niet te jong om al manager te zijn?” “Deze kandidaat wil vast niet naar het buitenland reizen, ze heeft kinderen.” Op het eerste zicht onschuldige – niet slecht bedoelde, dus vaak onbewuste – , maar kwetsende uitspraken die als onderliggende boodschap meegeven dat iemand anders is, er niet bij hoort.
In een inclusieve (werk)omgeving wordt bewust ingezet op het herkennen en vermijden van micro-agressies, maar daarnaast kan het actief bevorderen van micro-inclusies een nog krachtiger effect hebben op de werkcultuur.
Het belang van micro-inclusies
Op welke manier maken deze kleine gebaren een verschil in hoe werknemers zich voelen over hun werkplek en hun collega’s?
– Ze zorgen voor een verhoogde betrokkenheid en productiviteit: Micro-inclusies dragen bij aan een positieve werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en geaccepteerd voelen, waardoor de motivatie toeneemt om hun beste werk te leveren en bij te dragen aan het succes van het team en de organisatie.
– Ze leiden tot verminderd verloop en lager ziekteverzuim: Een inclusieve werkomgeving het gevoel van loyaliteit en verbondenheid en vermindert de kans dat medewerkers zich buitengesloten voelen. Medewerkers die zich gesteund en onderdeel van het team voelen, ervaren meer veerkracht, blijven langer bij het bedrijf, en zijn minder vaak afwezig.
– Ze geven een boost aan de creativiteit en innovatie: Inclusiviteit zorgt voor een open cultuur waar diverse perspectieven naar voren kunnen komen. Wanneer iedereen zich vrij voelt om unieke ideeën en perspectieven te delen zonder angst voor afwijzing of kritiek, ontstaat er een bredere waaier aan oplossingsmogelijkheden en een openheid voor voortdurende verbetering, waarin medewerkers proactief problemen oplossen en kansen grijpen.
Micro-inclusies in de praktijk
Voor HR-medewerkers en leidinggevenden zijn er verschillende manieren om micro-inclusies te integreren in de dagelijkse werkcultuur:
– Erkenning en waardering: Geef regelmatig erkenning en waardering aan medewerkers voor hun inspanningen en prestaties en moedig leidinggevenden en werknemers aan om hetzelfde te doen binnen hun eigen teams. Dit kan variëren van een eenvoudig ‘dank je wel’ tot een handgeschreven kaartje. Een ander voorbeeld: “Verderbouwend op wat Anne zei, …”
– Actief luisteren: Luister actief naar de ideeën en zorgen van medewerkers. Laat zien dat hun mening telt en dat je bereid bent om met hun input iets te doen. Betrek iedereen in discussies of brainstormings. Vraag bv. de introverte collega op voorhand al naar ideeën of inzichten of geef actief het woord aan collega’s die niet spontaan reageren.
– Inclusieve taal: Gebruik inclusieve taal in communicatie. Vermijd jargon en termen die bepaalde groepen kunnen uitsluiten. Denk bv. aan ‘beste reizigers’ i.p.v. “dames en heren” in de trein of “persoon met een migratieachtergrond” i.p.v. “allochtoon”.
En tot slot
Micro-inclusies gaan niet zomaar over ‘vriendelijk’ zijn (wat natuurlijk nog steeds mag en Random Acts of Kindness bijvoorbeeld een belangrijk fundament kunnen vormen voor een fijne en positieve werkomgeving 🙂 ). Het gaat vooral over het waarderen van ieders bijdrage en het ondersteunen van medewerkers om verder te te groeien en te ontwikkelen.
Meer weten?
Voel je je aangesproken als collega, leidinggevende of HR professional om te gaan voor een constructieve, positieve en gelukkige werkomgeving waar vertrouwen en verantwoordelijkheid de norm zijn? Schrijf je dan in voor een gratis webinar op vrijdag 21 februari!