Negeer je lief – je vrienden – je baas

 

De kans is groot dat je iets gezien of gehoord hebt over de nieuwe campagne tegen afleiding achter het stuur:

Weerom een nieuwe campagne van veiligverkeer.be rond smartphone gebruik en auto rijden, de zoveelste.
Duidelijk dat dit nog steeds hoog op de lijst van oorzaken van verkeersongevallen staat.
Droevig dat de campagnes herhaald en herhaald moeten worden.

Ook Digital Detox Academy probeert haar steentje bij te dragen in die bewustwording. Het thema is dan ook vervat in elke keynote en workshop.

Rijd jij blind?

Eén van onze workshops is zelfs volledig toegespitst op autorijden en afleiding. Met de titel “Rijd jij blind?” wil ik deelnemers helpen onderkennen welk gevaar er schuilt in de combinatie van gsm gebruik en autorijden.

Wettelijk gezien mogen we handsfree bellen in de auto. Nochtans verhoogt handsfree bellen de kans op een ongeval evenzeer als wanneer we met de telefoon in de hand aan het oor zouden bellen.

Het is andere koek als we gaan kijken naar gsm gebruik en afleiding, daar schiet de kans op een ongeval helemaal de hoogte in.

Heb je een partner, vriend of familielid die koppig volhoudt “ik kan dat wel”? Laat hen eens een kijkje nemen op blindmeters.com. Je krijgt onmiddellijk te zien hoeveel afstand je blind aan het rijden bent wanneer je in de straat van je keuze, tegen de maximum snelheid een tekstbericht verstuurt.

 

 

 

 

 

Bijvoorbeeld: Tegen 70km/u het bericht “Ik ben bijna thuis tot zo xxx” versturen vertaalt zich in 491m afstand… Blind!

Je rijdt niet alleen blind, je wordt ook nog eens fysiek en mentaal afgeleid.
Je reactie vermogen is sterk verminderd, je aandacht is volledig weg…

Cijfers

Afleiding achter het stuur is een van de voornaamste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen (naast rijden onder invloed, snelheid, gordeldracht en slaperigheid). Algemeen wordt aangenomen dat afleiding door gsm- en smartphonegebruik ondertussen tot de grootste gevaren in het verkeer behoort.

  • Als je belt tijdens het rijden, loop je tot vier keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken.
  • Automobilisten zijn 4,2% van de tijd dat ze aan het rijden zijn, bezig met hun mobiele telefoon.
  • Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat afleiding een rol speelt in bijna 7 op de 10 ongevallen.
    Bronnen: SWOV, UDRIVE

Hoe kan je de verleiding weerstaan?

Er zijn 2 type acties die je kan ondernemen:

1. MAAK AFSPRAKEN:

Zorg dat je omgeving weet dat je tijdens het autorijden niet antwoordt op berichtjes of telefoons. De verwachtingen van je omgeving bijsturen geeft jou ook gemoedsrust. Neem de druk bij jezelf weg om steeds, overal en altijd bereikbaar te moeten zijn. Negeer je vrienden – je lief – je baas tijdens het autorijden.

2. SABOTEER DE VERLEIDING TOT AFLEIDING

Zet in op technische “saboteurs” om de verleiding te ontlopen. Ze werden al eens meegeven in deze blog, toch herhaal ik graag de basis principes (ze staan ook vermeld op veiligverkeer.be):

  • Smartphone of scherm buiten handbereik
    Leg je smartphone bij voorkeur buiten handbereik voor je vertrekt. Dat is de veiligste en efficiëntste manier, bv. in een afgesloten tas of in het handschoenenkastje, zo word je niet verleid om hem vast te pakken bij meldingen, oproepen of berichten.
  • Gps of muziek op voorhand instellen
    Gebruik je je telefoon voor navigatie of om naar muziek te luisteren? Stel je route en muziek dan in vóór je vertrekt en zorg dat je mobiele toestel in een geschikte houder zit die aan je wagen is bevestigd, dat is wettelijk verplicht.
  • Smartphone op niet storen of op stil
    Andere opties tegen afleiding achter het stuur: zet je smartphone op niet storen, op stil of in vliegtuigmodus als je rijdt. Zo hoor je geen geluiden van binnenkomende berichten of oproepen en kom je niet in de verleiding om naar je smartphone te kijken.
  • Handenvrij bellen
    Moet je toch een telefoontje doen, doe het dan in ieder geval handenvrij. Vermijd zeker om je toestel te moeten aanraken of een contact te moeten opzoeken op je scherm. Want zodra je ogen naar je scherm gaan, ben je afgeleid en zit je focus niet meer op de weg en dat is heel gevaarlijk.

 

De campagne “onderweg ben ik offline” die ooit in Nederland heeft gelopen vind ik nog steeds een zeer fijne boodschap, je kan hier het filmpje bekijken.

Dit artikel “Everything You Need To Know About Distracted Driving” (Engelstalig) geeft ook een zeer uitgebreid inzicht in de factoren en de gevolgen van gsm gebruik en autorijden.

Heb je interesse in een sessie bij jou op het werk, vul dan het contact formulier in op de website van Digital Detox Academy en we bekijken samen de mogelijkheden!

 Hartelijk groeten en… drive safe!
Christine

 

Artikel zoals verschenen op de blog van Digital Detox Academy.

 

You might be interested in …