Tips voor re-integratie na een burn-out

re-integratie

 

Een werknemer geeft aan dat hij of zij klaar is om terug te starten na een burn-out? Je collega gaat terug aan de slag na een langdurige afwezigheid? Je voelt zelf aan dat je klaar bent om na een burn-out terug te keren naar je job?

Fantastisch! Vergeet alleen niet dat deze stap een joekel is in het hele proces en vaak een scharnierfunctie heeft: succesvol re-integreren leidt tot een ijzersterk partnership terwijl een terugkeer in mineur vaak leidt tot een risico op heropflakkering van de burn-out of een exit van de medewerker. In dit artikel geven we je alvast 3 tips mee om de terugkeer tot een succes te maken!

1. Re-integratie start op het moment dat iemand langdurig afwezig is

Het is een utopie om te denken dat re-integratie pas aan de orde is wanneer iemand zich klaar voelt om terug te starten. Het doel van werknemer, werkgever en behandelende artsen, moet altijd zijn om de persoon zo gezond en zo snel mogelijk terug aan de slag te helpen. Daarom is het een goed idee om een volledig plan van aanpak te hebben vanaf het moment dat iemand zich ziek meldt tot het eigenlijke moment van terugkeer.

2. In contact blijven… is dat een goed idee?

Ja hoor! Het is van belang om in contact te blijven met de afwezige tijdens alle fases van zijn/haar herstel en de stand van zaken en verwachtingen regelmatig af te toetsen. Zo vermijd je dat de drempel naar de werkvloer te hoog wordt en verloopt de re-integratie vlotter.

Je houdt natuurlijk rekening met de gezondheidstoestand en het tempo van de afwezige! En als je niet goed weet wat te zeggen of, erger nog, wat te doen wanneer de afwezige niet reageert, dan kan je bij Tryangle terecht voor een training rond re-integratie: Hier ontdek je concrete tips en hands-on technieken om elke re-integratie tot een succes te maken.

3. En de collega’s, wat kunnen zij doen?

Een smsje doet geen pijn… Ook de collega’s kunnen op een laagdrempelige en informele manier contact houden tijdens de afwezigheid en kunnen zorgen voor een warm welkom bij terugkeer. Het gevoel dat je plaatsje er nog steeds is en de juiste info over eventuele veranderingen en nieuwigheden helpen alvast. Medelijden is niet aan de orde, empathie des te meer!

Onze conclusie: Er is een leven na burn-out! Als alle betrokken partijen dit op een menselijke en doordachte manier aanpakken, kan re-integratie alleen maar een pracht van een nieuwe start zijn die de samenwerking op een duurzame manier opnieuw op de rails zet.

Samen een beleid opzetten rond duurzame re-integratie? Neem gerust contact met ons op.

 

You might be interested in …