Safety first – Voor remote teams die op zoek zijn naar vertrouwen en veerkracht

remote teamwork

Het ziet ernaar uit dat de thuiswerk-revolutie ons naar een toekomst van meer hybride teamwork heeft gekatapulteerd. Goed nieuws volgens de ene. Moordend volgens anderen. Feit is dat we vandaag allemaal al veel te lang op ons eiland zitten. Bijkomend feit is dat heel wat medewerkers, ondanks het langdurig regime van veelvuldig thuiswerk, nog altijd niet goed weten hoe gezond om te gaan met de online realiteit. Om over hun leidinggevenden nog te zwijgen.

Koetjes en kalfjes sneuvelden

Het mag niet verbazen dat de combinatie van lockdowns, veelvuldig thuiswerken en gebrek aan informele sociale contacten heel wat mensen heeft geïsoleerd. Tenminste, dat gevoel overheerst bij velen. Eenzaamheid komt bovendrijven. Heel wat mensen rapporteren zich alleen te voelen.

Niet enkel medewerkers voelen zich niet langer in topvorm, ook hun leidinggevenden krijgen het moeilijker en moeilijker. Hoe stuur je een team aan dat je niet meer fysiek ontmoet? Een team waarvan je de energie niet voelt. Een team dat misschien een aantal nieuwkomers heeft die je zelfs nog nooit gezien hebt. Misschien gaat het zelfs niet meer om een team ondertussen, maar om een groep individuen die meer en meer van elkaar vervreemden.

Vroeger gingen ze voor elkaar door een vuur, maar vandaag zijn de collega’s verworden tot vierkantjes op een scherm die Zoom-moe zijn en virtueel van de ene meeting naar de volgende webinar hollen. Ze komen niet van hun stoel en toch zijn ze uitgeput. Niet dat je je daar als leidinggevende echt een beeld van kan vormen, want de koetjes en kalfjes die zoveel zeggen over de state of mind van een mens waren bij de de eerste coronaslachtoffers.

Vertrouwen en veerkracht staan enorm onder druk

De mens staat onder hoogspanning. Iedereen lijkt wel op zoek naar meer veerkracht, maar waar vind je dat? Als je medemens plots gevaarlijk besmettelijk zou kunnen zijn zonder dat je het merkt, kan je daar niet meer terecht voor een luisterend oor. Achter een mondmasker en op anderhalve meter is het immers moeilijk praten. En de goesting om zo’n gesprek online te voeren is meestal klein. Dus slikken we onze angsten, twijfels, noden, onzekerheden, verlangens en behoeften maar stilletjes in. Waardoor ons zelfvertrouwen een knauw krijgt. Onze veerkracht stuitert. En bij elke bots wordt de opwaartse beweging kleiner en kleiner.

Wist je dat veerkracht deels voortvloeit uit vertrouwen? En heb je er al eens bij stil gestaan dat de sleutel die de grote poort opent naar meer vertrouwen het kleine scherm heeft gehaald? Met een flinke portie humor dan nog – heel toepasselijk! Als je aan de slag wil om meer vertrouwen en veerkracht te creëren binnen jouw team, dan moet je durven gaan voor safety first. Veiligheid voor alles.

Want waar een mens zich veilig voelt, ontstaat ruimte voor vertrouwelijke gesprekken. Vertrouwelijkheid leidt tot vertrouwen en laat dat net de springplank naar veerkracht zijn: deel zijn van een groter geheel. Weten dat er iemand is om de steken op te rapen die ik laat vallen. Weten dat er iemand is die me niet veroordeelt. Weten ook dat er iemand is – punt.

Tekening: ArtED Studio

Psychologische veiligheid ontstaat uit gedrag

Hoe bouw je die veilige haven voor je team of je collega’s? Wat maakt dat vertrouwen kan ontstaan? Hoe kraak je de code waardoor je kan komen tot optimale samenwerking? Gedrag is het enige juiste antwoord.

Door gedrag te stellen dat vertrouwen inspireert, ontstaat ruimte voor psychologische veiligheid. Welk gedrag dat precies is, hangt af van mens tot mens, van team tot team, van waardenset tot waardenset. Het is dan ook belangrijk van het nodige gedrag bespreekbaar te maken zodat gewenste reacties kunnen benoemd worden en er kan aangesproken worden op minder gewenste houdingen. Niet evident want communicatie – of het gebrek daaraan – leidt vaak tot misverstanden en conflicten, maar wel cruciaal als je wil komen tot een veilige samenwerking waar vertrouwen alle kansen krijgt en veerkracht kan ontstaan.

Meer weten?

Wil je ontdekken hoe je vertrouwen en psychologische veiligheid binnen hybride teams kan creëren? In onze workshop of dag-training voor leidinggevenden “vertrouwen en veerkracht voor remote teams” kan je hierover meer te weten komen.

Deze in-company opleiding is geschikt voor leidinggevenden, teamleaders, HR verantwoordelijken en iedereen die de samenwerking en motivatie binnen zijn of haar team wil versterken.

Neem vrijblijvend contact met ons op en we vertellen je er alles over.

 

 

Workshop vertrouwen en veerkracht voor remote teams
In deze opleiding kom je onder andere te weten

– Hoe je als leidinggevende een team op afstand kan leiden vanuit vertrouwen
– Wat zijn trust behaviours: hoe geef en ontvang je vertrouwen
– Hoe zet je trust behaviours in als leidinggevende en hoe moedig je ze aan binnen je team
– Het belang en de impact van vaardigheden zoals empathie en integriteit
– Hoe je als leidinggevende psychologische veiligheid en openheid kan inzetten om de veerkracht van je team versterken om uitdagende tijden aan te kunnen
– Inzichten en tips voor het aanmoedigen en motiveren van teams die samenwerken vanop afstand
– Advies op maat als antwoord op je vragen omtrent de specifieke uitdagingen van jouw medewerkers

You might be interested in …