In de podcast & videoreeks “SOS Werkgeluk” brengen we korte episodes waarin we op zoek gaan naar concrete tips omtrent een specifieke uitdaging rond welzijn of werkgeluk.
SOS Werkgeluk – Aflevering 12
Je wordt er als medewerker niet bepaald vrolijk van als je leidinggevende voornamelijk focust op het negatieve, alleen maar de fouten ziet en nooit de successen viert. Hoe ga je daarmee om? Griet Deca en Kim Hilgert geven je enkele concrete tips om de situatie positief om te buigen.
Tip 1: Klopt het wat ik denk?
Onze perceptie kan gekleurd worden door onze verwachtingen en onze eigen interpretaties. Is je baas daadwerkelijk altijd enkel gericht op fouten en verbeterpunten en wordt de lat steeds hoger gelegd? Of bestaat er een mogelijkheid dat je baas ook complimentjes geeft, maar je die niet opmerkt, omdat je ze niet verwacht, of omdat je nog te gefocust bent op het punt van kritiek dat daarnet werd meegegeven?
Ga bij jezelf eerst na of je mogelijke momenten van waardering over het hoofd hebt gezien en je door bepaalde omstandigheden misschien in een tunnelvisie bent beland. Complimenten hoeven immers niet altijd uitgebreid te zijn, ook een eenvoudige “dank je wel” kan al een klein gebaar van waardering en dankbaarheid zijn.
Tip 2: In daloog met je leidinggevende
Kom je na tip 1 tot de conclusie dat je echt alleen maar negatieve dingen te horen krijgt, dan mag je daar ook absoluut jouw leidinggevende over aanspreken vanuit de nood die jij ervaart. Geef aan dat je het fijn vindt om samen te werken, maar dat je het jammer vindt dat er relatief weinig complimentjes geuit worden of dat er maar zelden wordt stilgestaan bij de successen in het team. En ga dan samen op zoek naar ideeën omtrent hoe het beter zou kunnen.
Enkele praktische tips om een dergelijk gesprek makkelijker te maken
– Verwijs naar wetenschappelijk onderzoek: Er bestaan enorm veel cijfers omtrent de meerwaarde van waardering en een positieve mindset, zowel voor de leidinggevende en het team, als voor de organisatie en de klanten. Iedereen wint! En wanneer we onder stress of hoge druk staan, dan gaan we daar allemaal wel al eens aan voorbij. Ga voor inspiratie zeker eens te rade in deze blog: het woord dat je zoekt is….
– Gebruik humor: Om de drempel voor aanspreekgedrag te verlagen, kan je het ook altijd op een ludieke manier brengen. “Oké, beste baas, ik heb nu heel wat dingen genoteerd die beter kunnen. Waren er ook nog zaken die goed gingen?” Vergezeld van een kleine glimlach en een knipoog, spreek je zo op een heel zachte maar toch duidelijke manier de persoon aan die gedrag stelt waarvan jij eigenlijk aanvoelt dat je toch nog iets anders nodig hebt.
– Benoem het gewenste gedrag: Het loont om expliciet het gewenste gedrag te benoemen waar je meer van wil. Verschillende mensen hebben nu eenmaal verschillende noden en niet iedereen kan zomaar gedachten lezen. Dus, wat heb jij precies nodig om verder fijn te kunnen samenwerken?
Tip 3: Vind een andere route
Kom je – helaas – tot de conclusie dat jouw baas van het type is die vindt dat er in het (half)jaarlijks evaluatiegesprek wel ruimte zal gemaakt worden over wat er allemaal goed is gegaan? Wordt er geen aandacht gegeven aan het feit dat jij aangeeft dat je toch graag wat vaker een dosis positiviteit kan gebruiken? Dan moet je op een gegeven moment ook kunnen loslaten wat je niet kan veranderen om te vermijden dat je steeds weer opnieuw teleurgesteld zal worden.
Er zijn immers ook andere manieren om bevestiging of complimentjes te ontvangen als je daar nood aan hebt. Je kan met je collega’s ook altijd afspreken om elkaar een schouderklopje of een high five te geven, elkaar aan te moedigen en de grote en kleine successen te benoemen. Wanneer je meer positiviteit wil ontvangen van de ander, begin dan vooral ook zelf met meer positiviteit te geven. Zo inspireer je anderen tot dat gedrag waar je net meer van wil zien.
Bekijk deze episode via ons Youtube kanaal.
Leg jouw vraagstuk voor aan onze experten!
Onze topics zijn gebaseerd op echte cases en reële vragen, dus ook jij kan jouw concrete vragen doorsturen en wij zullen ons best doen om deze te beantwoorden in onze video’s. Voel je comfortabel om elke gewenste vraag te stellen, in deze reeks behandelen we elke voorbeeld dan ook anoniem.
Nog meer inspiratie?
Heb je iets meer tijd? Dan kan je terecht in onze Try a Different Angle Podcast, waarin we dieper ingaan op werkgeluk hero cases en sterke welzijnsinitiatieven van specifieke organisaties.