SOS werkgeluk: De medewerker die zich niet meer gemotiveerd voelt

In de podcast & videoreeks “SOS Werkgeluk” brengen we korte episodes waarin we op zoek gaan naar concrete tips omtrent een specifieke uitdaging rond welzijn of werkgeluk.

SOS Werkgeluk – Aflevering 4

In deze episode hebben we het over de vraag van een teamleider: “Hoe ga je om met iemand die op zo’n anderhalf jaar van zijn pensioen staat?”. Hoe motiveer je een medewerker waar de puf misschien een beetje uit is? Iemand die eerder weigerachtig staat tegenover veranderingen of technologische innovaties?

Demotivatie

Even voor alle duidelijkheid: verlies van motivatie hoeft natuurlijk helemaal niet leeftijdsgebonden te zijn en het kan iedereen overkomen. Anderzijds betekent het ook niet dat iemand die vlak bij het pensioen staat de fut gaat verliezen. Griet Deca en Kim Hilgert geven wél drie tips om de motivatie weer op peil te krijgen wanneer het zich zou voordoen in jouw team.

Tip 1: Ga in dialoog

Eerst en vooral: ga het gesprek aan met de persoon in kwestie en laat hem of haar benoemen wat ze voelen. Klopt het dat de puf eruit is en waarom? Waar is de motivatie verdwenen? Wat zou wel nog kunnen motiveren? Op welke manier kan je als teamleader de bijdrage van deze persoon terug meer in de kijker zetten?

Vanuit het perspectief van generatiemanagement zien we vaak dat het voor deze groep medewerkers belangrijk kan zijn om kennis door te kunnen geven. Misschien kan een aspect rond kennisdeling, zoals bijvoorbeeld via peterschap of een buddy systeem voor nieuwkomers, het vuur terug aanwakkeren? Toets deze optie af en onderneem actie op een manier die eigenlijk voor elke medewerker geldt: ga op zoek naar een takenpakket waar de medewerker warm van wordt.

Tip 2: Energiegevers en energievreters

De kracht van een open gesprek laat toe om nuances aan te brengen. Zelden is iemand de motivatie volledig kwijt geraakt. De sleutel ligt in het vinden van die aspecten die wel nog energie geven. Hoe kan je daar meer op inzetten, met behulp van het ganse team? Wat kan je samen doen om de energievreters weg te werken en lichter te maken?

Doe dit zeker in overleg met de collega in kwestie, want ondanks de allerbeste intenties loert de valkuil van het invullen voor de ander. Zo komt het soms voor dat taken zonder overleg worden weggenomen en andere dingen in de plek worden gegeven die misschien nog meer frustratie en irritatie als gevolg hebben.

Tip 3: Betrek het team erbij

Kijk zeker verder dan enkel het individu. Maak regelmatig de oefening met het ganse team om te weten te komen wie waar warm van wordt. The only constant is change, dus blijf uitzoeken hoe het vandaag in elkaar zit. Hoe zijn de relaties ten opzichte van elkaar? Waar is er ruimte om nog steeds van elkaar te blijven leren en te blijven groeien, ondanks het feit dat het misschien niet meer voor tien jaar is?

Beluister of bekijk de volledige aflevering

Luister online, op Spotify of iTunes.

 Bekijk deze episode via ons Youtube kanaal.

Leg jouw vraagstuk voor aan onze experten!

Onze topics zijn gebaseerd op echte cases en reële vragen, dus ook jij kan jouw concrete vragen doorsturen en wij zullen ons best doen om deze te beantwoorden in onze video’s. Voel je comfortabel om elke gewenste vraag te stellen, in deze reeks behandelen we elke voorbeeld dan ook anoniem.

Leg jouw vraag voor aan onze CHOs!

Nog meer inspiratie?

Heb je iets meer tijd? Dan kan je terecht in onze Try a Different Angle Podcast, waarin we dieper ingaan op werkgeluk hero cases en sterke welzijnsinitiatieven van specifieke organisaties.

Hier kan je alle afleveringen terugvinden !

You might be interested in …