Hoe ga je om met een medewerker die nog anderhalf jaar te gaan heeft tot zijn pensioen? Hoe motiveer je iemand bij wie de energie misschien wat lager is en die weerstand biedt tegen veranderingen of technologische innovaties? Het zijn vragen waar veel teamleiders mee worstelen, en die raken aan het hart van effectief leiderschap en inclusieve samenwerking.
Demotivatie
Even voor alle duidelijkheid: verlies van motivatie hoeft natuurlijk helemaal niet leeftijdsgebonden te zijn en het kan iedereen overkomen. Anderzijds betekent het ook niet dat iemand die vlak bij het pensioen staat de fut gaat verliezen. Griet Deca en Kim Hilgert geven wél drie tips om de motivatie weer op peil te krijgen wanneer het zich zou voordoen in jouw team.
Tip 1: Ga in dialoog
Eerst en vooral: ga het gesprek aan met de persoon in kwestie en laat hem of haar benoemen wat ze voelen. Klopt het dat de puf eruit is en waarom? Waar is de motivatie verdwenen? Wat zou wel nog kunnen motiveren? Op welke manier kan je als teamleader de bijdrage van deze persoon terug meer in de kijker zetten?
Vanuit het perspectief van generatiemanagement zien we vaak dat het voor deze groep medewerkers belangrijk kan zijn om kennis door te kunnen geven. Misschien kan een aspect rond kennisdeling, zoals bijvoorbeeld via peterschap of een buddy systeem voor nieuwkomers, het vuur terug aanwakkeren? Toets deze optie af en onderneem actie op een manier die eigenlijk voor elke medewerker geldt: ga op zoek naar een takenpakket waar de medewerker warm van wordt.
Tip 2: Energiegevers en energievreters
De kracht van een open gesprek laat toe om nuances aan te brengen. Zelden is iemand de motivatie volledig kwijt geraakt. De sleutel ligt in het vinden van die aspecten die wel nog energie geven. Hoe kan je daar meer op inzetten, met behulp van het ganse team? Wat kan je samen doen om de energievreters weg te werken en lichter te maken?
Doe dit zeker in overleg met de collega in kwestie, want ondanks de allerbeste intenties loert de valkuil van het invullen voor de ander. Zo komt het soms voor dat taken zonder overleg worden weggenomen en andere dingen in de plek worden gegeven die misschien nog meer frustratie en irritatie als gevolg hebben.
Tip 3: Betrek het team erbij
Kijk zeker verder dan enkel het individu. Maak regelmatig de oefening met het ganse team om te weten te komen wie waar warm van wordt. The only constant is change, dus blijf uitzoeken hoe het vandaag in elkaar zit. Hoe zijn de relaties ten opzichte van elkaar? Waar is er ruimte om nog steeds van elkaar te blijven leren en te blijven groeien, ondanks het feit dat het misschien niet meer voor tien jaar is?
Nog meer inspiratie?
In de podcast & videoreeks “SOS Werkgeluk” brengen we korte episodes waarin we op zoek gaan naar concrete tips omtrent een specifieke uitdaging rond welzijn of werkgeluk.
Heb je iets meer tijd? Dan kan je terecht in onze Try a Different Angle Podcast, waarin we dieper ingaan op werkgeluk hero cases en sterke welzijnsinitiatieven van specifieke organisaties.