In de podcast & videoreeks “SOS Werkgeluk” brengen we korte episodes waarin we op zoek gaan naar concrete tips omtrent een specifieke uitdaging rond welzijn of werkgeluk.
SOS Werkgeluk – Aflevering 2
In de tweede episode hebben we het over het feit dat leidinggevenden soms het gevoel kunnen hebben gesandwicht te zijn en dat beïnvloedt hun werkgeluk – en dat van het team – natuurlijk in negatieve zin.
Sandwich-gevoel
Ervaar jij druk omdat je bent vast komen te zitten tussen enerzijds de verwachtingen en eisen van de organisatie, en anderzijds de noden en wensen van jouw medewerkers? Herken jij jezelf als de hot dog in jouw team?
Dan hebben onze CHO’s Griet Deca en Kim Hilgert een aantal praktische aanbevelingen:
Tip 1: Zelfreflectie
Als sandwich komen leidinggevenden in heel veel vraagstukken terecht en het is verleidelijk om gewoon overal ja op zeggen. Dat durft natuurlijk uitputtend zijn.
Zonder even stil te staan en in spiegel te kijken is het lastig om verandering in gang te zetten. Zet even alles op een rijtje. Wat is er precies allemaal aan de hand? Hoe zit de situatie in elkaar? Hoe zit jij in elkaar? Wat wil je eigenlijk graag bereiken en waar loop je precies tegen aan? Hoe reageer je? Remember: een “ja” aan een ander is vaak een “neen” aan jezelf – en in het geval je leidinggevende bent, ook vaak een “neen” aan je team!
Tip 2: Voldoende ondersteuning en opleiding
We zien vaak dat leidinggevenden doorgroeien vanuit een operationele expertise en als een logische ‘next step’ in hun carrière. De beste boekhouder komt dan bijvoorbeeld ineens aan het hoofd van een volledig team te staan.
Het is echter niet omdat iemand sterk is operationele taken, dat deze persoon ook even goed zal zijn in het aansturen van mensen. Deze bijkomende coachende verantwoordelijkheid kan heel wat stress doen ontstaan. Om van werkgeluk te kunnen spreken moet de juiste focus aanwezig zijn op zowel het relationele als het resultaatgerichte, dus wanneer je als leidinggevende zelf voelt dat je momenteel ergens minder sterk scoort, zet bewust in op leerkansen en groei in die aspecten die je vandaag nog minder onder de knie hebt. Indien dat echt niet mogelijk is voor jou, durf dan eens kijken naar andere vormen van leiderschap zoals bijvoorbeeld gedeeld leiderschap.
Tip 3: Ga het gesprek aan
Het mag niet verbazen: natuurlijk onderstrepen we ook het belang van communicatie – zowel met je medewerkers als met je eigen leidinggevende. Vaak horen we van teamleaders en people managers dat ze vooral ook zichzelf heel hoge eisen opleggen. Maar klopt het wel dat dat écht zo van je verwacht wordt?
Wat zijn de resultaten die jouw directe leidinggevende of het management team van jou wil zien? Moet jij echt àlles gaan realiseren wat jouw teamleden je vragen? Vul niet in voor een ander, maar bevraag het expliciet en ga het gesprek aan.
Bekijk deze episode via ons Youtube kanaal.
Leg jouw vraagstuk voor aan onze experten!
Onze topics zijn gebaseerd op echte cases en reële vragen, dus ook jij kan jouw concrete vragen doorsturen en wij zullen ons best doen om deze te beantwoorden in onze video’s. Voel je comfortabel om elke gewenste vraag te stellen, in deze reeks behandelen we elke voorbeeld dan ook anoniem.
Nog meer inspiratie?
Heb je iets meer tijd? Dan kan je terecht in onze Try a Different Angle Podcast, waarin we dieper ingaan op werkgeluk hero cases en sterke welzijnsinitiatieven van specifieke organisaties.