In de podcast & videoreeks “SOS Werkgeluk” brengen we korte episodes waarin we op zoek gaan naar concrete tips omtrent een specifieke uitdaging rond welzijn of werkgeluk.
SOS Werkgeluk – Aflevering 3
In deze episode hebben we het over de vraag van een leidinggevende met een – normaliter – heel fijn team, maar waar er tussen twee medewerkers een conflict was ontstaan. Dat was in sneltempo dermate ontspoord dat er een complete weigering was om nog samen te werken of tijd samen in dezelfde ruimte door te brengen.
Oorlogssfeer
Is er ook in jouw team wrevel ontstaan en wil je het niet verder laten escaleren? Staat het conflict op overkoken of is er sprake van een impasse?
Onze CHO’s Griet Deca en Kim Hilgert verklappen je een paar handige tips en acties die je kan ondernemen om de plooien terug glad te strijken.
Wat je vooral niet moet doen
Het slechtste wat je kan doen, is vanuit angst redeneren. Dan spreek je immers je reptielenbrein – aka stressbrein! – aan, waar zelden constructieve ideeën uit voortkomen.
Daarnaast is het als leidinggevende ook niet de beste keuze om voor de struisvogel-aanpak te gaan – het maar laten gebeuren en wachten tot het vanzelf overgaat – of in de extreme oplossings-modus te schieten – waarbij jij de enige verantwoordelijke bent om in dit conflict te bemiddelen of een oplossing te vinden.
Tip 1: Durf het vast te pakken
Wat kan je dan wel doen? Ga er voorzichtig mee aan de slag! Het zijn waarschijnlijk niet de makkelijkste of leukste gesprekken, maar door de betrokkenen op hun gedrag aan te spreken zorg je er in ieder geval wel voor dat het conflict niet ongebreideld verder kan sudderen. Benoem objectief wat je hebt geobserveerd en vraag specifiek naar wat er nodig is om er samen uit te komen.
Tip 2: Zoek naar oplossingen
Ga samen op zoek naar oplossingen vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokkenen. Vraag ook gerust naar wat er eventueel nodig is van jou als leidinggevende.
Ga daarnaast na welke extra hulpbronnen er ter beschikking zijn binnen de organisatie. Is er misschien een vertrouwenspersoon of een teamcoach op wie je ook kan rekenen? Vaak kan een externe bemiddelaar zoals een Tryangle-consulent soelaas bieden: wij komen immers onbevangen binnen en worden niet verdacht van “een verborgen agenda”.
Tip 3: Maak concrete afspraken
Soms kan het onmogelijk blijken om mensen terug bij elkaar te brengen. Dan is het nog steeds mogelijk om op de goodwill van beide partijen te rekenen en tot een afsprakenkader te komen waarin vastgelegd wordt wat het minimum aan samenwerking en professionaliteit is dat verwacht wordt.
Vraag daarbij het expliciete engagement van beide betrokkenen, volg goed op en spreek hen indien nodig aan wanneer er toch weer een beetje beknibbeld zou worden op de gemaakte afspraken.
Lukt het op deze manier? Prima!
Lukt het nog steeds niet? Maak dan duidelijk dat er in het slechtste geval zal worden nagedacht over de fit in het team en de toekomstige samenwerking.
Over een eventuele exit-strategie
Ten eerste, hoe sneller je het probleem opmerkt en aanpakt, hoe groter de kans dat je een exit-scenario kan vermijden!
Ten tweede hoeft het herbekijken van de samenwerking trouwens niet meteen een exit uit het bedrijf te betekenen en moet een dergelijke beslissing ook niet noodzakelijk als een nationale ramp worden geklasseerd. Een wissel naar een ander team kan een zeer constructieve oplossing zijn en een opluchting zijn voor zowel de betrokken collega’s als de leidinggevende en de rest van het team.
Tot slot hoeft zelfs een einde aan de samenwerking niet altijd een mislukking te zijn. En mocht het zover komen, ga dan zeker het exit gesprek aan, want ook daar kan je ontzettend veel van leren.
Bekijk deze episode via ons Youtube kanaal.
Leg jouw vraagstuk voor aan onze experten!
Onze topics zijn gebaseerd op echte cases en reële vragen, dus ook jij kan jouw concrete vragen doorsturen en wij zullen ons best doen om deze te beantwoorden in onze video’s. Voel je comfortabel om elke gewenste vraag te stellen, in deze reeks behandelen we elke voorbeeld dan ook anoniem.
Nog meer inspiratie?
Heb je iets meer tijd? Dan kan je terecht in onze Try a Different Angle Podcast, waarin we dieper ingaan op werkgeluk hero cases en sterke welzijnsinitiatieven van specifieke organisaties.