SOS werkgeluk: Een werkomgeving met een klaag- en zaagcultuur

In de podcast & videoreeks “SOS Werkgeluk” brengen we korte episodes waarin we op zoek gaan naar concrete tips omtrent een specifieke uitdaging rond welzijn of werkgeluk.

SOS Werkgeluk – Aflevering 6

Jammer genoeg horen we wel vaker van medewerkers dat er een tekort aan positiviteit is en dat de negatieve vibes heel sterk aanwezig zijn in het team of – helaas – de ganse organisatie. Griet Deca en Kim Hilgert geven je 3 tips voor instant positiviteit.

Kill them with kindness

Het verdrijven van negatieve vibes hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn; elke kleine dosis positiviteit is een waardevolle stap. Het is absoluut mogelijk om op een laagdrempelige manier een positieve sfeer in het team te creëren, zonder dat er grote budgetten nodig zijn voor grote evenementen of teambuildingactiviteiten. Het draait om het aanmoedigen van eenvoudige menselijkheid en vriendelijkheid onder collega’s. En deze tips helpen daarbij:

TIP 1: Just say hello

Het zijn de kleine gebaren, zoals een vriendelijke begroeting of een glimlach, die een groot verschil kunnen maken in de werkomgeving. Dit wordt misschien als vanzelfsprekend beschouwd, maar soms moeten we herinnerd worden aan de kracht van vriendelijkheid en beleefdheid als essentiële aspecten van constructief menselijk gedrag, Hier bewust meer aandacht aan besteden is vaak een sleutel om een positievere werkomgeving te creëren zonder dat het extra middelen vereist.

Tip 2: Aanspreekgedrag

Wanneer we negativiteit zien of horen, mogen we niet aarzelen om dit meteen aan te pakken. Niet door vingerwijzen, maar door open vragen te stellen. Bijvoorbeeld “Ik merk dat je het moeilijk lijkt te hebben, klopt dat? Wat heb je nodig om beter in je vel te zitten?“.

Het gaat erom dat we elkaar ondersteunen en een omgeving creëren waarin iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd kan voelen. En dat kan enkel door ook de negatieve aspecten niet onder de mat te vegen. En dat hoeft trouwens niet enkel een taak voor leidinggevenden te zijn.

Tip 3: Stap uit de negatieve spiraal

Een laatste waardevolle tip die we kunnen geven is: doe zelf niet aan mee aan het klaag-en-zaag-rondje. Vaak horen we mensen klagen over de negatieve sfeer op het werk, maar in werkelijkheid laten ze het ook gewoon gebeuren of wordt er mee geroddeld aan de koffiemachine. Wil jij echt op deze manier je pauze doorbrengen en daardoor de negativiteit mee in stand houden?

Kies er op zijn minst voor om er niet aan mee te doen. Dat kan zeker door zelf geen klaagzangen te uiten met behulp van stilte of door weg te wandelen. Maar dat kan ook door eerlijk te zijn en te zeggen dat je niet wil bijdragen aan de negatieve spiraal of een vleugje positiviteit in het gesprek te brengen. Door voor dit laatste te kiezen, creëer je trouwens ruimte om uitdagingen en problemen te bespreken en er iets aan te doen in plaats van ze enkel te laten sudderen.

Beluister of bekijk de volledige aflevering

Luister online, op Spotify of iTunes.

 Bekijk deze episode via ons Youtube kanaal.

Leg jouw vraagstuk voor aan onze experten!

Onze topics zijn gebaseerd op echte cases en reële vragen, dus ook jij kan jouw concrete vragen doorsturen en wij zullen ons best doen om deze te beantwoorden in onze video’s. Voel je comfortabel om elke gewenste vraag te stellen, in deze reeks behandelen we elke voorbeeld dan ook anoniem.

Leg jouw vraag voor aan onze CHOs!

Nog meer inspiratie?

Heb je iets meer tijd? Dan kan je terecht in onze Try a Different Angle Podcast, waarin we dieper ingaan op werkgeluk hero cases en sterke welzijnsinitiatieven van specifieke organisaties.

Hier kan je alle afleveringen terugvinden !

You might be interested in …