Introverte collega’s worden soms over het hoofd gezien op de werkvloer, terwijl ze waardevolle inzichten en een andere dynamiek kunnen brengen. Het is belangrijk om een werkomgeving te creëren waarin zowel introverte als extraverte persoonlijkheden kunnen floreren. We delen graag drie tips om om te gaan met collega’s die eerder introvert zijn.
Tip 1: Begrijp de persoon achter het label
Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het toekennen van labels, zoals introvert of extravert, maar evenzeer met onze assumpties en invullingen van wat deze labels dan zouden betekenen. Introvertie wordt immers vaak gezien als simpelweg stil zijn in groepsinstellingen, maar het gaat dieper dan dat. Elke collega is uniek en hun gedrag op het werk is slechts een fractie van wie ze zijn als persoon. Sommige mensen kunnen ook gewoonweg stiller zijn vanwege de dynamiek van het team.
Wees nieuwsgierig naar wie je collega werkelijk is, wat hen motiveert, waar ze gepassioneerd over zijn, zowel binnen als buiten het werk. Door oprechte interesse te tonen in hun persoonlijkheid en achtergrond, kan je een beter begrip krijgen van hoe ze het beste kunnen gedijen in het team. Door met elkaar in connectie te gaan, door geen oordeel te vellen over wie eerder aan de stille kant is en door te polsen naar welke context zou kunnen helpen opdat ze hun verhaal te willen vertellen kan je heel veel opsteken.
Tip 2: Creëer een veilige omgeving voor communicatie
Soms durven we wel eens vergeten dat we allemaal vanuit vertrekken vanuit onze eigen visie op de wereld en dat er enorm veel verschillende communicatiestijlen zijn waarin we elkaar tegemoet moeten durven komen, Introverte collega’s voelen zich vaak meer op hun gemak in situaties waarin ze niet worden overschaduwd door luidere stemmen of waar ze niet on the spot worden gezet.
Als je merkt dat een introverte collega moeite heeft om zich uit te drukken in vergaderingen of groepssettings, overweeg dan om alternatieve manieren van communicatie te introduceren en creëer mogelijkheden binnen een context waarin gesprekken onder vier ogen mogelijk worden. Ontmoet elkaar aan de koffiemachine of plan een wandelmeeting in. Organiseer eventueel na een vergadering extra feedbacksessies om de ruimte te geven om gedachten te uiten of ordenen zonder de druk van een groep.
We zien vaak dat mensen ook even een nachtje willen slapen over zaken. Creëer mogelijkheden om van de expertise en kennis gebruik te maken door specifiek na te vragen wat zij nog als aanvullingen zien. Ga dus voor een follow-up e-mail of een persoonlijk gesprek waarin je specifiek vraagt naar inzichten en suggesties. Door deze individuele benadering te gebruiken, geef je introverte collega’s de mogelijkheid om zich comfortabeler te voelen en hun bijdragen te leveren op een manier die het beste bij hen past.
Tip 3: Faciliteer gelijke participatie in teamactiviteiten
Bij het organiseren van teamactiviteiten of vergaderingen, zorg ervoor dat je methoden gebruikt die gelijke deelname aanmoedigen, ongeacht de persoonlijkheid van de teamleden. Introverte collega’s kunnen terughoudend zijn om hun ideeën te delen in grote groepen, vooral als ze zich overweldigd voelen door meer extraverte collega’s die de spreektijd inpalmen.
Een effectieve manier om dit aan te pakken is door activiteiten anders in te steken en iedereen een kans te geven om iets in te brengen zonder het risico te lopen overstemd te worden. Dit kan bijvoorbeeld door bijvoorbeeld brainstormsessies te beginnen in kleinere groepen of iedereen individueel ideeën te laten noteren of enkel uit te wisselen met de buur, voordat deze – eventueel door een andere spokesperson – worden gepresenteerd aan de hele groep. Door deze aanpak verminder je de druk op introverte teamleden en moedig je hen aan om actief deel te nemen aan het teamproces.
Nog meer inspiratie?
In de podcast & videoreeks “SOS Werkgeluk” brengen we korte episodes waarin we op zoek gaan naar concrete tips omtrent een specifieke uitdaging rond welzijn of werkgeluk.
Heb je iets meer tijd? Dan kan je terecht in onze Try a Different Angle Podcast, waarin we dieper ingaan op werkgeluk hero cases en sterke welzijnsinitiatieven van specifieke organisaties.