Tijd om uit de ratrace te stappen

 

De wekker gaat. Misschien druk je wel (een paar keer) op de snooze knop? Opstaan. Je ochtendroutine afwerken. Werken. Lunchen. Misschien een korte pauze in de namiddag. Snel nog enkele boodschappen doen. Eten maken. Opruimen. Een klusje opknappen. TV kijken. Gaan slapen.
Repeat. Repeat. Repeat.

Jouw programma heeft waarschijnlijk enkele andere (uitdagende) componenten, zeker als je bijvoorbeeld (kleine) kinderen in dit scenario probeert te verweven. De vraag is: voelt jouw leven ook alsof er zich telkens een bepaalde variant van dezelfde dag afspeelt? En in een eindelooze loop herhaald wordt? Met vooral heel veel dingen die ‘moeten’ en veel te weinig plezier.
Dan is het misschien tijd om even de pauzeknop in te drukken en uit de ratrace te stappen.

In dit artikel deelden we al 8 tips om meer rust in je hoofd te creëren. In deze blog ontdek je aan de hand van 5 bijkomende mindfulness principes hoe je nog een stapje verder kan gaan om de ratrace helemaal achter je te laten. Die kunnen jou helpen om stress reduceren en meer vreugde en voldoening uit je dag te halen.

1. Zelfzorg – jezelf op de eerste plaats

Ben je een pleaser? Doe je alles voor anderen maar vergeet je vaak jezelf? Anderen helpen en plezieren is een mooie kwaliteit, zolang je daar niet teveel in doorschiet. Tijdig je grenzen aangeven kan belangrijk zijn!

Uit de ratrace stappen begint vaak met de focus eerst bij jezelf te leren brengen door je bijvoorbeeld de vraag te stellen: “Hoe is het met MIJ op dit moment?”. Zo kan je voor je iets gaat oppakken toch even specifiek stilstaan bij de vraag “Is het tijd voor me-time of please-time?

Onderbreek je automatische piloot en neem regelmatig de tijd om te reflecteren. Een aantal minuutjes kan al voldoende zijn om even halt te houden en te observeren hoe het met je gaat. Luister bijvoorbeeld naar je ademhaling. Mediteer een paar minuten. Doe een kleine bodyscan. Besteed een moment aan dankbaarheid. Bepaal waar je je focus voor de dag op wil leggen. Het inbouwen van kleine rituelen, bijvoorbeeld waar je de dag mee start en ook beëindigt kan je hierin zeker helpen.

2. Simplify, simplify, simplify

Gooi overtollige ballast uit je leven, je zal je al een heel stuk vrijer voelen. Zo creëer je meer tijd, licht, ruimte, geld en lucht om te doen wat je écht wil doen. Breng bijvoorbeeld meer tijd door met dierbaren, pak een oude hobby terug op, kies voor een me-time moment, enz… Zo kom je dichter bij een beter leven voor jezelf. Een schip is makkelijker te sturen als het bevrijd is van overbodig gewicht.

Hoe ziet jouw eenvoudige droomleven eruit? De kracht van visualisatie is niet te onderschatten. Maak bijvoorbeeld een moodboard. Een idee hebben van waar je naartoe wilt, is al een lichtpunt aan de horizon, die ervoor zorgt dat je vanzelf in de juiste richting beweegt. Duidelijk krijgen dat je meer ongehaaste momenten met je gezin wil, brengt ook een duidelijke to do met zich mee, bijvoorbeeld stoppen je agenda vol te proppen met extra afspraken.

Ga dus eens na hoe een simpel, beter en gelukkiger leven er voor jou precies zou uitzien. Wat is er nodig? Wil je je tijd anders kunnen indelen zodat je meer tijd vrij kan maken voor activiteiten/personen/situaties die je batterijen opladen? Meer tijd voor ongehaaste momenten met je gezin, vrienden en familie? Wil je tijd om gezond te kunnen koken, vaker te sporten of te mediteren? Is het belangrijk om een gesprek met je werkgever te voeren om je werkdruk en stressniveau meer in te perken? Wil je beter worden in grenzen stellen? Ben je op zoek naar meer betekenis en zingeving voor wat je doet? Weten waar je naartoe wil en stappen in de juiste richting zetten zorgt ervoor dat je je fitter, gezonder, rustiger en liefdevoller voelt.

3. Tussen wit en zwart heb je vele tinten grijs

Wat kies jij? Leven in een drukke stad en iedere dag in de file staan versus dicht bij de natuur wonen op het rustige platteland! Raar maar waar, het is niet alles of niets. Gelukkig zit er ook nog van alles tussenin. Je kan elke dag een klein stapje zetten om de ratrace los te laten. Vele kleine stappen kunnen ook grote resultaten teweegbrengen.

Zo kan je maand na maand je leven bijvoorbeeld steeds een beetje beter maken zonder noodzakelijk te moeten verhuizen. Je kan een leven ontwikkelen waarin je nog steeds een hoop voor elkaar krijgt en een heleboel kan bijdragen maar met minder ‘moeten’ en meer ‘graag willen’. Een leven waarin vrijheid en geluk centraal staan en waar je blij van wordt. Een leven waarin jij zelf aan het roer staat.

4. Ga ook bij jezelf na welke overtuigingen je de meeste stress opleveren

We lopen allemaal rond met belemmerende overtuigingen. Gedachten die ons in de weg staan om ons vrij te voelen. Onze geest is immers heel creatief! Misschien ben jij er wel van overtuigd dat je bijvoorbeeld een bepaald minimum bedrag moet verdienen om gelukkig te kunnen zijn. Misschien vind je dat je absoluut niet mag falen, denk je dat je geen enkele keuze hebt of vrees je dat je anderen gaat teleurstellen, dat je minder bent dan een ander,..

Wat zijn de gedachten die je bij jou in je hoofd rondspoken? Helpen deze gedachten je om gelukkig te zijn? Helpen ze om je doelen te bereiken? Erkennen dat dit soort gedachten je eigenlijk niet verder brengen is al een eerste stap.  Wat zou er gebeuren als je deze gedachten niet zou geloven? Hoe zou je je dan voelen?

Het zijn niet alleen belemmerende gedachten die ons in de ratrace vastzetten. Het is ook onze opvoeding, onze overtuigingen, onze mindset, onze levensstijl. Vaak komen we vast te zitten in een vicieuze cirkel waarbij we moeten beantwoorden aan een bepaald beeld. Dat geeft dan weer een gevangen gevoel geeft en belet ons te zijn wie we echt zijn.

Alles begin bij bewustzijn. Ons Bewust worden van de gedachten die je geest produceert. De technieken van mindfulness leren je je gedachten zien voor wat ze zijn – een gedachte die je op dit moment hebt – en deze met een korreltje zout te nemen. Als je het ‘moeten’ weglaat, creëer je ruimte voor andere keuzes en een andere en rijker leven.

5. Vanuit welke intentie doe je iets?

We doen dingen vaak vanuit een gevoel van gewoonte, zonder er te veel bij na te denken. We staan op automatische piloot en we zijn er ons er niet altijd van bewust.

Iets doen met een duidelijke intentie geeft nochtans richting aan wat we doen. Bij topsporters, bijvoorbeeld is een duidelijke intentie essentieel om de prestaties te verbeteren.

Intenties kunnen heel krachtig zijn. Een voorbeeld van hoe je intenties kunt gebruiken, komt uit ‘De adem van het leven’ van Max Strom:

”Als tijdens het beoefenen van yoga je voornaamste intentie is je hart (ons emotionele centrum) te genezen en te openen, je open te stellen voor een hoger bewustzijn, je drukke geest tot rust te brengen en tijdens dit proces gezonder te worden, zal het resultaat totaal anders zijn dan voor iemand die naar de yogalessen komt om slanker te worden en een strak lichaam te krijgen. Door beide instellingen bereikt men fysiek voordeel, maar slechts één van hen zal zijn innerlijk leven transformeren”.

Voorbeelden van intenties voor de dag: ik doe niks waar ik geen zin in heb; ik zie overal mogelijkheden en oplossingen; ik mag er zijn, ik ben helemaal ok; vandaag bekijk ik de dingen met een open geest; enz. Welke intentie kies jij vandaag?

 

Artikel van Nathalie Tverdy

Meer weten?

Mindful werken
Dat mindful leven stress vermindert, is al langer bewezen. Tryangle helpt werknemers mindfulness ontdekken en leert hen aan om deze toe te passen in de eigen werkomgeving. Stress, piekeren en concentratieproblemen kunnen worden gereduceerd door bewust te zijn van wat we doen op dit moment in plaats van te piekeren over gisteren of morgen.
Met webinars en workshops, diepgaandere dag-trainingen of e-learning modules inspireren we organisaties, teams en hun medewerkers omtrent de verschillende aspecten van mindfulness op het werk. In elke interventie geven we inzichten en concrete tips mee en leren we technieken aan om minder stress toe te laten en meer rust te creëren.

Wil je er meer over weten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

 

You might be interested in …