In onze digitale wereld is het verleidelijk om altijd verbonden te zijn. We checken voortdurend e-mails, sociale media en meldingen, vaak zonder er echt bij stil te staan. Maar wat als die constante connectie ons meer uitput dan verrijkt? Hoe kunnen we bewuster omgaan met technologie zonder volledig offline te gaan?
Waarom willen we constant verbonden blijven?
Hyperconnectiviteit is geen toeval, maar een combinatie van biologische en psychologische factoren:
- Automatische reflexen: Net als Pavlovs hond reageren we op meldingen zonder erbij na te denken. Het horen van een notificatie triggert ons brein om onmiddellijk actie te ondernemen.
- De drang naar snelheid: Onze voorouders moesten razendsnel reageren op gevaar. Vandaag helpt reflectie ons meer dan impulsiviteit, maar toch blijven we reageren op prikkels alsof het een kwestie van overleven is.
- Dopamineverslaving: Elke like, e-mail of nieuwtje geeft ons een kortstondig geluksgevoel. Dit zorgt ervoor dat we blijven scrollen en klikken, vaak zonder echte voldoening.
- FOMO en FOBE: De angst om iets te missen (Fear of Missing Out) en de angst om buitengesloten te worden (Fear of Being Excluded) drijven ons onbewust richting overmatig schermgebruik.
- Slimme technologie: Apps en platforms zijn ontworpen om onze aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Door doordachte mechanismen zorgen ze ervoor dat we steeds weer terugkeren.
Van hyperconnectiviteit naar bewuste connectie
Het goede nieuws? We kunnen zelf kiezen hoe we met technologie omgaan. Het doel is niet om volledig offline te gaan, maar om een gezondere relatie met digitale tools te ontwikkelen. Hier zijn alvast enkele strategieën:
- Creëer bewustzijn: Merk op wanneer je automatisch je telefoon pakt. Stel jezelf de vraag: “Is dit echt nodig?”
- Bepaal je prioriteiten: Wat vind jij écht belangrijk? Gebruik technologie op een manier die jou ondersteunt, niet afleidt.
- Beperk meldingen: Zet pushmeldingen uit en bepaal zelf wanneer je je berichten checkt.
- Tijdslimieten en focusmomenten: Plan schermvrije tijd in je dag en bescherm ongestoorde werktijd.
- Gebruik technologie slim: Er bestaan apps die je helpen je schermtijd te beperken en bewuster om te gaan met digitale prikkels.
Bewuster werken en leven
Hyperconnectiviteit is inderdaadeen uitdaging, maar ook een kans. Door bewuste keuzes te maken, kun je de voordelen van digitale tools benutten zonder dat ze je energie opslokken. Werkgevers kunnen hier ook in ondersteunen, door een gezonde digitale werkcultuur te creëren met heldere afspraken over bereikbaarheid en focusmomenten.
Wil je hier concreet mee aan de slag? Tryangle helpt bedrijven en medewerkers bij het vinden van een gezondere balans in een digitale wereld. Contacteer ons voor inspiratie en ondersteuning richting meer focus, welzijn en werkbaar werk.
Geef burn-out geen kans, werk aan jouw digitaal comfort op de werkplek!
Schrijf je in voor het gratis webinar op vrijdag, 25 april (9u)
“Disconnect to reconnect: grip op digistress voor meer welzijn”
Bij Tryangle geloven we dat werkgeluk en welzijn hand in hand gaan met gezonde (digitale) gewoontes. In dit webinar reikt corporate well-being expert Kim Hilgert concrete strategieën aan om digistress aan te pakken en mentale deconnectie te stimuleren. Zo helpen we bedrijven, leidinggevenden en medewerkers om een gezonde, productieve en gelukkige werkomgeving te creëren, waarin iedereen zich mentaal opgeladen en veerkrachtig kan voelen.
Meer inspiratie rond digitaal welzijn en het belang van deconnecteren?
Bekijk dan zeker eens onze (in-company) workshops die specifiek op dit topic ingaan.