Van technostress naar focus: bouw een duurzame focuscultuur op de werkvloer

Technostress is een modern fenomeen van de aandachtseconomie. Meer dan ooit wordt er aanspraak gemaakt op onze aandacht en tijd, van de zoveelste notificatie tot de overvloed aan e-mails. We voelen ons overbelast door de hoeveelheid informatie en de constante onderbrekingen. Door de voortdurende verbondenheid sijpelt dit ook door in ons privéleven, wat de stress verhoogt en onze doelgerichte aandacht vertroebelt. Daarnaast zorgen technologische vooruitgang en constante updates voor extra spanning, waardoor het moeilijker wordt om te focussen op wat echt belangrijk is. De verschillende aspecten van technostress zijn gerelateerd aan een verhoogde kans op burn-out op het werk.

Het wordt wel eens gezegd dat focus het nieuwe goud is. Hoe kan je als leidinggevende een duurzame focuscultuur creëren? Hoe evolueren we van een aandachtseconomie naar een ecologie van aandacht?

Van aandachtseconomie naar aandachtsecologie

De aandachtseconomie heeft zijn intrede gedaan in onze dagelijkse werkomgeving. We beschouwen onze tijd en aandacht als een vorm van valuta; we besteden onze tijd. In het Engels zegt men: “We pay attention.” We hebben nauwelijks nog tijd of aandacht voor elkaar, om van elkaar te leren, of om ons werk met volle focus en doelgerichtheid aan te pakken. In plaats van een aandachtseconomie kunnen we overstappen naar een ecologie van aandacht. In zo’n ecologie helpen de organisatie en de omgeving waarin we ons bevinden ons om onze focus te optimaliseren. Zoals Theo Compernolle schrijft, is diepe focus aandacht die je langdurig, doelgericht en ononderbroken kunt vasthouden.

Meer focus op het werk kan je als leidinggevende faciliteren op vier niveaus: jezelf, de relaties binnen een team, de ruimte waarin men werkt, en hoe we met tijd omgaan. Hieronder volgen alvast 4 concrete tips om de focus op het werk te optimaliseren.

TIP 1: Beperk en vereenvoudig technologie

We weten maar al te goed dat het uitschakelen van notificaties van niet-essentiële apps helpt. Maar je kan ook stille uren instellen: tijdsblokken waarin werknemers niet gestoord worden door e-mails, berichten of vergaderingen. Daarnaast kun je technologische systemen vereenvoudigen door het aantal platforms en tools te minimaliseren. Eén geïntegreerd systeem is vaak effectiever dan meerdere losse tools.

TIP 2: Werk aan je eigen focus als leider

Het goede voorbeeld geven toont aan dat je digitale balans prioriteert. Gedrag van leiders is immers besmettelijk. Als je zelf duidelijke grenzen stelt voor het gebruik van technologie, zullen werknemers eerder je voorbeeld volgen. Reageer bijvoorbeeld niet buiten werktijden of tijdens focusuren op e-mails, zodat je aantoont hoe belangrijk het is om grenzen te bewaken.

TIP 3: Duidelijke verwachtingen stellen

Verminder de verwachting van constante bereikbaarheid. Maak het normaal dat werknemers niet altijd direct hoeven te reageren op berichten of e-mails. Dit verlaagt de druk en helpt onnodige afleidingen te voorkomen. Zorg daarnaast voor realistische deadlines en werkdruk. Beperk overbelasting door ervoor te zorgen dat de werkdruk en deadlines haalbaar zijn, zodat werknemers niet voortdurend overprikkeld raken door technologie.

TIP 4: Stimuleer een focusvriendelijke werkomgeving

Leidinggevenden kunnen een cultuur stimuleren waarin ongestoord werken de norm is en waarin diep focuswerk voorrang krijgt boven multitasking. De werkomgeving kan dit zeker ook ondersteunen. Creëer bijvoorbeeld stille zones waar werknemers zonder afleiding kunnen werken en zorg voor een opgeruimde ruimte zonder overbodige elementen. Groene elementen in de werkomgeving kunnen ook helpen om stress te verminderen en de focus te verhogen. Na periodes van intensieve focus is het daarnaast belangrijk om tijd te nemen voor rust en herstel. Zorg voor ontspanningsruimtes waar werknemers kunnen pauzeren, los van hun werkplek. Dit helpt om een mentale grens te trekken tussen werken en rusten.

Zin om meer te weten te komen?

Dan kan je samen met Tryangle concreet aan de slag rond dit topic met de workshop “Een duurzame focuscultuur”, een specifieke opleiding voor minder afleiding en meer focus, waarin je leert hoe je als leider focus kunt versterken en de organisatie van morgen kunt bouwen.
Neem contact met ons op voor een in-company opleiding of check onze kalender voor onze (online) opleidingen in open aanbod.

Individueel deelnemen aan deze workshop in open aanbod?

Je kan nu al inschrijven voor de online workshop op maandag 2 juni 2025.

Een duurzame focuscultuur
Als leidinggevende speel je een cruciale rol in het creëren van een werkomgeving waarin focus en productiviteit centraal staan. In een tijdperk waarin digitale afleiding en technostress de norm zijn geworden, is het voor teams steeds lastiger om zich te concentreren op wat echt telt. Het versterken van de focus op teamniveau begint bij effectief leiderschap. Hoe kun je als leidinggevende de juiste voorwaarden scheppen zodat je team optimaal gefocust kan werken?
Tijdens deze workshop gaan we samen aan de slag om concrete strategieën te ontwikkelen waarmee jij als leidinggevende focus en betrokkenheid in je team kunt verbeteren. Door in te spelen op technostress en het juiste management op verschillende niveaus, creëer je een werkomgeving die zowel productief als duurzaam is.

Over de auteur van dit artikel

Daan Annemans heeft een achtergrond in digital design en filosofie. Hij is digitaal welzijn adviseur en mindfulness coach en helpt organisaties om focus te herwinnen en duurzame gewoontes op te bouwen. Dit doet hij via interactieve sessies waar deelnemers met bakken energie en inspiratie de ruimte verlaten. Ondanks de wetenschappelijke materie houdt hij het graag luchtig, met sterke quotes en leuke oefeningen die je aanzetten tot denken.

You might be interested in …