‘Werkgeluk’, werkelijk een gelukzalig woord. Bij Tryangle zijn we ronduit enthousiast om te kunnen werken aan het werkgeluk van onze klanten. Maar wat betekent het woord eigenlijk? Het is niet zo eenduidig als je er eens dieper over nadenkt. Iedereen kan er namelijk een andere invulling aan geven. Laten we zelf eens poging wagen voor een definitie van werkgeluk.
La vie (de travail) en rose
Picture this: elke maandag spring je reuzeblij je bed uit want jij mag weer gaan werken! De zon schijnt en er is amper file. Je parkeerplaatsje is lekker vrij. Je collega’s begroeten je enthousiast met een brede smile alsof ze in een tandpasta commercial meespelen. Ze hangen aan je lippen terwijl je over je weekend vertelt. Iedereen lacht met je grapjes. Je baas roept je bij je om je complimenten te geven over je werk en stelt een leuke opleiding voor. Je weet het zeker: een opslag zit er dit jaar zeker in. Niet dat dat echt nodig is met zo’n mooi salaris. Een belangrijke klant laat een taart afleveren omdat hij zo tevreden is over de geleverde prestaties. Het is gezellig en aangenaam druk. Voor je het weet is het al tijd om naar huis te gaan. Nu al?
Wie zoekt, die vindt
Op zoek naar Werkgeluk… Als we de dikke Van Dale er op na slaan voor de juiste definitie, worden we al wat minder happy. ‘Werkgeluk’ is in ons officieel woordenboek nog steeds onbestaande.
In Scandinavië bestaat de term nochtans wèl. Zo spreken de Denen bijvoorbeeld over arbejdsglaede. Surf zeker eens naar www.whattheheckisarbejdsglaede.com als je er meer over wil weten.
Werkgeluktheorie
1943 reeds, lang voor werkgeluk populair werd, publiceerde Maslow zijn motivatietheorie. Hij ordende de universele behoeften van de mens in de bekende piramide.
Volgens deze theorie zou de mens pas streven naar bevrediging van de behoeften hoger in de hiërarchie nadat de lager geplaatste bevredigd waren. Het thema werkgeluk komt dus pas aan bod in iemands leven wanneer andere basisbehoeften reeds ingevuld zijn.
De factoren voor werktevredenheid
Een goede gezondheid, een fijn gezinsleven, een warme thuis, een job, voldoende geld hebben, … Deze doelen geïnspireerd op welvaart en welzijn zijn natuurlijk belangrijk. Maar zodra deze ingevuld raken, komt er ruimte vrij voor de vraag ‘what’s next’. En op dit moment komen er verdere vraagstukken op de voorgrond over wat een mens nog meer gelukkig kan maken. En dat brengt ons bij het thema werkgeluk.
Vaak denkt men dat hogergenoemde factoren te maken hebben met werkgeluk, maar niets is minder waar. We spreken over werktevredenheid als we het hebben over een goed betaalde job die mee zorgt voor een fijn gezinsleven. Logisch natuurlijk dat mensen in die richting denken want we beginnen best aan de basis. Werktevredenheid gaat dus over het salarispakket, de arbeidsvoorwaarden, de werkomgeving, de infrastructuur, de IT ondersteuning,.. Zo’n elementen zitten vaak ingebed in de bedrijfscultuur en zijn als individuele werknemer meestal te nemen of te laten. Net daarom is het belangrijk om als werknemer een goede keuze te maken voor een bedrijf dat qua cultuur en omgeving bij je past, zodat de werktevredenheidsfactoren die op jouw lijstje staan afgevinkt kunnen worden. Als jij dit lijstje aan basisbehoeften kan afvinken en dus tevreden kan zijn op je werk, betekent dat nog niet dat je ook gelukkig bent op het werk. Het is slechts de eerste stap.
De fundamenten van werkgeluk
Je werkgeluk wordt vooral bepaald door de mensen waar je mee samenwerkt en de zingeving die je vindt in je werk. Het mag geen verrassing zijn dat werknemers met een constructieve werkrelatie met hun leidinggevende, en/of met een energieke en fijne sfeer tussen collega’s het gelukkigst zijn op het werk. En dat gelukkige medewerkers productief en geëngageerd zijn, is al langer geweten, toch?! Anderzijds wordt werkgeluk ook gedreven door de mate waarin iemand iets waardevols kan bijdragen aan een groter geheel.
Werktevredenheid is dus een broodnodige basisvoorwaarde voor werkgeluk, maar om van werkgeluk te kunnen spreken, zijn nog meer componenten nodig. Werkgeluk steunt op fundamenten zoals vertrouwen, eerlijkheid, veiligheid, verbinding, waardering en vooruitgang.
Stap voor stap
Het mag dan ook niet verbazen dat werkgeluk vaak een joekel van een groeiproces met zich mee brengt. In eerste instantie op persoonlijk niveau en, afhankelijk van je ervaringen en mogelijkheden, daarna ook op team- en zelfs organisatieniveau. Deze laatste twee levels zijn niet zo makkelijk te bereiken. Werkgeluk uitrollen op team- en organisatieniveau vereist immers een bedrijfscultuur die werkgeluk ondersteunt, medewerkers die zich openstellen en leidinggevenden die kunnen sturen op resultaat én relaties.
Wil jij graag meer weten over werkgeluk? Neem een kijkje naar onze activiteiten, onze thema’s of surf naar weekvanhetwerkgeluk.be voor inspiratie.
Wil je graag weten hoe het er in België aan toegaat wat betreft het wettelijk kader voor welzijn en werkgeluk? Of hoe we stap per stap stilaan bouwen aan meer werkgeluk?