Werk waar je van houdt – of een gouden kooi?

Vaak horen we de term “Work-Life balans” alsof werk en leven twee tegengestelde krachten zijn die we constant in evenwicht moeten houden. Maar is dat echt de juiste manier om ernaar te kijken? Bij Tryangle geloven we dat het niet zozeer om een balans gaat, maar om een natuurlijke Work-Life Integratie of Work-Life Blend.

De 5 ballen van het leven

Vergelijk het leven met jongleren en dan houden we vijf ballen in de lucht – familie, vrienden, geest, gezondheid en werk. Elke bal speelt een unieke rol en verdient aandacht en zorg.

Er is heel wat te vinden over “de 5 ballen van het leven”. Meestal gebruikt men de metafoor als zijnde dat de ballen vrienden, familie, geest en gezondheid van glas zijn en werk van rubber. En daar is iets voor te zeggen.

Familie
“Familie heb je, vrienden kies je,” luidt het gezegde. Familie, en in het bijzonder je partner en kinderen, vormen een onbreekbare band en een bijzonder onderdeel van ons leven. Deze bal kan botsen en bewegen, maar blijft altijd deel van jou. De connectie is veerkrachtig en diepgeworteld. De familieband knip je niet zomaar door.

Vrienden:
Echte vrienden (niet de 500 connecties op sociale media) zijn diegenen die, zelfs als je hen maanden niet ziet, altijd voor je klaarstaan. Ook al kunnen vrienden komen en gaan, ze vormen evenzeer een belangrijk onderdeel van het leven. Ook deze bal kan al eens botsen, maar heeft een sterke veerkrachtige kern van vertrouwen en verbinding.

Geest:
Onze mentale veerkracht zit in deze bal. Soms gevuld met piekeren en stress, liefst met rust en evenwicht. Deze bal vraagt aandacht en onderhoud om soepel te blijven meebewegen.

Gezondheid:
Vaak wordt deze bal onderschat of snel verwaarloosd. Steek jij meer tijd in werk dan in je eigen welzijn? Geestelijke en lichamelijke gezondheid zijn echter nauw verbonden: een gezonde geest leeft in een gezond lichaam en vice versa.

Werk als vijfde bal: van kristal of van rubber?

Beeld je in dat alle balletjes werken als een soort stress bal. Gemaakt van rubber en die wel tegen een stootje kan. Wanneer je ze laat vallen, dan botsen ze terug en gaan ze niet stuk. Je kan er eens goed in knijpen, wat druk op uitoefenen, en ze nemen altijd terug hun vorm aan als je ze tijd en ruimte geeft.

Veel mensen behandelen het vijfde balletje, werk, alsof het een kwetsbare en onvervangbare kristallen bal is. Om deze ten allen tijde te beschermen, wordt er een “gouden kooi” gecreëerd met dikke, veilige spijlen van zekerheid, overtuigingen en praktische voordelen zoals een goed loon of een bedrijfswagen. Dit kan veilig aanvoelen, maar kan je ook gevangen houden.

Ga eens na bij jezelf, misschien ben je niet zo heel tevreden meer in je job maar…

  • Ben jij er ondertussen van overtuigd dat je geen ander werk/functie zou kunnen uitvoeren of zou kunnen vinden?
  • Ben jij na al die jaren gewend geraakt aan een mooi loon, en wil je deze zekerheid niet loslaten?
  • Hoeveel extra-legale voordelen heb jij die je absoluut niet meer wil loslaten? Maaltijdcheques? Auto? Benzinekaart? Groepsverzekering?
  • Hoe fijn vind je die super flexibel werktijden, en dat je niet zo vaak naar kantoor hoeft?

Als je te lang in die gouden kooi blijft zitten ondanks dat er buiten vanalles begint te stormen, kan de deur plots bruusk openvliegen door een stevige windhoos genaamd “burn-out”. Dan kan het voelen alsof je kristallen bal vol zekerheden aan diggelen valt.

Er is echter een andere manier om eruit te komen, met jouw eigen sleutel. Door bewuste keuzes te maken en te werken aan je veerkracht, kan je het balletje dat “werk” heet transformeren van breekbaar kristal naar flexibel rubber dat tegen een stootje kan.

5 Tips om uit die gouden kooi te stappen

Uit de gouden kooi stappen betekent niet per definitie dat je van werk moet veranderen. Het gaat erom dat je de 5 ballen van het leven in kaart brengt en bewust bepaalt hoe je ermee omgaat en waar de grenzen liggen van wat je wil aanvaarden. Hier zijn alvast enkele praktische tips om je te helpen met jouw work-life blend:

  • Stel doelen en prioriteiten: Gebruik de SMART-methode om je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden te maken. En neem actie: DOE!
  • Leef gezond: Zorg voor gezonde voeding, voldoende beweging, kwalitatieve slaap en een bewuste ademhaling. Je lichaam en geest zijn je grootste goed.
  • Doe aan time management: Verspil geen energie aan zaken die er niet toe doen. Wees kritisch op je tijdsbesteding en neem regie over je agenda.
  • Neem afstand: Kijk met een helikopterview naar de 5 ballen in jouw leven. Stap uit het dagelijkse gewoel dat je blindelings van hier naar daar leidt en bekijk het grotere geheel eens rustig vanuit een helikopterperspectief.
  • Beloon jezelf: Geniet van wat je al hebt, wees dankbaar en leef naar jouw waarden. Geef jezelf een compliment en waardeer je eigen inzet.

Hoe verloopt het spel des levens met jouw 5 ballen? Soms laten we er een vallen, maar we kunnen ze altijd weer oprapen en opnieuw inzetten. Heb jij misschien het gevoel dat je vastzit in een gouden kooi, en dat je de controle kwijt bent? Wacht dan niet tot het te laat is om actie te ondernemen!

Geef burn-out geen kans, werk aan jouw digitaal comfort op de werkplek!

Schrijf je in voor het gratis webinar op vrijdag, 25 april (9u)
“Disconnect to reconnect: grip op digistress voor meer welzijn”
Bij Tryangle geloven we dat werkgeluk en welzijn hand in hand gaan met gezonde (digitale) gewoontes. In dit webinar reikt corporate well-being expert Kim Hilgert concrete strategieën aan om digistress aan te pakken en mentale deconnectie te stimuleren. Zo helpen we bedrijven, leidinggevenden en medewerkers om een gezonde, productieve en gelukkige werkomgeving te creëren, waarin iedereen zich mentaal opgeladen en veerkrachtig kan voelen.

Meer inspiratie rond digitaal welzijn en het belang van deconnecteren?

Bekijk dan zeker eens onze (in-company) workshops die specifiek op dit topic ingaan.

Voor iedereen: Digital Detox inspiratiesessie
In deze uiteenzetting ontdek je wat digitale detox precies is, wat de voordelen ervan zijn, hoe je digitaal kan deconnecteren, en hoe dit leidt tot meer mentale welzijn. Een sessie boordevol concrete tips en tools voor minder digistress!
Voor medewerkers: Van digitale onrust naar digitaal comfort
In deze workshop gaan we samen aan de slag met praktijkoefeningen en concrete tips voor maximaal digitaal welzijn. We hebben het onder andere over de negatieve gevolgen van hyperconnectiviteit op welzijn en productiviteit en de impact van stoorzenders, en bouwen een afsprakenkader en/actieplan voor digitale en mentale deconnectie.
Voor leidinggevenden: Deconnectiebeleid
We delen inzichten en best practices voor leidinggevenden omtrent het recht op deconnectie en digitaal welzijn, het vermijden van valkuilen bij hybride werken, de balans tussen technologie en efficiëntie, en praktische tips voor digitaal comfort, inclusief e-mail- en vergadertiquette.

Benieuwd naar deze (en andere) workshops?

You might be interested in …