Online opleidingen rond welzijn op het werk: de vooroordelen ontkracht

vooroordelen over online learning

 

2021 moet het jaar van de opleiding worden. Diverse subsidiemaatregelen helpen deze doelstelling te onderstrepen. Zo kan extra opleiding zorgen voor een fiscaal voordeel dit jaar. Alles om het gitzwarte voorbije jaar te helpen vergeten en werknemers en organisaties zo vaardig mogelijk de relance van onze economie in te helpen.

Dalend aantal opleidingen

Dat 2020 ook op vlak van opleiding een gitzwart jaar werd blijkt uit onderzoek dat Securex voerde bij meer dan 28.000 bedrijven in België. Gemiddeld noteerde men 39% minder opleiding in 2020. De bevraging van Bedrijfsopleidingen en VOV in het voorjaar van 2020 geeft aan dat meer dan één opleiding op twee uitgesteld of geannuleerd werd. In een jaar vol verandering zou opleiding net een cruciale rol moeten spelen, maar de onderzoekscijfers en de ervaring van de trainerstribe van Tryangle tonen dus dat dat in de praktijk niet zo is. Begrijpen wie begrijpen kan.

Transformatie

De logische conclusie dat de povere opleidingscijfers te wijten zouden zijn aan technische werkloosheid vervalt onmiddellijk wanneer je weet dat het aantal gepresteerde dagen met slechts 10% daalde. Een mogelijke verklaring die wel steek houdt bevindt zich in de transformatie die opleidingen moesten doormaken van offline naar online. Bij de eerste lockdown waren veel aanbieders niet klaar om online op te leiden. Nog minder werkgevers waren bereid om hun medewekers via een online training op te leiden.

Vooroordelen rond online opleiding

Bij trainingen rond welzijn en werkgeluk is ook het Tryangleteam op heel wat vooroordelen gebotst. Remmende overtuigingen zoals “online opleidingen kunnen kwalitatief nooit een offline opleiding evenaren”, “bij een online training kan je nooit de ervaring hebben die je offline beleeft” of “in een online training kan je nooit de openheid bereiken die je bij een offline opleiding hebt”. Stuk voor stuk hebben we deze vooroordelen kunnen ontkrachten. Het feit dat Tryangle reeds lang voor corona online ervaring opbouwde en niet snel-snel moest schakelen heeft daar ontzettend bij geholpen. Reeds in 2008 presenteerden onze co-founders hun eerste webinars gevolgd door hun eerste online trainingen in 2011.

Deze rijke ervaring hebben de co-founders met veel enthousiasme overgebracht aan het Tryangle Trainers Team. De feedback van de talrijke deelnemers aan onze webinars, online workshops en online dagtrainingen vertelt hoe sterk en impactvol een online welzijnsinterventie kan zijn:

– “De online sessie was heel leerrijk en ondanks het grote tijdsblok, vloog de tijd voorbij. Ik vond het ook heel positief dat er pauzes werden ingelast. De lesgever is zeer toegankelijk en legt alles zeer goed uit. Het is ook helemaal niet zweverig en de oefeningen zijn praktisch heel haalbaar.“
“Het was top! Heeft echt deugd gedaan. Ik ben aan de opleiding begonnen met lichte hoofdpijn en die is volledig verdwenen :-).” 
– “Deze online sessies zijn zeker en vast voor herhaling vatbaar. Ik vond deze heel interessant en sta ervan versteld hoeveel verbondenheid en openhartigheid ik mocht ervaren in de groep. Dat had ik niet verwacht van een online training.”

 Win-win-win: deelnemers, trainers én bedrijven zijn enthousiast

Naast de deelnemers merken ook de trainers en de bedrijven de winst. Er zitten duidelijk voordelen aan online en hybride trainingen waar we ons voor corona niet bewust van waren.

Denk bijvoorbeeld aan het kostenplaatje dat gevoelig gedaald is: geen verplaatsingsvergoedingen, huur voor een locatie of cateringkost. Het menselijk brein geeft al een tijdje aan hoe het nood heeft aan “bitesize learning” en die nood lijkt positiever onthaald te worden in de online realiteit waar veel meer ingezet wordt op (korte) webinars en workshops. Vroeger werden die trainingsvormen makkelijk weggezet als oppervlakkig en werden trainees een ganse dag in een opleidingslokaal geplant (met vaak demotivatie tot gevolg).  Daarnaast rapporteren onze trainers ook hoe ze dankzij online interventies vaak sneller connectie kunnen maken met deelnemers omdat de privéchat zich echt wel leent tot ontboezemingen. Bovendien heeft ons trainersteam het gevoel dat ze de interventies beter kunnen afstemmen op de noden van de deelnemers.

Hybride leerinterventies combineren dus helemaal het beste van twee werelden en maken het mogelijk om alle leerstijlen makkelijk aan te spreken. Zo slaagt ons team er perfect in om de geknipte opleidingscocktail uit de shaker te toveren: een traject op lange termijn dat garant staat voor gedragsverandering en/of een laagdrempelige bewustmaking via een keynote of webinar. Voor ieder wat wils!

De rol van de trainer is belangrijker dan ooit

Bij Tryangle kennen we al langer het belang van een goede trainer die liefst een heuse procesbegeleider is. Om die reden zetten we voluit in op een steengoede opleiding van onze trainers, een sterke intervisie en een stevige begeleiding. Bij online of hybride opleidingen is de sleutelrol van de trainer zelfs nog belangrijker geworden. Sterker nog: een online of hybride interventie staat of valt met de deskundigheid van de trainer. Slaagt die erin om een klimaat van vertrouwen te scheppen? Dan kan er iets heel moois ontstaan. Een trainer die zich onzeker voelt, niet overtuigd is van de kracht van online interventies of bang is van de camera kan weinig of geen magie toevoegen terwijl die sprankels net van levensbelang zijn als je wil komen tot een impactvolle opleiding.

Toekomstperspectief

We kijken uit naar een stevige relance in 2021 en de komende jaren. Opleiding maakt hier een wezenlijk onderdeel van uit. Opleiding rond technische vaardigheden is en blijft belangrijk. Opleiding rond de zogenaamde soft skills, leiderschap, welzijn en werkgeluk wordt belangrijker dan ooit tevoren als we de naweeën van corona in de vorm van een psychosociale crisis willen voorblijven.

Corona heeft als ware accelerator de opleidingswereld getransformeerd van overwegend offline over uitsluitend online naar een evenwichtige realiteit van hybride trainingsmogelijkheden. Daar is de TryangleTribe heel blij om want dankzij deze hybride realiteit zijn er meer mogelijkheden om te diversifiëren in vorm, setting en omkadering.

Hierdoor kunnen we bedrijven nog beter begeleiden in het uitstippelen van hun welzijnsbeleid en werkgelukstrategie, korte maar krachtige bewustmaking via een webinar of keynote, over een online of offline vaardigheidsworkshop tot een doorgedreven dagtraining waarin de deelnemers geïnspireerd worden tot effectieve gedragsverandering. 2021, bring it on!

Tryangle

Benieuwd naar ons aanbod? Je ontdek hier meer over al onze diensten, die we zowel online als offline kunnen verzorgen, of hier kan je meer lezen over ons piramide model en thema’s waarrond we werken voor meer welzijn en geluk op het werk.

 

 

You might be interested in …